VAN’DA HASTANELER NE DURUMDA?

SALGIN SÜRECİ NASIL GEÇİYOR?

SAĞLIK 16.05.2020 03:03:04 0
VAN’DA HASTANELER NE DURUMDA?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da hastaneler ne durumda?

Koronavirüs sürecinde şuana kadar istenilen başarı sağlanabildi mi?

Koronavirüse karşı en başarılı hastaneler Van’da mı?

Hastalar ve hasta yakınları, tedavi, iletişim ve hasta hakları konusunda hastanelerden memnun mu?

Konuyla ilgili Van’da süreci yöneten Başta Van valisi Mehmet emin bilmez olmak üzere sağlık müdürü ve hastane baş hekimlerinin konuşmalarını sizler için derledik…!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan koronavirüs hastalarının hastaneye geldiği ilk andan itibaren taburcu olma aşamasına kadar olan sürecin bazı kısımlarını araştırarak hastalar, hasta yakınları ve Virüs ile mücadelede en ön safta yer alan sağlıkçılar, pandemi servislerinde virüslü hastalara yönelik çalışmaları yakından takip ederek okurlarımızla paylaşalım dedik.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle sağlık çalışanlarının yükü daha da arttı.

Her gün çok sayıda kişi koronavirüs nedeniyle hastanelere başvuruyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi koronavirüs tedavisinde önemli başarılara imza atıyor.

   Bu başarıların arkasında ise sağlık savaşçıları yer alıyor.

 Yoğun bakım ve entübe hastalarıyla ilgilenen sağlık çalışanları zor şartlar altında, fedakârca mücadele ediyor.

   Gece gündüz demeden pandemiyle mücadele eden isimsiz kahramanlarımız olan sağlıkçılar, en büyük risk grubunda bulunuyor ve bazıları bir aydır ailesini görmeden koronavirüs ile mücadelede en ön saflarda yer alıyor.

Van’da koronavirüs ile mücadele kapsamında Türkiye’de en başarılı hastaneler arasında yer alan,

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi koronavirüs şüphesi ile hastaneye gelen hastaların test aşamalarından tedavi aşamasının sonuna kadar olan süreci yakından takip ederek bütün hastaların aileleri ile de temas kurarak süreci en verimli en az hasarla yönetme başarısı gösteriyorlar..

   Kovid 19 şüphesi ile hastaneye başvuran ve aynı zamanda 112 sağlık ekiplerince özel kıyafetli tulumlar ile hastaneye getirilen hastalar büyük bir titizlikle test aşamasından geçiriliyor.

 Hastanın sağlık durumuna göre kalıcı bir hastalığı varsa koronavirüslü hastalar için oluşturulan özel servislerde tek kişilik odalarda tedavileri yapılıyor.

   Ayrıca durumu ağırlaşan hastalar özel oluşturulan yoğun bakım ünitelerine alınarak solunum cihazları eşliğinde tedavileri devam ediyor.

VAN VALİSİ MEHMET EMİN BİLMEZ

Salgın sürecini başından beri gece gündüz demeden bir orkestra şefi gibi yöneten Vali Bilmez, Van halkına sıkça uyarılarda bulunarak kovid 19 salgınının önemini yediden yetmişe herkese anlatmaya çalışıyor.

Sıkça halk bileşenleri ile sosyal medya ve geniş alan toplantıları düzenleyerek salgının en az hasarla geçiştirmek için yoğun çaba sarf eden Van Valisi Bilmez'in, kullandığı üslup ve yaklaşım Van halkı tarafından takdirle karşılanıyor.

Bütün kolluk kuvvetleri ve kurumlarımız ile birlikte Van halkının emrindeyiz diyen Vali Bilmez, halkın memnuniyeti için her gün alanda ve bir mahallede olması denetim mekanizmasının da sağlıklı işlemesine neden oluyor.

Vali Bilmez sosyal medya hesaplarından fırsat buldukça Van halkına asla rehavete kapılmayacağız biraz daha sabrederek inşallah salgını atlatacağız şeklinde mesajlar gönderiyor..

Ayrıca Van Valisi Mehmet Emin Bilmez sürece katkı sunan Van halkına her defasında teşekkürlerini iletiyor.

Bilmez, tarih yazan sağlık ekiplerimizi, vefa sosyal destek grubu görevlileri isimsiz kahramanlarımızı kutladığını ve bugünleri asla unutmayacağız açıklamasında bulundu.

VAN OLARAK İYİ DURUMDAYIZ

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Van olarak iyi durumdayız yavaş yavaş normal hayata dönmeye ve zaman kaybetmeden Van’ı güzelleştirecek projelerle hizmet etmeye başlayacağız dedi…

  

VAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

  Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, koronavirüs tedbirleri kapsamında Ramazan Bayramında olası tehlikelere karşı vatandaşları uyararak sağlıklı bir gelecek için 14 kurala herkesin uyması gerektiğini söyledi.

 Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, bu süreci İnşallah Van halkıyla birlikte atlatacağız. Ülke olarak ve Van olarak, dünyanın diğer ülkeleri ile kıyaslandığı zaman iyi durumdayız dedi.

Sabırla, mücadeleyle, Kurallara uyarak bu süreci bir şekilde atlatacağız.

Salgında alınan tedbirler kapsamında ev karantinasına uyulması konusunda vatandaşları uyaran Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Van’da kurallara çoğunluk uyuyor, bazı vatandaşımız uymuyor uyulmadığı zaman maalesef salgında yayılıyor. Bayram öncesi vatandaşlarımızın mümkün oldukça evden çıkmamaları, el yıkama alışkanlıklarının rutin hale getirmeleri, su ve sabunla sürekli el yıkamalarını öneriyoruz yine sosyal mesafeyi korumalarını rica ediyoruz.

  Maske takmaları, misafir kabul etmemeleri, mümkün oldukça misafirliğe gitmemeleri, ateş ve öksürük varsa maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri, bu 14 kurala uymalarını tavsiye ediyoruz. Van olarak çok iyi durumdayız. Birlikte başaracağız.” diye konuştu.

Sünnetçioğlu, bütün hastanelerimiz ile ve sağlık ordumuz ile ülkemizde olan en güzel hizmetin en iyisini Van’da da halkımıza sunuyoruz ve yakın tarihte hastanelerimizin başarılı çalışmaları ile ses getireceğiz dedi…

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ DURSUN ODABAŞI TIP MERKEZİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi olarak hastanemizde bütün çalışanlarımızla salgına karşı müthiş mücadele veriyoruz diyen Başhekim Ümit Haluk İliklerden,  bir taraftan kovid 19 ile diğer taraftan bütün branşlarımızı da aksatmadan hizmet veriyoruz dedi.

Öncelikle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörümüz Sayın Hamdullah Şevli beye hastanemize desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Başhekim Ümit Haluk İliklerden, Bizim yatak oranlarımız yüzde 90’a yakındı şuanda 35’lerde, kapasite olarak bütün hastalarımızı alabilecek bir durumdayız.

Koronavirüs salgınından sonra hasta oranlarımızda düştü, inşallah daha büyük hastalıklar ve salgınlar olmaz elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz.” dedi.

Korona virüsle mücadele kapsamında gerekli çalışmaların üst düzeyde sürdüğünü belirten Ümit Haluk İliklerden, “Van YYÜ olarak süreci yakinen takip edip tüm sağlık çalışanlarımızla yoğun bir tempo içeresindeyiz.

 Hastanemiz gibi birçok hastane pandemi hastanesi ilan edildikten sonra bizlerde üç ay önce eğitimler ve ilgili birimlere yaptığımız çalışmalarda pandemi hazırlık çalışmalarımızı başlattık.

Koronavirüs sürecinde çok şükür hastanemizde, pandemi nedeniyle koronavirüs şüphesiyle gelen hastaların kabul edildiği, çocuk acil yetişkin acil olmak üzere acil servislerinde iki tiraj alanları ayrı hastanemizde bir bloğu bu iş için ayırmaktayız dedi.

Normal çalışmalarımızı sürdürüyoruz vatandaşlarımızın da hizmetten geri kalmaması gerekiyor, bu anlamda günlük 30 kanser ve acil olan ameliyatlarımızı yapmaktayız.

İliklerden, konuşmalarında özellikle altını çizdiği konular şunlardı “Üniversite hastanesi salgının ilk günlerinden başlayan koruyucu ekipman maske siperlik ultraviyole ışınlı mobil çocuk ve erişkin numune kabinleri entubasyon kabinleri gibi üretimlerle, Covid-19 hastalığını atlatmış 4 bağışçıdan aldıkları immün plazma üretimiyle  , covid-19 görüntülü bilgilenrime iletişim merkeziyle ,Halk sağlığı Covid laboratuvarından sonra ikinci COVİD-19 PCR ve hızlı test  laboratuvar kurmasıyla sürece akademik katkılar sunmaktayken, VEAH ise yüksek kapasitesiyle yoğun hasta kabulü ve takibi yaparak salgın sürecinde göz doldurmuştur” 

Çalışmalarımızı bu şekilde sürdürüyoruz. Tüm birimlerimiz bu anlamda üstüne düşen vazifeyi fazlasıyla yerine getirmekte diye konuşan İliklerden, İmkânlarımız dâhilinde Türkiye’de en iyisini yapmaya çalışıyoruz dedi.

VAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA BÖLGE HASTANESİ

 Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Sebahattin Çelik, ise yaptığı açıklamada.

Sağlık müdürlüğümüzün direktifleri doğrultusunda başarı ile ilerliyoruz.

Pandeminin başladığı günden bu güne çok yüksek sayıda hizmet verdik, etkili ve hedefe ulaşan bir hizmet anlayışı ile yürüdüğümüzü düşünüyorum açıklamasında bulundu..

“Hastalarımızı genelde acil servisten yâda kovid bölümünden yani koronavirüslü hastaların başvurduğu bölümden ya da polikliniklerden kabul edebiliyoruz. Kovid bölümümüzü izole ettik ve binamızdan ayırdık.

 Acil servis bölümünden kabul ettiğimiz hastaları özel izole edilmiş alanlara özel ambulanslarla getiriliyor. Bu alanlarda hastaların tetkiklerini yapıyoruz. Numunelerini alıyoruz burada tomografi dahil tüm tetkikleri yapılıyor.

Aynı zamanda 24 saat enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının kontrol ettiği bir sistem kurduk. Bunun yanı sıra bir kısım hastaları da evinde tedavi edilebilecek hastaları ilaçlarını vererek evlerinde tedavi ediyoruz dedi…

 Hastaları yoğun bakıma vermeden tedavi etmeye çalıştıklarını belirten Başhekim Çelik, “Hastanemizin ilk günden gelen tecrübesi mümkün olduğunca hastalarımızı yoğun bakıma vermemek, veriyor isek de entübe etmemek ve oksijen seviyesini yüksek tutarak iyileşme sürecine geçmek istiyoruz.

 Başhekim Çelik, konuşmasının devamında “Pendeminin başladığı günden bu güne kadar, yüksek derecede başvuru aldık.

Allah'a şükürler olsun çok başaralı bir süreç geçirdiğimizi düşünüyorum. Bakanlığımızın aldığı kararlar doğrultusunda tedavilere erken başlayarak oksijen tedavisi maksimum düzeyde vererek hastaları yoğun bakıma muhtaç bırakmayacak bir anlayışla ilerledik dedi.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Sebahattin Çelik, koronavirüs salgınından sonra hastanede giriş yapan hasta sayısının yüzde 90 düştüğünü söyleyerek

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Sebahattin Çelik sözlerini şöyle sürdürdü. Hastaneye gelen hasta sayısı her dönem değişiyor, 11 bin ile 15 bin arası ayaktan buna acil serviste dâhil, eylül ayında bu sayı 13 bini bulmuştu. Şuan ise 2 bin 100 ile bin 500 arasında değişiyor dedi. Çelik, “Yüzde 90 üzerinde bir azalma var günlük hasta sayısında.

Vatandaşımız işin ciddiyetinin farkında, hastaneleri acil olmadıkça kullanmıyor. Bunun yanı sıra bizim normal sağlık hizmetimiz devam ediyor, poliklinik sayılarımızı azalttık, bakanlığımızın da dönüşümlü çalışma genelgesi oldu. Bu çerçevede bizim iş gücümüz yüzde 80 hafifledi. Korona virüsle mücadelede çok ciddi efor sarf ediyoruz.

Van’da ki vakaların yüzde 90’ı bizde, bunun yanında normal sağlık hizmetimizde sürdürüyoruz dedi.

Van Bölge Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik: Vatandaşımız işin ciddiyetinin farkında bir vatandaşımız kalp krizi geçiriyor, ya da kanser hastası bir taraftan bununda hizmeti sürmesi gerekiyor. Korona virüs ile mücadelede de  yüzde 80’i bizde, hem Korona virüsle mücadelede ön plandayız, hem de normal sağlık hizmeti ile ön plandayız.” diye konuştu.

 HASTA VE HASTA YAKINLAR

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen birçok şahıs ile yaptığımız görüşmede, bugün hastanelerimizin önemini sağlık çalışanlarımızın önemini daha iyi anlamış bulunmaktayız dediler.
İnsan düşmeden zora girmeden devletin hizmetlerini iyice anlamıyor diyen hasta yakınlarından bazıları devletimize ve devletimizi yönetenlere çok teşekkür ediyoruz dediler.
Devletimizin bugün halkı için yaptıklarını asla unutmayacağız ifadelerini kullandılar.

Bazı hastalar hastanede bütün görevlilerin gösterdiği ilgiden çok memnun kaldıklarını ancak bazı odalarda TV’lerin çalışmadığını anlattılar.