Yoğun bakım üniteleri bölgeye hizmet verecek

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Van’a kazandırılan 3. basamak 29 yataklı yoğun bakım ünitesi hizmete açıldı. Açılışta konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ünitenin sadece Van

SAĞLIK 26.06.2021 16:37:19 0
Yoğun bakım üniteleri bölgeye hizmet verecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Van’a kazandırılan 3. basamak 29 yataklı yoğun bakım ünitesinin açılışına Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas, Van İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sebahattin Çelik, hastane yönetimi ve doktorlar katıldı.

“YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ SADECE VAN’A DEĞİL, BÖLGEMİZE HİZMET EDECEK”

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Hastanemize ciddi bir katkı sunan 3. basamak 29 yataklı yoğun bakım ünitesinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Hem de server sistemlerinin yer aldığı, hastane yönetim sisteminin açılışını yapıyoruz. Server sistem odası sadece hastaneye değil, tüm sağlık il müdürlüğüne hizmet eden bir sistem. Bu yoğun bakım ünitesi de sadece Van’a değil, bölgemize hizmet edecek. Her iki birimin ilimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“HÜKÜMETİMİZ SAĞLIKTA DEVASA ÇALIŞMALAR YAPTI”

AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ise, iki açılışın da hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, “Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2011 depreminde tüm Vanlıların sığınma yeri oldu. Hükümetimiz özellikle sağlıkta devasa çalışmalar yaptı. Bölge hastanemiz yine pandemi sürecinde çok büyük bir yükün altına girdi. Hastane personelimiz kendilerini feda ettiler. Ciddi bir mücadele verdiler. Bölge hastanemiz sadece 1 milyon 150 bin nüfusa sahip Van’a değil, bölgeye hitap etmemiz hasebiyle 3 milyon insana hizmet veriyor. 29 yataklı yoğun ünitesi ve server sistemlerinin yer aldığı, hastane yönetim sistemi de hastanemizin gücüne güç katacaktır. Sağlık Bakanımız bu yatırımlar anlamında Van’a pozitif ayrımcılıklar yapıyor. Büyük bir gayreti ve samimiyeti var. İnşallah güzel hizmetlere vesile olur” diye konuştu.

“HASTANELERİMİZ ŞİFAHANELERE DÖNÜŞTÜ”

Daha sonra söz alan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, “Van halkı eski devlet hastanesinde tam anlamıyla hizmet alamıyordu. Hizmet koşulları ve temizlik koşulları iyi değildi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarında hastanelerimiz şifahanelere dönüştü. 81il ve ilçelerinde devasa sağlık hizmetleri açıldı. Sağlık ordusu tamamen güçlendirildi. Van’da daha önce kalp hastanemiz olmasına rağmen, doktor yoktu. Dışarıdan gelen doktorlar anjiyo yapıyorlardı. Hastalarımız ya Erzurum’a yada Diyarbakır’a gitmek zorunda kalıyordu. İlimiz 1 milyon 150 bin nüfusa sahip bir kenttir. Ama hastanemiz sadece Van’ımıza hizmet vermiyor. Aynı zamanda bölge illerimize de hizmet veriyor. 3. basamak 29 yataklı yoğun bakım ünitesinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“HASTANEMİZ 3 MİLYON NÜFUSA HİZMET VERMEKTEDİR”

Son olarak söz alan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sebahattin Çelik, “Van Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde ilimize kazandırılan 3. basamak 29 yataklı yoğun bakım ünitesi ve server sistemlerinin yer aldığı, hastane yönetim sisteminin açılışını yaptık. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi yaklaşık bin 600 yataklı, üçüncü basamak bir üniversite hastanesidir. Bu hastanemiz Van ve çevre illeri dâhil, yaklaşık 3 milyon nüfusa hizmet vermektedir. 3. basamak hastanelerin olmazsa olmazı da yoğun bakım hizmetidir. Yoğun bakım hizmetleri de kendi arasında, seviyesine göre, 3 seviyeye ayrılmaktadır. 1. basamak yoğun bakım, 2. basamak yoğun bakım, 3. basamak yoğun bakım diye sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmanın amacı, hastaların ağırlık derecesine göre seçilmesi, en ağır hastaların 3. basamak yoğun bakıma, orta düzeyde olanların 2. basamak, hafif hastalığı olanların ise 1. basamak yoğun bakımlara alınması şeklindedir. Hastaların, hastalık yüküne göre de bunlara sunulan hizmet, değişmektedir. 3. basamak yoğun bakım en üst düzeyde hizmetin verildiği yoğun bakımlardır. Buralarda her hasta için bir ventilatör yatak başında bulunmaktadır. Ventilatörün yanında gerekli bütün tıbbi cihaz ve donanımlar yer almaktadır. 2 hastaya bir hemşire ve sürekli yoğun bakımda bir uzman doktor bulunmaktadır. Gerektiğinde ilgili branşlara hasta danışılmaktadır ve sağlıkla ilgili bütün branşların da o yoğun bakımın bulunduğu hastanede bulunması gerekmektedir. Böyle bir yoğun bakım, bütün ağır hastalara hizmet verebilmektedir. Van İl Sağlık Müdürümüz Mahmut Sünnetçioğlu da yoğun bakımın kurulmasında aktif bir rol almıştır” dedi.

“YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANIMIZ %70’LERE KADAR DÜŞMÜŞTÜR”

Hastanelerinde yetişkin yoğun bakım yatak sayısını 150’ye çıkardıklarını vurgulayan Başhekim Çelik, “Daha önce yetişkin yoğun bakım yatak sayımız 78 iken, şuanda 150’ye yakın yetişkin yoğun bakımımız mevcuttur. 150 yataklı yoğun bakım ünitesi Van ve çevre illeri için yeterli sayıda bir yoğun bakım sayısıdır. Yatak doluluk oranına baktığımızda, daha önce sürekli %80’lerde olan yoğun bakım doluluk oranımız, şimdi yeni yoğun bakım ünitemizin eklenmesi ile %70’lere kadar düşmüştür. Buda Van ve çevre illere, hizmet verecek yatak kapasitemiz vardır anlamına gelmektedir. Daha önce Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımına yıllık 7 bin 500 hasta yatarken, bu 7 bin 500 hastanın yaklaşık %20’si dışarıdan, yani çevre illerden gelmektedir. Bu da Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bir bölge hastanesi olduğunu açıklamaktadır. Her yatan 5 hastadan bir tanesi, Van dışından gelmektedir. Yeni kurulan yoğun bakım ünitemiz 800 metrekare alan üzerine yapılmıştır. 3. basamak bir yoğun bakımdır. Yoğun bir personel emeği, insan gücü kaynağı ile çalışmaktadır. 7/24 devamlılık esasına dayalı çalıştığı için, sürekli alanda hemşire, temizlik personeli, kalite destek personeli ve doktor bulundurulması gerekmektedir. Yoğum bakımlar kurmak kadar, yoğun bakımları etkin bir şekilde çalıştırmakta önemlidir. Burada da en önemli etken insan kaynağıdır. İnsan kaynağı da sağlandıktan sonra, yeni yoğun bakım ünitemizle tüm Van halkına güvenle, sağlıklı, kaliteli bir şekilde hizmet vereceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Başhekim Çelik daha sonra, server sistemlerinin yer aldığı, hastane yönetim sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Daha sonra kesilen kurdele ile yoğun bakım ünitesi ve server sistemlerinin yer aldığı, hastane yönetim sistemi hizmete açıldı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz