Tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekildi

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı sosyolog Osman Turğut, “Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekti.

SAĞLIK 1.06.2021 10:15:29 0
Tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı sosyolog Osman Turğut, açıklama yaptı.
Güne ilişkin bilgi veren Turğut, “Dünya  Sağlık Örgütü (DSÖ) 1987 yılından beri her yıl 31 Mayıs tarihinde ‘Tütünsüz Bir Dünya Günü’ adıyla bir tema  belirleyerek,  tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekmek, toplumlarda bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir. Bu  yılın teması da ‘Tütün Ürünü Kullanımını Bırak’ olarak belirlenmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Tüm illerimizde il sağlık müdürlüklerimiz, sivil toplum kuruluşları ve paydaş kurumlar tarafından yapılan faaliyetlerle tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekilmekte, bırakmak isteyenler teşvik edilmektedir.” dedi. 

HER YIL 8 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR

Tütün ürünlerinin kullanımı nedeniyle dünyada her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiğine işaret eden Turğut, “Tütün ürünü sigara, nargile, elektronik sigara, sarmalık tütün, Maraş otu, pipo, puro vb. kullanımı nedeniyle dünya genelinde her yıl yaklaşık 8 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Yaşamını kaybedenlerin yaklaşık 65.000’ini  masum çocuklar oluşturmaktadır.” bilgisini verdi. 

SİGARA İÇENLERDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Tütün ürünlerinin kullanımı sonucu ortaya çıkan hastalıklara dikkat çeken Turğut, şunları söyledi:
“Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasıyla, solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana getirmektedir. Bu hastalıklar arasında akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar, hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur.”

NELER YAPILMALI?

Turğut, tütün ürünlerinin ortaya çıkardığı problemlerle ilgili olarak il bazında kapsamlı bir mücadelenin verilmesi gerektiğini söyledi.
Bu çalışmalarla çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun tamamının tütün dumanından korunmasının amaç olarak benimsenmesi gerekliliğine işaret eden Turğut, şunları kaydetti:
“2019 yılı itibariyle toplam 501 sigara bırakma polikliniğinde, açıldığı günden bugüne kadar ilimizde de SBÜ Eğitim Araştırma Hastanesi ve Tuşba, Erciş, İpekyolu Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde hekim tarafından hizmet sunulmuştur. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan, ülkemizde geri ödeme kapsamında olmayan ilaçlar sigara bırakma polikliniklerinde hekimler tarafından uygun görülen hastalara ücretsiz olarak temin edilmekteydi. Sigara Bırakma Poliklinikleri tekrar aktif halde sigara bırakmayı düşünenlere hizmet vermelidir. Toplumu bilinçlendirmek, toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak temel hedeflerimiz olmalıdır.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi