Tek gündem koronavirüs!

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de en önemli gündem maddesi koronavirüs salgını. Dünyayı etkisi altına alan ve hızla yayılan koronavirüs, maalesef ülkemizde de görüldü ve yayılmaya başladı. Koronavirüsten dolayı her g

SAĞLIK 20.03.2020 14:42:01 0
Tek gündem koronavirüs!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çin’de ortaya çıkan ancak kısa sürede dünya geneline yayılan koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de de, daha vakalar görülmeden Sağlık Bakanlığı tarafından ciddi önlemler alındı. Alınan önlemlere rağmen sonradan virüsün Türkiye'de de görüldüğü açıklandı ve alınan tedbirlere yeni tedbirler eklendi. Virüsün yayılımını önlemek için hergün yeni tedirler alınırken, uzmanlar tarafından da özellikle hijyene uyulması ve kalabalık ortamlara girilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şuandaki en önemli gündem maddesini koronavirüs oluşturuyor. Van'da da durum farklı değil. İnsanları endişelendiren salgının biran önce son bulması arzulanırken, alınan tedbirler de destek görüyor. Van'ın İran'a sınır komşusu olması ise, bu ülkeden kaçak giriş olma ihtimalinden kaynaklı ayrı bir tedirginlik oluşturuyor. Kentte, sınır hattında alınan tedbirlerin bu süreçte en üst seviyeye çıkarıldığı biliniyor ancak vatandaşlar kaçak girişlerin asla gözden kaçırılmaması gerektiğine vurgu yapıyor. Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel de, konu ile ilgili görüşünü paylaştı. Vali Mehmet Emin Bilmez ise; "Sınırımızdaki tedbirleri sıkı tutuyoruz" dedi.

SINIR KAPILARI KAPATILDI

Özellikle virüsün İran’da ortaya çıkmasından itibaren önlemler ülkemizde daha da artırıldı, Van-İran arasında bulunan Kapıköy Sınır Kapısı başta olmak üzere İran ile bağlantılı olan sınır kapıları kapatıldı.
Bu önlemlere ek olarak daha sonra uçak seferlerinin iptaline varan daha farklı önlemlere de başvuruldu.

TÜRKİYE’DE VAKA ORTAYA ÇIKINCA

Vakanın Türkiye’de de tespit edilmesiyle önlemler daha da artırıldı. 
Okullar tatil edildi, spor karşılaşmalarının Nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanması kararı alındı, toplu namaz kılınmasına ara verildi, eğlence mekanları, kafeler, kahvehaneler gibi toplu olarak birarada bulunulan mekanlar geçici olarak kapatıldı, sağlık kuruluşlarında alarm durumuna geçildi, her ilde merkez hastaneler tespit edildi, yurtdışı seyahatlerine sınırlama getirildi, vs…
Tüm bu önlemler arasında özellikle İran sınırında yer alan illerde ayrı bir endişe söz konusu olabiliyor. Sınır kapıları kapalı olsa da, insanların kaçak yollardan sınırı geçerek kalabalıklara karışabileceği ihtimali, vatandaşın tedirginliğini arttırıyor. Ancak, edinilen bilgilere göre sınırdaki önlemler de üst seviyeye çıkarılmış durumda.

‘ALINAN ÖNLEMLER BAŞARIYDI’

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel de, alınan önlemlerin önemli ve yerinde olduğuna dikkat çekerek, “Dünyada hızlıca yayılan, adeta bir afet olan koronavirüs, insanlık için büyük bir tehlike arz etmektedir. Ülkemiz ilk günden tedbirler almış ve çalışmalar yürüterek örnek olmuştur.” dedi.
Önlemlerin devam etmesinin mühim olduğunu belirten Özel, farklı bir konuya da değinerek şunları söyledi:
“Yurtdışından ülkemize yasadışı yollarla gelen mültecilerin kullandığı başlıca güzergâh İran'dır. Buradan ülkemize giriş olmaması için ilgili kurumların özel bir çalışma yapması, geçişlerin kontrol altına alınıp önlenmesi son derece mühimdir. Tüm tedbirlere rağmen tespit edilen kaçak girmiş mülteci varsa da, bu kişilerin Sağlık Bakanlığımızın önerisi olan 14 gün gözetim altında tutularak olası hastalığın mülteciler üzerinden yayılması önlenmelidir.”
Vali Mehmet Emin Bilmez ise, dün Valilikte yapılan koronavirüs toplantısında yaptığı açıklamada, sınırdaki tedbirlerin sıkı tutulduğunu hatırlattı.
Özel haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi