Yaşam kalitesini düşüren kronik hastalıklarla mücadele ediliyor

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, yaşam kalitesini düşüren kronik hastalıklar ile etkin bir şekilde mücadele etmek için çalıştıklarını belirtti.

SAĞLIK 12.12.2019 11:43:21 0
Yaşam kalitesini düşüren kronik hastalıklarla mücadele ediliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

   Van İl Sağlık Müdürlüğü Kronik Hastalıklar İl Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, başkanlığında geçekleşti. Toplantıda, Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü , İl Müftülüğü , İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, SBÜ Van  Eğitim ve Araştırma Hastanesi , İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla il kurulu oluşturuldu.

       Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, yaptığı konuşmada; “İl Müdürümüz Doç.Dr. Mahmut Sünnetçioğlu’nun talimatları doğrultusunda;  kurumuzun yürütmekte olduğu Kronik Hastalıklar İl Kurulu toplantısı için toplanmış bulunmaktayız. Yaşam kalitesini düşüren Kronik Hastalıklar ile etkin bir şekilde mücadele etmek, farkındalık yaratmak ve fiziksel aktiviteyi yaygınlaştırarak sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir toplum oluşturmak, bunun içinde bireysel mücadelenin yanı sıra kurumsal mücadele de önem kazanıyor. Kurumsal düzeyde çok sektörlü yaklaşımla gerekli önlemlerin alınması zorunlu hale gelmiştir” dedi.

      Tapan Soğanda, sözlerine devamla, “Bakanlığımızca 2018/25 sayılı Genelge’ye istinaden kronik hastalıklar ve risk faktörleri ile mücadele amacıyla ‘’Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı’’, ‘’Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı’’, ‘’Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı’’, ‘’Türkiye Kas ve İskelet Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı’’,’’Türkiye Sağlıklı Yaşlanma Eylem Planı ve Uygulama Programı’’uygulamaya konulmuş ve yürütülmektedir. Söz konusu kontrol programlarının il genelinde uygulanması ve eylem planlarında yer alan aktivitelerin yerine getirilmesi, desteklenmesi ve koordinasyonun sağlanması amacıyla bu kontrol programları için İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi koordinasyonunda, Kronik Solunum Yolu Hastalıkları konularında yapılan etkinliklerin yer aldığı sunumu kurul üyeleriyle paylaşıldı” dedi.

        Alınan kararlarda KOAH, Astım, Böbrek, Kalp, Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları, Organ Bağışının arttırılması, Obezite, Diyabet, Hipertansiyon, Akılcı İlaç Kullanımı ve benzeri konularda halk sağlığının korunması ve kronik hastalıkların önlenmesi konusunda önemli gelişmeler sağlayarak beklenen yaşam süresinin arttırılması, Toplum ve sağlık personelinin farkındalığını ve sağlık okur yazarlığını geliştirilmesi hedeflenmiştir.