Turğut: Sigarayı bırakmak için en ideal ay!

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı sosyolog Osman Turğut, Ramazan aynın sigarayı bırakmak için ideal bir ay olduğunu söyledi.

SAĞLIK 4.04.2022 11:31:55 0
Turğut: Sigarayı bırakmak için en ideal ay!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da, madde bağımlılığına karşı farkındalık etkinlikleriyle öne çıkan Hayatın Renkleri Solmasın Derneği, özellikle sigara kullanımı konusunda bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık veriyor.
Bir süredir radyo ve televizyonlarda, sigara kullanımıyla ilgili bilgilendirme programlarına katılan Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı sosyolog Osman Turğut, Ramazan ayı dolayısıyla bir açıklama yaptı.  

SİGARANIN ÜRETTİĞİ HASTALIKLAR

Sigaranın ürettiği hastalıklara ve bünye üzerindeki etkisine dikkat çeken Turğut, “Dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olan tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşamın bütün evrelerinde 4 bin kimyasal maddeyi barındıran, içerisinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açmaktadır.” dedi.

“YILDA 100 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR”

Türkiye’de sigara kullanımı nedeniyle yüksek bir ölüm oranının olduğunu ifade eden Turğut, “Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de de her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.” bilgisini verdi.

"RAMAZAN AYINDA DAHA TEHLİKELİ"

Sigara kullanmanın Ramazan ayında daha tehlikeli bir hal aldığını belirten Turğut, bunun nedenini şöyle açıkladı:
“Zarar verirken kişi ya da zaman ayırt etmeyen sigara kullanımı, Ramazan ayında da son derece ciddi sorunlara sebep olabilmektedirler. Tüm gün sigara içilmemesinin ardından, iftar sonrası üst üste sigara içen kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olmaktadır. Bunların etkisiyle damarlarda daralma ve organlara yeterince oksijen taşınamaması gibi sonuçlar ortaya çıkmakta ve bu kişilerde tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması riski artmaktadır. Ayrıca ani nikotin artışı çarpıntıya ve kalp krizine neden olabilmektedir.”

"RAMAZAN AYI BIRAKMAK İÇİN FIRSAT OLMALI"

Ramazan ayının sigara kullanımına dikkat etmek yerine tamamen bırakmak için ideal bir ay olduğunu aktaran Turğut, şunları kaydetti:
“Bu sebeplerle iftarla birlikte hemen sigara içmeye başlamamak hatta Ramazan ayını sigara bağımlılığından kurtulmak için bir fırsata dönüştürecek adımlar atmak son derece önemlidir. Sigara içen bireylerin, sahur ile iftar arasındaki ortalama 16 saat boyunca sigara içmeden kalabilmeleri Ramazan ayının verdiği manevi motivasyon ve kararlılığın göstergesidir. Sigara bağımlılığı ile mücadelede, sigaradan ayrı kalınan süreler ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse sigaraya duyulan ihtiyaç da bir o kadar azalacaktır. Manevi olarak kendimizi beslediğimiz bu özel günler, sigara kullanan kişilerin kararlılığına ve iradesine de pozitif katkılar sağlamaktadır. Bu sebeple Ramazan ayını sigara bağımlılığından kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirmek gerekmektedir. Oruç nedeniyle uzun süre sigara içmeden kalabilmek, iftar sonrasında da içmemek konusunda bu bağımlılıktan kurtulmaya çalışanları cesaretlendirmektedir. Bu cesaret ve kendine güven, başarılı sonuç almanın ilk adımıdır. Ramazan ayını sigarayı bırakmak için neden fırsata çevirmeyelim!”

ALO 171 DANIŞMA HATTI

Sigara bırakmak isteyenlerin danışma hattından da yararlanabileceklerini belirten Turğut, “Sigara bırakmak isteyenler Ramazan ayında da 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’ndan da psikolojik danışmanlık alabilirler. Sigara bırakıldığı andan itibaren, oluşturduğu sağlık riskleri gerilemeye başlamakta ve vücutta olumlu değişiklikler yaşanmaya başlamaktadır. Ramazan ayında da sigara bağımlılığından kurtulmak ve sağlığı için bu olumlu değişimi başlatmak isteyenler için bir başlangıçtır.” diye kaydetti. 
Haber: Adil Harmancı