Van’daki pandemi toplantısında önemli kararlar alındı

Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan toplantıda Covid-19 ile ilgili yeni tedbirler masaya yatırıldı. Son dönemde 60 yaş üstü vatandaşlarda hastalığın yoğun olarak görülmeye başlandığına dikkat çekilen toplantıda, kronik

SAĞLIK 5.08.2020 11:07:26 0
Van’daki pandemi toplantısında önemli kararlar alındı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Normalleşme süreciyle birlikte Covid-19 tedbirlerinin gevşetilmesi sonrası vakaların yeniden artış göstermesi yetkilileri yeni tedbirler alma yönünde harekete geçirdi.

  Bu kapsamda Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında covid-19 vakalarında Van’daki  son durum ve yeni tedbirlerin ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi.

   Valilikte yapılan toplantıya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Sağlık İl Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, 112 Daire Başkanı Onur Mahmutoğlu, Filyasyondan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hamit Karataş, Halk Sağlığı Müdürü Adem Ergioğuz katıldı.

  Vali Bilmez, coronavirüsle mücadele tedbirlerinin sıkı bir şekilde uygulanmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, yeni önlemlerin şart olduğunu dile getirdi.

   Taziye yasaklarına vatandaşların büyük oranda uyduğunu belirten Vali Bilmez, ancak yasakları ihlal edenlerin ve özellikle kadınların kapalı alanlarda taziye için bir araya gelmesinin vaka sayısında artışa neden olduğunu vurguladı.

     60 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARDA DAHA YOĞUN GÖRÜLÜYOR

   Son günlerde yoğun olarak 60 yaş üstü vatandaşlarda covid-19 görüldüğünü ve yoğun bakım hastalarının yüzde 90’ını da yine 60 yaş üstü hastalardan oluştuğunu ifade eden Vali Bilmez, “Yaşlılarımızı korumamız gerekiyor. Çünkü yaşlı vatandaşlarımız ve kronik hastalığı olanların yoğun bakım tedavi süreci zorlu geçiyor. Diyabet, koah, kanser, obezite, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, hiper tansiyon, romatizmal hastalığı bulunan hastaların riski çok fazla. Covid-19 bu hastalıkları tetikliyor ve hastalarımızın ölüm riski artıyor” dedi.

   Kronik hastalığı olmayan pozitif vakaların tedavisinin ev ortamında izolasyon bir şekilde devam ettiğini belirten Vali Bilmez, “Bu hastalarımızı polis, jandarma ve sağlık ekiplerimiz çok sıkı bir şekilde takip edecek. Özellikle izolasyon kurallarına uymayanlara para cezası, ve kurallarını sürekli ihlal edenlere de adli işlem yapılacak. Evde takip edilen ve zorunlu hallerde dışarı çıkmak isteyenler hastalar da doktorlarından izin alarak çıkabilecek” dedi.

Pandemi ve hijyen kurallarına uyan iş yerlerine de gerekli ödüllendirmelerin yapılacağına vurgu yapan Vali Bilmez, bu işyerlerine valilik ve sağlık müdürlüğü tarafından yeşil bandrol verilerek, bu iş yerlerinin alışveriş için uygun olduğunun belgelendirilmiş olacağını söyledi.

   Vali Mehmet Emin Bilmez, özellikle bu dönemde, maske, sosyal mesafe kuralı ve hijyenin önemine bir kez daha dikkat çekerek, vatandaşların bu kurallara sıkı sıkıya uymasını istedi