Van'da hastaneler dolu mu? Koronavirüs hastaları hastanelere kabul edilmiyor mu?

Van’da Covid-19 nedeniyle hastanelerin dolu olduğu, hastaların hastanelere kabil edilmediği ve bireysel tedbirlerin yetersiz kaldığı şeklindeki iddialar kamuoyunda gündem oldu.. Van Postası Gazetesi olarak konuyu araştırdık. İşte Koronavi

SAĞLIK 16.08.2020 19:49:14 0
Van'da hastaneler dolu mu? Koronavirüs hastaları hastanelere kabul edilmiyor mu?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da bazı kesimler tarafından Covid-19 nedeniyle hastanelerin dolu olduğu, bireysel tedbirlerin yetersiz kaldığı ve Van’daki sağlık sisteminin koronavirüs salgını ile mücadelede yetersiz ve çaresiz kaldığı algısı bilinçli veya farkına varmadan oluşturulmaya çalışılıyor. Van’da "salgın çok yüksek, hastaneler dolu, hastanede tedavi olmak için yatmak isteyenleri yatırmıyorlar, yer yok" gib iddialar halk nezdinde panik havasının oluşmasına neden oluyor.

TÜRKİYE’DE VE VAN’DA DURUM NEDİR?

Bütün Türkiye’de olduğu gibi Van’da da koronavirüs vakalarında son günlerde artış var. Fakat Van’da hastaneler dolu değil, yoğ bakım ihtiyacı olan hastalar için yoğun bakım hizmeti verilebiliyor. Filyasyon ekipleri başta olmak üzere koronavirüs ile mücadele kapsamında kurumsal ve bireysel çalışmalar büyük bir titizlikle devam ediyor.

TÜRKİYE’DE VE VAN’DA UYGULANAN YENİ ALGORİTMA

Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin 81 ilinde Covid-19 nedeniyle artışları göz önünde bulundurarak uygulanan algoritmaları güncelliyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye genelinde 81 ilde tüm hastanelere, hangi hastanın hastanede yatırılacağını, hangi hastanın evde takip edileceğine dair algoritmalar gönderiyor. Van’daki hastaneler de hasta kabul ve tedaviler ile ilgili bu algoritmalar doğrultusunda hizmet vermeye devam ediyor.

VAN’DAKİ HASTANELERDE VE YOĞUN BAKIM SERVİSLERİNDE SON DURUM

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da koronavirüs vakalarının yanı sıra diğer hastaların da tedavileri devam ediyor.

Koronavirüs vakalarındaki artışa paralel olarak Van’daki hastanelerde de pandemi polikliniklerine ayrılan bölümler belirlendi. İhtiyaca göre pandemi servisleri ve yoğun bakım üniteleri güncelleniyor. Bu kapsamda 100 yataklı Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında (Eski İstanbul Hastanesi) daha önce hiç yoğun bakım ünitesi yokken, şu anda koronavis hastaları için 35 tane yoğum bakım ünitesi oluşturuldu. Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında (Eski İstanbul Hastanesi)’nde geriye kalan kısımda ise pandemi servisi olarak koronavirüs hastalarına hizmet vermeye devam ediyor. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise tüm branşlarda hasta kabulü ve tedavisi devam ederken Covid-19 hastaları için 8 yataklı, Erciş’te ise 6 yataklı yoğun bakım ünitesi tahsis edildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi, tüm branşlarda hasta kabul ve tedavi hizmeti vermeye devam ediyor. Anca koronavirüs vakalarındaki artışları dikkate alan hastane yönetimi, onkoloji ve acil servis hizmetleri dışındaki hasta kabul sayılarını düşürdüğünü açıkladı. Van’daki hastanelerde koronavirüs vakaları ile ilgili olarak ihtiyaç oldukça yoğun bakım ünite sayıları arttırılıyor. Ayrı hastanelerde koronavirüs hastalarının durumlarına ve sayılarına göre yeni planlar yapılıyor ve kapasite güncelleniyor

HASTANELER DOLU MU, HANGİ HASTALAR HASTANELERE KABUL EDİLİYOR?

Hastaneler doldu taştı, yoğun bakımlar doldu, hastanelere hasta kabulü yapılmıyor gibi iddiaların asılsız olduğunu belirten yetkililer, Van’da bazı kesimler tarafından oluşturulan hastalar ölüme terk ediliyor, eve gönderiliyor algısının gerçek dışı olduğunu ifade etti. Van’daki hastanelere başvuran ve koronavirüs testi pozitif çıkan hastalardan, hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekmeyenlere ilaçları verilerek tedavileri evlerinde yapılıyor. Eve gönderilen hastalar aile hekimleri tarafından teda süreçlerinin seyri ve hastalık semptomları ile ilgili olarak takip ediliyor.

Hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gereken hastalar ise kovid-19 servislerine yatıralarak tedavileri yapılıyor. Dolayısıyla hiçbir hasta kaderine terkedilerek çaresiz bırakılmıyor.

KOVİD-19 HASTALARININ İKAMETLERİ DIŞINA ÇIKMALARI YASAKLANDI

Van Valiliği İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu da aldığı yeni karar ile tedavileri evlerinde devam ettirilen kovid-19 hastalarının ikametleri dışına çıkmalarını yasakladı. İkameti dışına çıkan kovid-19 hastalarına idari ve adli işlem yapılacağı Valilik tarafından açıklandı.

65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN GETİRİLEN KISITLAMALAR

Van genelinde 65 yaş ve üzeri olanların düğün, nişan, sünnet mevlit gibi toplu törenlere katılması yasaklandı. Ayrıca 65 yaş ve üzeri olanların sabah saat 07.30 - 10.00 ile akşam saat 16.30 - 19.00 arası şehir içinde, mahalle ve ilçeler arası toplu taşıma yapan araçlara (belediye ve halk otobüsü, minibüs ) binmesi yasaklandı. Van Postası Gazetesi'nin yaptığı  araştırma sonucunda Van’da halkı panikletmek için gündeme getirilen iddiala asılsız ve yalan olduğu ortaya çıktı.