Sağlıkta değerlendirme raporu açıklandı

Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Kamu Hastaneler Hizmetleri Başkanlığı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ve Personel Hizmetleri Başkanlığı 2019 ve 2020 yılı kapsamında yapılan ve yapıl

SAĞLIK 31.01.2020 12:35:27 0
Sağlıkta değerlendirme raporu açıklandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Toplantıya Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu başkanlığında Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Ergioğuz, S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Onur Mahmutoğlu, Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, Personel Hizmetleri Başkanı Dr. Fatih Taman, Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Çetin Yüce, Personel Hizmetleri Başkan Yardımcısı Yaşar Beygo ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dt.Mehmet Aktaş katıldı. Toplantıda değerlendirme raporunu, slayt eşliğinde İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Sünnetçioğlu açıkladı.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, değerlendirme raporunu açıklamadan önce; “Öncelikle sağlık yatırımlarında bizlere destek olan Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı Yöneticilerimize, Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez'e, Ak Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu’na, Sayın Vakilerimiz Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas'a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

KAMU HASTANELERİ HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Sünnetçioğlu, başlıklar halinde değerlendirme raporunu şu şekilde açıkladı;
“* SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında bulunan anjiografi cihazı ana binaya taşındı. Toplam 3 adet anjiografi cihazı ile tüm anjiografik işlemler yapılmaktadır.
* Kamu hastanelerimizde 188 toplam yoğun bakım yatağı ile hizmet verilmektedir ve yoğun bakım yatak doluluk oranlarımız 98 olarak gerçekleşmiştir.
* İlimiz kamu hastanelerinde 72 adet diyaliz cihazı ile 217 hastaya diyaliz hizmeti verilmektedir.
* Tüm kamu hastanelerimize yeni doğan transferinde kullanılmak üzere Transport Ventilatörlü Küvöz alınmıştır.
* İlimizde evde sağlık hizmeti sadece kamu hastaneleri bünyesinde verilmektedir. 2019 yılında 11.136 hastanın tedavisi evinde gerçekleştirilmiştir. Bu hastalar için 43.000 defa ekiplerimizce evde ziyaret gerçekleştirilmiştir.
* SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Obezite Merkezi açılmıştır.
* SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İnme Merkezi, El Cerrahisi ve Nöromusküler Hastalıklar Polikliniği açılması planlanmaktadır.
* Kanser tedavisi alan hastalarımıza daha iyi bir ortamda hizmet verebilmek için Gündüz Kemoterapi Ünitesi yenilenmiştir.
* S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında acil servis hizmete açılmış, ayrıca gündüz hizmet vermek üzere 15 poliklinik hizmete sokulmuştur.
* S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi ve yataklı servisi İpekyolu ek binasına taşınarak hizmet vermeye başlamış, ayrıca bu binada 30 yataklı palyatif bakım merkezi açılma süreci bitmek üzeredir. Bu binada tüm laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri aktif hale getirilerek halkımızın hizmetine sunulmuştur.
* İlimizin yoğun bakım yatak ihtiyacını karşılamak üzere S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski acil servis alanında 27 yataklı yoğun bakım ünitesi açma çalışmaları devam etmektedir. Böylece 73 yataklı olan erişkin yoğun bakım yatak sayısı 100'e çıkarılmış olacak. Ayrıca mevcut 63 kuvözlü olan yenidoğan yoğunbakım ünitesinin kapasitesi 17 kuvöz daha arttırılarak toplam 80 kuvöze çıkarılacaktır. Erciş Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesi'nin MR cihazı kiralık binadan çıkarılarak hastane ana binasına nakledilmiştir.
* Yenidoğan yoğun bakım yatak sayısının artırılması ve 10 yataklı palyatif merkez açılması ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.
* Hastanede yatan kimsesiz ve muhtaç çocuklar yararına hizmet vermek üzere Minik Hayaller Çocuk mağazası açılmıştır.
* Çaldıran Devlet Hastanesi'nin ameliyathane ve sterilizasyon ünitesi daha uygun şartlarda hizmet verebilmesi için tadilattan geçirilmiştir.
* Çaldıran Devlet Hastanesi'nin yeni hizmet binasının 2020 yılında hizmete açılması planlanmaktadır.
* Gevaş Devlet Hastanesi'nin acil servis hizmet alanları tadilattan geçirilerek daha geniş bir alanda ihtiyaca cevap verebilecek seviyeye getirilmiştir.
* Muradiye Devlet Hastanesi'nde ilk defa kalça protezi ameliyatı yapılmış, 5 yataklı Palyatif Merkez açılması için çalışmalar başlatılmıştır.”

SAĞLIK HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Sünnetçioğlu, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı değerlendirme raporuna ilişkin de şöyle devam etti;
“Sağlık Hizmetleri Başkanlığı olarak, 2019 yılı içerisinde envanterimize, 12 adet yeni panelvan ambulans, 1 adet motorsiklet ambulans (toplam sayı 3), 1 helikopter ambulans girmiştir. 2 adet Yenidoğan Transport ekibi kurulmuştur. 2019 yılında toplamda 730 kişiye temel ilkyardım eğitimi, 485 kişiye ilkyardım farkındalık eğitimi düzenlenmiştir. 2019 yılında; 10 adet acil sağlık hizmetleri istasyonu açılmıştır. (Başkale 2, Tuşba 2, Çaldıran, Çatak, Gevaş, Saray, Edremit, Erciş 1’er tane)2019 yılı içerisinde Komuta Kontrol Merkezi temeli atılmış, inşaatı başlamış ve 2020 yılı ortalarında teslimi yapılacaktır.”

HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

Müdür Sünnetçioğlu, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;
“2019 yılı içerisinde hizmete açılan; Aile Sağlığı Merkezlerimiz ve Toplum Sağlığı Merkezlerimiz; Çatak 1 Nolu  Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik), Çatak Toplum Sağlığı Merkezi Erciş Çelebibağı 1 No'lu 6 Hekimlik ASM, Erciş 4 Nolu 5 Hekimlik ASM, Erciş 2 Nolu 9 Hekimlik ASM,Başkale 1 Nolu ASM Hafiziye TSM + 8 Hekimlik ASM Gevaş Merkez 1 Nolu 5 Hekimlik ASM+ TSMEdremit 1 Nolu ASM 6 Hekimlik ASM+TSMİpekyolu 18 Nolu   ASM 2 AHB'lik (Karpuzalan),Tuşba 1 Nolu Merkez 9 Hekimlik ASM+TSMİpekyolu 25 Nolu ASM Akköprü 5 Hekimlik ASMÇaldıran 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (4 Hekimlik), Tuşba Şemsibey 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (4. Hekimlik) birimlerimizdir. 2020 yılı içerisinde açılması planlanan; Gürpınar Çavuştepe 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (4 Hekimlik), Merkez Kevenli ASM 4 (AHB) Edremit Kurubaş Aile Sağlığı Merkezi (4 Birimlik), Çatak Görentaş 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi,
Edremit 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi, Muradiye Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi, Erciş, Uncular Aile Sağlığı Merkezi ve Ulupamir Aile Sağlığı Merkezi, Özalp Çubuklu Aile Sağlığı MerkeziTuşba Bardakçı Aile Sağlığı Merkezi, Edremit Elmalı Aile Sağlığı Merkezi (2 Birimlik) hizmet birimlerimizdir. 2019 yılında hizmete başlayan İpekyolu, Tuşba ve Erciş Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde kanser taramaları, enfeksiyon kontrol faaliyetleri, üreme sağlığı hizmetleri, aile danışmanlığı, beslenme danışmanlığı yapılmaktadır. Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde bulunan fizyoterapistlerimiz tarafından bireysel fiziksel aktivite programları ile danışmanlık hizmetleri, psikologlarımız, sosyal çalışmacılarımız ve çocuk gelişimi uzmanlarımızca bireysel ve aile görüşmeleri düzenlenerek psiko-sosyal destek hizmetleri verilmektedir. İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz tarafından okullarda yapılan ağız diş sağlığı taramalarında Flor Vernik Uygulaması yapılmıştır. Yine bu öğrencilere bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak diş fırçası diş macunu dağıtımı yapılmıştır. Müdürlüğümüze bağlı Verem Savaş Dispanseri tarafından hastalarımız takip edilmekte, temaslı hasta taraması yapılmaktadır. Ayrıca mobil röntgen aracımızla tarama hizmetleri yürütülmektedir. Halk Sağlığı Laboratuvarımızda Aile Hekimliklerimizde muayene olan hastalarımızdan alınan kan örneklerinin tetkikleri yapılmaktadır. İlimiz ‘altın bebek dostu il’ ünvanını almıştır.Müdürlüğümüz tarafından; Beyaz Bayrak, beslenme dostu okul, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi, sağlık tedbirleri hizmetleri yürütülmektedir.”

DESTEK HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Destek Hizmetleri Başkanlığınca gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin de şu bilgileri paylaştı;
“Destek Hizmetleri Başkanlığımızca yapılan ve teslim edilen yatırımlar; Başkale merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Erciş merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Saray merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Erciş Çelebibağ 1 nolu aile sağlığı merkezi 6 hekimlik, Başkale Merkez Hafıziye Aile Sağlığı Merkezi (8 Hekimlik) ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Gevaş Merkez Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetler İstasyonu, Gevaş Merkez Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Edremit Merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Çatak Merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, Çaldıran Merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, İpekyolu Karpuzalan Aile Sağlığı Merkezi (3-4 Hekimlik) Tuşba 1 nolu aile sağlık merkezi, ve aile sağlık merkezi, Erciş Merkez 4 nolu Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) Erciş Merkez 2 nolu Aile Sağlığı Merkezi (9 Hekimlik), Tuşba Akköprü Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) Gürpınar İlçe Devlet Hastanesi 10 Yataklı.”
Müdür Sünnetçioğlu, Destek Hizmetleri Başkanlığının devam eden yatırımlarına ilişkin de; “Çaldıran İlçesi 75 yataklı Devlet Hastanesi ve 10 Daire lojman, Saray İlçesi 10 yataklı İlçe Devlet Hastanesi Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi hizmet binası, Van Merkez AMATEM ve ÇEMATEM (50 yataklı) çalışmaları da devam etmektedir.”

YATIRIM PROGRAMINDA OLAN SAĞLIK YATIRIMLARI

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, yatırım programında olan sağlık yatırımlarını da şu şekilde maddeler halinde açıkladı;
“1) 50 yataklı Gevaş Devlet Hastanesi 2) 75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi ve 10 daire lojman- 3) 20 yataklı Bahçesaray ilçe Devlet Hastanesi ve 10 4) 150 yataklı Tuşba Devlet Hastanesi 5) Erciş 25 Ünitlik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 6) İpekyolu Kevenli Aile Sağlığı Merkezi 7) Gürpınar Çavuştepe Aile Sağlığı Merkezi 8) Edremit Kurubaş Aile Sağlığı Merkezi 9) Çatak Görentaş Aile Sağlığı Merkezi 10) Edremit 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu 11) Muradiye ASM+TSM+112 ASHİ 12) Erciş Uncular Aile Sağlığı Merkezi 13) Özalp Çubuklu Aile Sağlığı Merkezi 14) Tuşba Bardakçı Aile Sağlığı Merkezi 15)Erciş Çakırbey Aile Sağlığı Merkezi 16) Erciş Ulupamir Aile Sağlığı Merkezi.”

ADLİYE LOJMANLARI

Adliye lojmanları için bakanlıktan ödeme taleplerinin olacağını ve bunun karşılanması durumunda gerekli onarım işlemlerinin yapılarak adliye lojmanlarının kurum personelinin hizmetine sunulacağını belirten Sünnetçioğlu; “Adliye lojmanları 2017 yılında bir protokolle Sağlık Müdürlüğüne devredilmiş olup, 130 daire lojmanın (100 tanesi 3+1-20 tanesi 2+1 ve 10 tanesi 1+1) onarımı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşülmüş ve söz konusu kurum tarafından gerekli keşif ve yaklaşık maliyet çıkarıldıktan sonra Bakanlıktan ödenek istenecek. Ödenek tahsis edilmesi durumunda lojmanlar onarılıp kurum personelinin hizmetine sunulacaktır. Kiralık binalarımızda 50’ye yakın indirime gidilmiş olup bu kiralar sözleşme süresince sabit hale getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Sünnetçioğlu, değerlendirmelerde bulunduktan sonra, basın mensuplarının sorularına cevap verildi.

ÇELİK: SAĞLIK HİZMETLERİ AÇISINDAN GÜVEN VERİYORUZ

Bir gazetecinin, “farklı illerde tedavi olmak amacıyla il dışına giden hastalar oluyor” demesi üzerine, SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sabahattin Çelik, şu yanıtı verdi: “Bu dediğinik iki şekilde olur. Ya doktor sevk eder, bunun da sebebi şu; ya alt yapı uygun değil, ya medikal malzeme yoktur ya da o konuda uzman hekim yoktur, hasta sevk edilir. Bu resmi dediğimiz olay ve çok düşük olasılıktır, binde bir bile değildir. Diğer bir durum ise hastanın kendi isteği ile bir hocanın ismini duyup gitmesidir. Bu da hastanın tamamen kendi hakkıdır çünkü hastanın doktor seçme hakkı var. Hastanın gitmemesi için neler yapılıyor, birkaç örnek vereyim: Çocuk Kalp Damar Cerrahisi için daha önce birçok hasta İstanbul veya Ankara’ya gitmek için bekliyordu, bizim şuanda çok başarılı Çocuk Kalp Damar Cerrahisi uzmanımız var. Şuana kadar 50'ye yakın vaka yaptılar. Yani el kadar bebekler ameliyat ediliyor, artık sevk edimiyor. Vatandaş artık bize geliyor. Bir örnek vereyim; Ankara Şehir Hastanesinden bir hastayı biz kabul ettik, tersine bir göç var artık. Sağlık hizmetleri açısından Van ili olarak bence güven veriyoruz. Kanser vakaları özellikle mide kanseri ve yemek borusu kanseri ile ilgili onkoloji ünitemiz var, cerrahlarımız yeterli ve çok deneyimli. Dolayısıyla alt yapı olarak yeterliyiz. Obezite merkezimiz var ve ameliyatlar yapılıyor, endokrin uzmanı var, hemotoloji uzmanı var. Dolayısı ile vatandaşımızın dışarıya gitmesine ne itiyor? Belki eskiye dayalı bazı güven problemleri var, bunu da yavaş yavaş yıktığımıza inanıyorum çünkü çocuk alerjisi için Erzurum’dan çok hasta kabul ettik. Çevre ilçe ve illeri saymıyorum zaten. Bu oran çok azaldı, vatandaşlarımız da zamanla bu güveni alacaklar ve dışarıya gitme sıfıra inecek diye düşünüyoruz.”

“ŞEFLİK SİSTEMİ İLE KADRO SORUNUNU ÇÖZMEK İSTİYORUZ”

SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sabahattin Çelik, hekim sayısına yönelik sorulan soruya ise şu cevabı verdi: “Bizim Van’da hekimi artırmamız için ne yapmamız gerekiyor? Bununla ilgili somut bir kaç şey söyleyeceğim. Birincisi; Vanlı hekim sayısını artırmamız lazım, bizim bölgede 70 tane Vanlı var. İkincisi; şeflik sistemini getirmemiz lazım yani SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin eğitim ruhsatına geçmesi lazım, onun için de geldiğimiz günden beri tüm girişimleri yaptık. Bunun için uğraşıyoruz. Kadro talebimiz var, Van’ın bu kronik sorununu çözecek, yüzde 100 çözülmeyebilir de, yüzde 80 çözecek bir durumdur bu. Hekim eksikliği dünyanın problemi çünkü hekimlere yönelik şiddet olayları var artık kimse hekim de olmak istemiyor. Yani hekim penceresinden baktığımızda bu mesleği yapmak o kadar kolay değil. Çok zor şartlarda çalışıyorlar ve cerrahi branşları artık kimse tercih etmiyor. Sağlık Bakanlığının kendi verilerine göre; 2030’a kadar da hekim eksikliği sürecek. Amerika’da da hekim eksikliği var ve hekimler gittikçe yaşlanıyor, genç hekim yok. Dolayısıyla Van’da da bunun yansımaları olacak, hekim eksikliği yok diyemeyiz var. Bölge hastanesinde şuanda sadece çocuk gastro yok, diğer bütün branşlar var. Çocuk hastalıklarında 21 doktorumuz var, hedefimiz 30, kadın doğum çok azdı 9’du şuanda 16 kadın doğum uzmanımız var. Hekim açısından başladığımız güne göre çok iyiyiz.”
Sorular sorulara cevap verilmesinin ardından program sona erdi. Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi