VİED: İşitme engelli 40 çocuk, beyin sapı implantı ameliyatını bekliyor

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, “Son günlerde yine işitme engelli çocuklar ve aileleri hayati bir sorunla baş etmek için mücadele etmekteler. İşitme engelli 40 çocuk, beyin sapı implant

SAĞLIK 4.03.2021 10:12:36 0
VİED: İşitme engelli 40 çocuk, beyin sapı implantı ameliyatını bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla VİED tarafından dernek binasında basın açıklaması yapıldı.  
Açıklamayı, VİED Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, yaptı.

İŞİTME SORUNU YAŞAYAN BİREYLER

İşitme problemi olan bireylerle ilgili bilgi veren Yörükoğlu, “İşitme duyusunun kaybı, bireyin özellikle bebeklik döneminde konuşma öğrenebilmesi açısından çok ciddi bir sorun teşkil eder ve bu bireyler iletişim açısından ciddi problemler yaşarlar. İşitme kaybı olan çocuklar; okul döneminde başarısızlık, psikolojik olarak toplumdan uzaklaşma, içine kapanıklık ve sosyal yönden başarısızlık gösterebilirler.” dedi.  

GÜNÜN ANLAMI

Güne dair bilgiler de paylaşan Yörükoğlu, şöyle devam etti:
“Bugün 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü. Alexander Graham Bell’in annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell’in işitme kayıpları üzerine sayısız çalışmaları bulunmaktadır. İskoçyalı bilim adamının bu çalışmalarından dolayı doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır.”

836 BİN İŞİTME ENGELLİ

Türkiye’deki işitme engelli sayısına dikkat çeken Yörükoğlu, “TÜİK’in Türkiye'deki engellilere yönelik olarak yayınladığı verilere göre ülkemizde 406 bin (1,1) erkek, 429 bin (1,2) kadın olmak üzere toplam 836 bin işitme engelli bulunmaktadır. Bu arada halen işitme cihazına ve KOKLEAR implant ameliyatlarına erişimde sorun yaşayan ve yoksun olan bireyler bulunmaktadır.” bilgisini aktardı. 

40 ÇOCUK AMELİYAT BEKLİYOR
İşitme engellilerin ameliyatlar konusunda maddi olarak ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Yörükoğlu, şunları söyledi:
“Son günlerde yine işitme engelli çocuklar ve aileleri hayati bir sorunla baş etmek için mücadele etmekteler. İleri derecede işitme kaybıyla doğan çocukların tedavisi için gerekli olan beyin sapı implantı ameliyatları, döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle yapılamıyor. Firmaların cihaz için istediği ücret 100-120 bin lira arasındayken SGK, ailelere 38 bin lira ödeme yapıyor. İşitme engelli 40 çocuk, beyin sapı implantı ameliyatını bekliyor. Çocukların aileleri ve dernek yöneticileri zaman zaman yaptıkları açıklamalarla, SGK ve tıbbi cihaz firmaları arasındaki anlaşmazlığın bir an önce giderilerek, çocukların ameliyat olmasını istiyor. Bizi çocuklarımızın sesine hasret bırakmayın diyorlar.” 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi