VİED: 2021 için planlama yapıyoruz

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, 5 yıllık stratejik plan dahilinde 2021 yılı çalışmaları için planlama yaptıklarını söyledi.

SAĞLIK 17.12.2020 10:48:04 0
VİED: 2021 için planlama yapıyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Pandemi nedeniyle yaklaşık bir yıldır işlevsizleşen engelli dernekleri, 2021 yılında artık aktif hale gelmek istiyor. 
Bu nedenle de 2021 yılı çalışma hazırlıklarına şimdiden başladılar.
VİED de 2020 yılında yapamadıklarını ve daha fazlasını 2021 yılında yapmak isteyen engelli derneklerinden biri.

2020 DE YAPILABİLEN ÇALIŞMALAR

Her kurum gibi VİED de Pandemi nedeniyle 2020 yılının sadece belli bir döneminde çalışma yapabildi.
Yapılan bu çalışmalarla ilgili bilgi veren VİED Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, şunları aktardı:
“İşitme Engelli STK’ları ile birlikte yaptığımız proje çerçevesinde Türkiye’nin dört bir yanından işitme ve sağır STK’lar 4 çalıştayda Van’da bir araya gelerek engelli hakları, savunuculuk, raporlama, izleme eğitimleri aldılar. Türkiye’nin ilk ve tek işitme, sağır platformunu kurduk. 2020 Haziran ayında da proje tamamlandı. Yine 2020 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan engelli kadınlar ve kız çocuklarının uğradığı şiddet, istismar olaylarını izleyerek raporlaştırdık. Kadını, aileyi şiddetten koruyan 6284 nolu yasanın erişilebilir olması, yaygınlaştırılması ve engelli kadınların her türlü şiddete hayır diyebilmeleri için çalışma başlatıldı. Corona virüs salgını nedeni ile 16 Mart 2020 itibari ile de dernek ofisini kapatarak evde çalışmaya başladık. Etkinlikler ve ziyaretleri sonlandırdık. Ama VİED engelli danışma birimi watsapp, mail, online, telefon ile hizmet vermeye halen devam ediyor.”

PANDEMİYE RAĞMEN YÜRÜTÜLEN ÇEVRİMİÇİ ÇALIŞMALAR

Pandemi sürecinde de ofis dışında çalışmalara ağırlık verdiklerini ve sosyal medya aracılığıyla bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını belirten Yörükoğlu, şunları söyledi:
“Bu süreçte işitme engelli STK’ları ile birlikte hareket ederek corona salgını bilgilendirmelerinin erişilebilir olması için baskı oluşturduk ve engel guruplarına uygun formatlarda bilgilendirme yapmaya başladık. VİED bu bağlamda tüm engel gurupları corona bilgilendirme el broşürü, işaret dili videoları, Braille alfabesi ile hazırlanan yayınlar, kolay okunabilir versiyonla hazırlanan çalışmalar yaptı. Engellilerin bu zorlu süreçte bilgiye erişimini sağladı. Pandemi sürecinde ev içi şiddetin artması sorunların görünmeyen fakat en önemlilerindendi. Bunun için hak arama ve kullanma mekanizmaları anlatıldı. Salgın sürecinde gönüllülerinin başlattığı destek kampanyası ile; 6 çocuğa işitme cihazı, 15 aileye gıda yardımı, 8 aileye nakdi yardım, 1 üniversite öğrencisine bilgisayar, 3 işitme engelli bireye işitme cihazı pil desteği, 5 aileye giysi desteği verdik. Desteklerimiz gönüllülerin çabalarıyla halen devam etmektedir. İl dışında faaliyet gösteren STK’lar ile iş birliği halinde ortak çalışmalara ve online toplantılara katıldık. Bir yandan da engelli çocuklar için çalışmalar yaptık ve bu çalışmalar devam ediyor.”

2021 HAZIRLIKLARI HIZ KAZANDI

2020’de rahat çalışma ortamı bulamadıkları için yarım kalan birçok proje ile yeni projeleri 2021’de daha rahat bir ortamda gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Yörükoğlu, “2021 yılı için daha önce hazırladığımız beş yıllık stratejik planımızda var olan çalışmalarımıza hız verdik. Fon kaynaklarına erişmek ve yeni çalışmalar için planlama yapıyoruz. Engelliler özellikle zor zamanlarda en geride kalan ve kırılgan gurupları oluşturuyor. Biz de bu nedenle çalışmalarımızı afet, acil durumlar, sel baskınları, salgın hastalıklarda engelliler için acil müdahale şeklinde planlıyoruz. Umudumuz aşı çalışmalarının hız kazanması ve salgınının bir an önce bitmesi yönündedir.”   Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi