Van'ın pandemi sınavı!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van’ın pandemiyle ilgili bir dönem 7 kötü il arasında bulunduğunu ancak şu an en iyi iki ilden biri olduğunu belirterek, “Böyle giderse sağlık hizmeti açısından herh

SAĞLIK 11.11.2020 10:22:04 0
Van'ın pandemi sınavı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, Van’ın pandemiyle ilgili son durumu hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. 

Van’ın ilk başlarda olumsuz bir grafik çizdiğini belirten Vali Bilmez, “Pandemide Kurban Bayramı’na kadar Van da Türkiye ortalamasının üzerindeydi. Ama Kurban Bayramından sonra en kötü 7 il arasına girdik. Haziran’da kısıtlamalar kalkınca özellikle yaşlı kesimde ciddi sıkıntılar yaşandı, hem ölümlerimiz oldu hem de yoğun bakımda yatan hastalarımızın büyük bir kısmı 65 yaş üstü hastalardan oluştu.” dedi.

“CİDDİ TEDBİRLER ALDIK”

Vakaların artması üzerine 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik önlemler aldıklarını ifade eden Vali Bilmez, şöyle devam etti:
“Onun için onlarla ilgili çok sert tedbirler aldık; işte belli saatlerde toplu taşıma araçlarına binememe gibi. Ücretsiz binmeyi tümden kaldırdık. Bu elbette ki büyüklerimizi cezalandırmak için değildi, onları korumak içindi. Ve onların hastalığı gerçekten zor geçiyor. Ölüm Allah’ın emridir diyebiliriz ama ölmeden önce de hani denir ya ‘Allah elden ayaktan düşürmesin, kimseye muhtaç etmesin’, onun için onlar kimseye muhtaç olmasın, sağlıklı olsunlar, amacımız o. Eve hapsetmek, onları cezalandırmak için değil, onlar bizim değerlilerimiz olduğu için daha sıkı tedbirler aldık.”

"VAN EN İYİ İKİ İLDEN BİRİ OLDU"

Alınan önlemler sayesinde Van’ın en iyi duruma geçtiğini ancak önlemlerden vazgeçilmemesi gerektiğini anlatan Vali Bilmez, şunları söyledi:

“Birkaç gün önce Sağlık Bakanımız, Türkiye’deki en iyi iki ilden birinin Van olduğunu söyledi. Basın toplantısında paylaştı. Ama bizim tedbirleri elden bırakmamamız gerekiyor. Maske, mesafe ve temizlik konusunda duyarlı olmamız gerekiyor. Bizim biraz örf adetlerimiz bu hastalığa çok ters. Bizde sarılma var, taziyemiz var, el öpme geleneğimiz var, bu geleneklerimiz bizi biz yapan geleneklerimiz, mutlaka yaşatmalıyız ama bu pandemi döneminde dikkat etmemiz lazım. Başkale’de bir kanaat önderimizin düğünü oldu, ‘yapma’ dedik ama yaptı. Yemek vermedi ama biraz kalabalık yaptı, ceza da yazdık kendisine, sadece ailesinden 40 kişi hasta oldu. Eşi ve yengesi vefat eti. Onun için bunun şakası yok. Bunun kime bulaşacağı da belli olmuyor. Bazen bir yaşlı çok rahat atlatabiliyor, bir genç daha fazla sıkıntı yaşayabiliyor. Onun için bizim bu dönem sağlık kuruluşlarımızın söylediklerine, Bilim Kurulunun söylediklerine uymamız lazım. Biliyorum, sağlıkçı olup da ta Mart’tan bu yana çocuğuna sarılmayan anneleri biliyorum. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır.”

VAN’DA PANDEMİDE SON DURUM 

Van’daki hasta durumuna ilişkin bilgi veren Vali Bilmez, sağlık hizmeti açısından bir sıkıntı yaşanmadığını ve hastanelerde bir rahatlama olduğunu söyledi.
Bunu da oluşturdukları Kriz Merkezi sayesinde sağladıklarını belirten Vali Bilmez, şu bilgileri paylaştı:
“Şu anda hastanelerimizde öngördüğümüz yoğun bakım hasta sayımız elhamdülillah çok az. Bizim Van genelinde yatan toplam hasta sayımız 150 civarında. Yoğun bakım hasta sayımız da 50’nin altında. Entübe hastalarımız da 10-15 arasında. Böyle giderse sağlık hizmeti açısından herhangi bir sıkıntımız yok. Hastanelerimizde şu an ciddi bir rahatlama var. Ama bunu da bir şeyin sayesinde sağladık; biz Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bir Kriz Merkezi oluşturduk, hasta evde tedavi görmeye başladı, evde teşhis konuldu, gerekiyorsa hastaneye gönderdik. Ama Van’da birebir olmuş kötü bir örneğini söyleyeyim; baba pozitif çıkmış, öbür gün iki çocuğunu almış, belediye arabasına binmiş, hastaneye gelmiş ‘ya merak ettim bu çocuklarımın bir testine bakar mısınız?’ demiş. Zaten bu çocuklar o babanın kucağında hastaneye gelirken hastalık kapma riski çok yüksek. O baba, kendisini çocuklarından tecrit etmesi gerekirken çocuklarının elinden tutup hastaneye getirmemesi gerekiyordu. Onun için kendisini şu an Covid şüphelisi hisseden kişi, bizim direkt Sağlık Merkezimiz, Kriz Merkezimizi aradığında, ona her türlü yardım sağlanacak. Hem telefonla bilgi veriliyor hem gerekirse evine ekip gönderiliyor, eğer tedavi gerekiyorsa evde hemen tedavisine başlanıyor, eğer hastanelik ise hastaneye gönderiliyor.”

HASTANE ÖNÜ YIĞILMALAR AZALDI

Yaptıkları çalışmalar neticesinde hastane önünde bekleyenlerin sayısında ciddi bir azalma yaşandığını da söyleyen Vali Bilmez, bu konuda da şu bilgileri aktardı:
“Bizim Covid Poliklinikleri önünde bekleyenlerin sayısı 2 binleri bulmuştu, biz bunu 500’lere kadar düşürdük. Şu an grip artınca 500-600 civarında biraz arttı. En çok bulaş, hastanelerin önüdür. Bunu bizim bilmemiz lazım. Mümkün mertebe hastaneye gitmeden Kriz Merkeziyle temasa geçip, oradaki sağlık ekibinden yardım alsın hastalar. Biz Kriz Merkezinin çalışıp çalışmadığıyla ilgili denetim birimini de kurduk. Hastanın arayıp aramadığı, takibin nasıl yapıldığı, evde mi uzakta mı? Bu denetimi hem Ankara yapıyor hem biz yapıyoruz. Araç sıkıntısı vardı, biz belediyeler olarak, Büyükşehir, Tuşba, İpekyolu, Edremit araçları aldık, sağlığın hizmetine verdik, bunun sayesinde belli bir noktaya geldik. Aman ha dikkat edelim, çünkü bundan sonraki kısıtlamalar il bazındaki kısıtlamalar olacak.”

AÇILAN OKULLARDA BULAŞ DURUMU VAR MI?

Vali Bilmez, Pandemi yönünden açık olan okulların durumuyla ilgili de bilgi verdi. 
Şimdiye kadar hiçbir sorun yaşanmadığını ifade eden Vali Bilmez, “Biz bütün ilkokullarımızı açtık. İnisiyatif bize verildi, biz bütün köy ortaokullarımızı açtık. 80 bin öğrencimiz var. Şimdiye kadar okulda herhangi bir bulaş, bir sıkıntımız olmadı. Şimdi okullarımızı da tarıyoruz, hiç hastamız olmadığı halde gidip tarıyoruz, bizim bilmediğimiz hastamız var mı acaba?” diye konuştu.

HALKA VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR

Kurallara uydukları için vatandaşa ve özverili bir çalışma yürüttükleri için sağlık çalışanlarına teşekkür eden Vali Bilmez, tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğine  dikkat çekerek şu mesajı paylaştı:
“Van halkına gerçekten teşekkür ediyorum. Tedbirlere uyuyor. Sağlık çalışanlarımız da ciddi bir özveri ile çalışıyor, onlara da minnet borçluyuz. Buradan tekrar teşekkür ediyorum. Evet tek tük uymayan var, ama bizim bu tedbirlere birlikte uymamız lazım. Ceza yazdık, çok da ceza yazdık ama bir toplumu cezayla da hizaya getiremeyiz. Toplumun büyük bir kısmı kendiliğinden uyar, tek tük olur, onları da cezayla caydırırsın. Onun için ben özellikle sizin aracılığınızla hem Van halkına teşekkür ediyorum hem de bu tedbirleri elden bırakmamamız gerektiğini tekrar belirtmek istiyorum. Bir ara en kötü 7 il arasındaydık, şimdi elhamdülillah en iyi iki ildeniz. Öyle hızlı yayılıyor ki çarşıda pazarda dolaşmamamız lazım. Evde iken de eğer şüpheli isek yemeğimizi ayrı yememiz lazım, çocuklarımızın sağlığı için. Bizim kader anlayışımız bazen bizi yanlış davranmaya itiyor, işte ‘kaderde varsa gelir.’ Bizim önce tedbirlerimizi almamız lazım. Fiili duamızı yapmamız lazım. Dua biraz da insanın emeği ile yapacağı bir şeydir aslında. Bir öğrencinin duası dersine çalışmadır, bir çiftçinin duası tarlasını iyi sürmesidir, bir çobanın duası hayvanlarına iyi bakmasıdır. Biz bunları yaparsak Allah bize bunların karşılığını verir. Eğer çabalayıp da karşılığını alamıyorsak muhtemelen bizim bir yerde bir eksiğimiz var.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi