Sosyal mesafeyi unutmayalım

Van ve ülkemiz genelinde haftasonu sokağa çıkma kısıtlaması, geçen haftanın ardından bugün de saat 21.00'de başlayacak ve Pazartesi günü saat 05.00'e kadar devam edecek. Teması mümkün olduğunca azalatarak koronavirüs vaka say?

SAĞLIK 11.12.2020 09:16:18 0
Sosyal mesafeyi unutmayalım
Tarih: 01.01.0001 00:00

Koronavirüs vaka sayıları son günlerde dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de artış eğilimini sürdürüyor. Bu artışın önüne geçmek üzere Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda geçen haftadan bu yana, sokağa çıkma kısıtlamasının da olduğu bir dizi yeni tedbirler uygulanıyor.
Alınan tedbir kararlarının, vaka sayılarına etkisi ise belli bir süreden sonra alınan sonuçlar doğrultusunda değerlendirilebiliyor. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, ilk işaretlerin yer yer olumlu olduğunu, kısıtlamaların etkisinin önümüzdeki hafta daha net değerlendirilebileceğini söyledi.

SOSYAL MESAFE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Alınan tedbir kararları ile sosyal mesafenin en aza indirilmesi ve bu şekilde vaka sayılarının düşürülmesi amaçlanıyor. Ancak tüm uyarılara rağmen yer yer sosyal mesafe kuralının ihmal edilebildiği kalabalıklar oluşabiliyor.
Geçtiğimiz haftasonu sokağa çıkma kısıtlaması öncesi Cuma akşamında market önlerinde oluşan kalabalık ve sonrasında kısıtlamanın sona erdiği pazartesi günü postane, banka önleri başta olmak üzere yer yer oluşan kalabalıklarda sosyal mesafenin gözardı edilebildiği görülüyor.
Uzmanlar ise, henüz aşının uygulanmaya başlanmadığını, uygulamaya geçilse bile tehdidin ortadan kalkmasına kadar 3 önemli kurala mutlak suretle uyulmasının hayati önem taşıdığına vurgu yapıyor.
Bu üç hayati kuralın maske, mesafe ve temizlik olduğunun altını çizen uzmanlar, kısıtlama öncesi ve kısıtlama sonrası oluşan kalabalıklarda bulaş riskinin arttığını, bu nedenle kalabalıkların oluşturulmamasının, virüs ile mücadelede büyük önem taşıdığını söylüyor.
Ülkemiz genelinde vaka sayılarının günlük 30 binli rakamları bulduğu, virüsten dolayı hayatını kaybeden vatandaşların sayısının da 200'ün üstüne çıktığını hatırlatan uzmanlar, bu rakamların alta çekilmesinin, şuan için ancak belirlenen kurallara uyulmasıyla mümkün olduğuna işaret ediyor.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da, hemen her gün maske, mesafe ve temizlik kuralının önemine değinerek, virüsle mücadelede vatandaşlara çok büyük görevler düştüğünü ve bu görevlerin de mutlak süretle tedbir kurallarına tavizsiz uymak olduğunu dile getiriyor.

KALABALIKLARA DİKKAT

Vaka sayılarının artış eğiliminde olduğu bu günlerde, kalabalık ve kapalı ortamlar her zamankinden daha fazla risk taşıyor. Bu nedenle, bugün akşam saatlerinde yeniden başlayacak ve haftasonunu da kapsayacak olan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle özellikle market önleri başta olmak üzere kalabalık ortamların oluşturulmaması çok büyük önem taşıyor. Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi