Türkiye'den koronavirüse karşı dev hamle

Çin'den tüm dünyaya hızla yayılan ölümcül koronavirüse karşı Türkiye'de 3 firma virüs takip sistemi geliştirdi. Tanı konulan kişinin 14 gün önce kimlerle temas ettiği belirlenebilecek.

SAĞLIK 1.04.2020 18:20:25 0
Türkiye'den koronavirüse karşı dev hamle
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tüm dünyada etkisini gösteren ölümcül koronavirüsle mücadelede yeni aşamaya geçildi. Salgını kontrol altında tutmanın teknolojik yollarını bulabilmek için Çin, Singapur ve Güney Koreli yazılımcılar cep telefonu konum bilgilerini kullanmaya başlamıştı. Türkiye'den de üç yazılım firması, benzer yolla virüs takip sistemi geliştirildi.

Sistem, ODTÜ Teknokentte bulunan Geodo ve Arduvaz firmaları ile Denk Bilişim Teknolojileri firması işbirliğiyle geliştirildi.

Cep telefonuyla tespit edilebiliyor

Cep telefonu konum bilgisi ve bluetooth teknolojilerinden yararlanan sistem, virüs tanısı konulan kişinin son 14 günde 4 metreden fazla yaklaştığı tüm kişilerin, cep telefonları arasındaki ağ ile tespit edilebilmesini sağlıyor. Uygulmayı kullananlar birbiriyle temasa girdiğinde sinyaller kesişiyor. Tanı konulan kullanıcıya, geriye dönük 14 günlük tarama yapılıyor. O taramada teması tespit edilen kişilerin cep telefonuna bildirim gönderiliyor. Bir sağlık kuruluşuna başvurması isteniyor.

Böylece sadece tanı konulan kişinin temas kurduğu kişiler değil, ikinci ve üçüncü halkadaki kişilere de kolaylıkla ulaşılıyor. Sistem kamu, mahalle ya da sokak bazlı süreç yönetimi imkanını sağlıyor. Sistemde, sağlık çalışanı ve vatandaşlar için iki farklı yetkilendirme bulunuyor.

3 firma tarafından geliştirilen sistem için Sağlık Bakanlığı ile temasa geçildi. Bakanlığa yapılan sunumun ardından görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.