Van için: Uyarı üstüne koronavirüs uyarısı!

Van'da koronavirüs vaka sayıları son zamanlarda artış eğilimine girdi. Dikkatsizlik ve tedbirsizliklerden kaynaklı vaka sayılarındaki artış, tedirginlik yaratmaya başladı. Kentte vaka sayılarındaki kontrolün kaybedilmemesi için mutla

SAĞLIK 25.07.2020 11:11:22 0
Van için: Uyarı üstüne koronavirüs uyarısı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tedbirsizlikten kaynaklı vaka sayılarındaki artışın ardından Van Valiliği, önemli bir uyarı yaparken, Vali Mehmet Emin Bilmez, kentte ilk kez yoğun bakım ve entübe hasta sayısının arttığına işaret ederek, hasta ziyaretlerinin yasaklandığını açıkladı. Bu uyarıların yanı sıra çok önemli bir ikaz da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden'den geldi. Başhekim İliklerden; bir dergide yer alan çalışmanın sonuçlarını örnek göstererek, koronavirüsün öldürücü etkisinin azaldığını gösteren verilerin olmadığını, bulaşıcılık riskinin de 3 – 6 kat arttığının ortaya konduğunu söyledi. İliklerden, kurullara uyulması çağrısında bulundu.

COVİD-19 CAN SIKMAYA DEVAM EDİYOR

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen koronavirüs, ilimizde de yayılmayı sürdürüyor. Son günlerde vaka sayılarının arttığı Van'da, bir dizi ek tedbir alındı. Kurulan komisyonlarla düğünlerin artık daha sıkı denetlenmesi sağlanacak. Bunun yanı sıra hasta ziyaretlerine de kısıtlama getirildi.

Tedbirlere uyulmamasından dolayı vaka sayılarındaki artıştan sonra Van Valiliği, vatandaşları dikkatli olmaları ve kurallara uymaları noktasında bir kez daha uyardı.

Vali Mehmet Emin Bilmez de, hem yaptığı açıklama ile hem sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, kentte ilk kez yoğun bakım ve entübe hasta sayısındaki artışa dikkat çekti.

Vali Bilmez, “İlimizde son günlerde COVİD-19 vakalarında artış söz konusu, yoğun bakım ve entübe sayısı arttı. 60 yaş üstü vatandaşlarımız risk grubunda, aldığımız karar ile hasta ziyaretleri yasaklandı. Düğünler, oluşturulan komisyon ile denetlenecek ve kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacak” dedi.

BAŞHEKİM İLİKLERDEN DİKKAT ÇEKİCİ BİR PAYLAŞIM YAPTI

Son zamanlarda tedbirlerin ilk zamanlardaki kadar uygulanmamasının ardından vaka sayılarında meydana gelen artış, hekimlerin de uyarı yapmasını gerektirdi.

“Koronavirüsün öldürücü etkisinin azaldığı” şeklindeki bilimsel dayanaktan yoksun bazı söylemlerin de dillendirilmesinin ardından dikkat çekici bir paylaşım yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden, bir dergide yayımlanan çalışmaya atıfta bulundu.

Başhekim İliklerden, yaptığı paylaşımda; “Cell dergisinde yayınlanan La Jolla İmmünoloji Enstitüsü çalışmasında Koronavirüs’ün zar proteinin değiştiği (D614 to G614 mutasyon) ve bulaşıcılığının 3-6 kat ARTTIĞI , öldürücü etkisinin azaldığını gösteren verilerin OLMADIĞI bildirildi.” dedi.

“İLİMİZDEKİ ARTIŞ, BU ÇALIŞMAYI DESTEKLEMEKTEDİR”

Van'da meydana gelen vaka sayılarındaki artışın da, virüsün bulaş riskinin arttığını desteklediğini kaydeden Başhekim İliklerden; “İlimizde Covid-19 hasta sayısında artış ve risk grubunda (ileriyaş, ek hastalık vs) yoğun bakım ihtiyacı artışı bunu desteklemektedir.” ifadelerini kullandı.

“EVDE KALINIZ, KURALLARA UYUNUZ”

Riskin devam ettiğini kaydeden Van YYYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi İliklerden, “acilen uyarmak istiyorum” vurgusuyla, şu paylaşımı yaptı; “Özellikle ileri yaş ve ek hastalığı bulunan vatanadaşlarımızı acilen uyarmak istiyorum. Evde kalınız! Sosyal mesafe ve izolasyon kurallarına uyunuz!”