Tedbirlere uyarak sağlık yönetiminin başarısını destekleyelim

Türkiye’deki koronavirüs vakalarında ölüm oranlarının düşük olmasının perde arkasında; sağlık sisteminin güçlü alt yapısı ve zamanında alınan tedbirler yatıyor. Uzmanlar, mücadele bu şekilde sürdürülüp taviz verilmezse Türk

SAĞLIK 10.04.2020 13:25:18 0
Tedbirlere uyarak sağlık yönetiminin başarısını destekleyelim
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye koronavirüs mücadelesine karşı dünyada eşi benzeri görülmemiş bir mücadele örneği sergiliyor. Güçlü sağlık sistemi, anında müdahale ve hastanın durumuna göre en etkin ve uygun tedavi yöntemini benimsemesi, karantina uygulamalarında insani bir yol izlemesi ve tecrit hissi uyandırmaması virüsle mücadeledeki başarıda öncü rol oynuyor. Konu ile ilgili Akit’e konuşan uzmanlar, devletin yapıcı tavrına karşı halk da bilinçli bir şekilde tedbirlere uyarsa birkaç aya daha olumlu bir tablonun çıkacağını kaydetti.

Tedbirlerden taviz vermeyelim

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Çiftçi, “Türkiye dünyada hiçbir ülkenin yönetemediği bir şekilde ve başarıyla krizi yönetiyor. Hasta ve çözüm odaklı anında yaklaşımlar sergiliyor ve bunu yaparken de hastayı bir tecrit psikolojisine sokmadan izole ediyor” dedi. Devletin sağlık alanında yaptığı yatırımların bugün semeresini verdiğini belirten Çiftçi, “Şehir Hastanelerinin nasıl kritik bir önem taşıdığı da iyice gün yüzüne çıkarken, sağlık sistemimizin ne kadar güçlü olduğu da anlaşıldı. Tedbirlere harfiyyen uyarsak ve taviz vermeden devam edersek, mayıs sonu gibi daha olumlu bir tabloyla karşılaşabiliriz” diye konuştu. Batılı ülkelere göre çok iyi durumda olduğumuzu kaydeden Çiftçi, “Bu süreci aynı kararlılıkla yürütebilirsek, halk olarak ciddiyetimizi bozmazsak, devletin vizyoner sağlık politikaları sayesinde güzel günler görmemiz, eski yaşantımıza dönmemiz yakındır” dedi.

Karantina değil izolasyon

Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi psikolog Prof. Dr. Ahmet Akın da, “İzolasyonu ve sosyal mesafeyi korursak, devletin aldığı tedbirlere büyük bir disiplin içinde uyarsak kısa süre sonra normalleşmeye başlarız. Devlet bu nokta insan psikolojisine uygun ve rahatlatıcı adımlar atıyor. Tedavi şeklini bu yönde belirliyor. Bu da dünyada eşi olmayan örnek bir yöntem” dedi. Virüsten nasıl korunuyorsak gereksiz bilgiden de kendimizi korumak gerektiğini vurgulayan Akın, şöyle devam etti: “Korku ve paniğe yol açacak sosyal medya paylaşımlarından ve haberlerden uzak durmak önemlidir. Özellikle sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere karşı bu dönemde her zamankinden daha fazla tetikte olmalıyız. Genelde bu mecralarda yanlış ve amaçlı olarak algı yönetimine hizmet eden bilgiler geziniyor, doğru, faydalı, işimize yaramayan ve iyi olmayan bilgileri gündemimize almayalım.”