Uzmanlar uyarıyor; Panik yok, tedbir var!

İlk olarak Çin'in Vuhan kentinde görülen ve hızlıca tüm dünyaya yayılarak panik yaratan koronavirüs, maalesef Türkiye'de de görüldü.

SAĞLIK 12.03.2020 11:13:17 0
Uzmanlar uyarıyor; Panik yok, tedbir var!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, ülkemizde bir kişide koronavirüse ranstlandığını ve gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından, virüsün ülkemize gelmiş olması tedirginliği arttırsa da, uzmanlar ısrarla paniğe gerek olmadığını ve kişisel hijyene büyük önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. İlgili birimlerin aldığı tedbirlerin yanı sıra kişilerin de alması gereken tedbirler olduğunu ve bunların başında da hijyen kurallarına uymanın geldiğini dile getiren uzmanlar, özellikle de ellerin sabunlu suyla en az 20 saniye kadar yıkanmasının önemli olduğunu vurguluyor. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da, “Koronavirüs, alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir”diyerek, tedbirlerin önemine işaret etti.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs her geçen gün yayılımını sürdürüyor. Virüsün ülkemizde de görülmüş olması tedirliğinliği arttırırken, uzmanlar ise sık sık hijyen kurallarına uymanın önemini hatırlatıyor.
İlgili kurumlar çeşitli tedbirleri devreye sokarak, virüsün yayılımının önüne geçmeyi hedeflerken, vatandaşların da yetkili mercilerin vereceği bilgilere itibar etmelerini, paniğe sevk etmek isteyen paylaşımlara itibar edilmemesini istiyor.

KİŞİSEL HİJYEN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Uzmanlar, koronavirüs ve diğer salgın hastalıklardan korunmak için kişisel hijyen kurallarına uymanın olmazsa olmaz olduğuna işaret ediyor. Bu süreçte de ellerin bol su ve sabunla, yeterince yıkanması, kalabalıklardan uzak durulması, tokalaşmamaya dikkat edilmesi, elimizi yüzümüze gözümüze sürmememiz, öksürük ve hapşırıklarda ağzın-burnun tek kullanımlık mendillerle kapatılması gibi alınabilecek tedbirlerin mühim olduğuna işaret edilirken, yetkililerin yaptığı açıklamaların dışında, panik yaratmaya yönelik paylaşımlara da itibar edilmemesi gerektiğine özellikle vurgu yapılıyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, koronavirüs vakasına rastlandığını açıkladığı basın toplantısının yanı sıra dün de twettir hesabından açıklamalarda bulundu.

BAKAN KOCA: 
“KORONAVİRÜS, ALACAĞIMIZ TEDBİRLERDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR”

Bakan Koca, şunları söyledi; “Dün, bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan izole edilmiştir. Ailesi gözetim altındadır. Karantinaya alınmış hasta, toplumu tehdit edemez. HABER ÜZÜCÜDÜR, KORKUTUCU DEĞİLDİR. Ülkemiz, olası vaka için tedbirlerini önceden almıştı. Hastalığın herhangi bir yerde görülmesi durumuna karşı sağlık personeli eğitilmiştir. Hastane, karantina hazırlıkları tamamlanmıştır. Bir veya birkaç vaka, salgın değildir. KARANTİNAYA ALINMIŞ HASTA, TOPLUMU TEHDİT EDEMEZ. Bir veya birkaç vaka, salgın değildir. Durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. İzole edilmiş vakada tek anlam budur. Yapmamız gereken, hayatımızı tedbirler doğrultusunda düzene sokmaktır. KORONAVİRÜS, ALACAĞIMIZ TEDBİRLERDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR.”

BAKAN KASAPOĞLU: 
“HİÇBİR BAŞARI İNSAN SAĞLIĞINDAN DAHA DEĞERLİ DEĞİLDİR”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da, yine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “Çin’de ortaya çıkan Yeni Koronavirüs salgını sonrası tedbiren 1 Mayıs 2020’ye kadar bazı uluslararası spor organizasyonlarına sporcu göndermemeye ve Türkiye’de düzenlenecek uluslararası spor organizasyonlarını, yine 1 Mayıs’tan sonraki bir tarihe ertelemeye karar verdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak gençlerimiz ve sporcularımız başta olmak üzere, bütün vatandaşlarımız için 7 gün 24 saat tetikte olmaya devam edeceğiz. 1 Mayıs'a kadar salgınla ilgili olumlu ya da olumsuz herhangi bir gelişme yaşanması durumunda, söz konusu tarihlerde güncelleme olabilecektir. Hiçbir müsabaka ya da hiçbir başarı, insan sağlığından daha değerli değildir.” dedi.