Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu ile Van'daki hekim eksikliği konusunu konuştuk: 'Yeni atamalarla sorun kalmayacak'

Covid-19 pandemisinin tüm dünayada olduğu gibi ülkemizde de etkisini göstermesinin ardından bir çok alanda olduğu gibi sağlık alanında yeni tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmıştı. Alınan tedbirlerden biri de artan vakalara karşı mağ

SAĞLIK 8.12.2021 10:28:42 0
Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu ile Van'daki hekim eksikliği konusunu konuştuk: 'Yeni atamalarla sorun kalmayacak'
Tarih: 01.01.0001 00:00

"SIKINTILARI BÜYÜK ÖLÇÜDE AŞTIK"

Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, bu aralar gündeme gelen hekim eksikliği ve randevu alamama konularına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, randevu almada yaşanabilen aksamaların sadece Van ile sınırlı olmadığını, diğer illerde de aynı durumun yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Sünnetçioğlu: “Sadece Van’da değil diğer illerimizde de belli oranda hekim sıkıntısı yaşandı, bilindiği gibi istifalar durdurulmuştu ama Temmuz ayında açılınca yer değiştirenler, istifa edenler ya da emekliye ayrılanlar oldu. Ama sağolsun sayın bakanımız bize büyük bir destek verdi, o zamanki uzman hekim eksikliğine rağmen istifalardan sonra bize iyi bir sayıda hekim gönderildi. Sonraki atamada yine yeni hekimler verildi, bu atamalarla hekim eksiğimiz büyük ölçüde giderildi. Mutlaka biraz sıkıntılar olacak ama genel olarak bu sıkıntıları büyük ölçüde aştık. 102’inci kura da bu ay içinde yapılacak ve yine yeni hekimler gönderilecek. Hekim konusunda eksikliğin büyük kısmını gidermiş olacağız” dedi. 
Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, hekim sıkıntısının Van’a ait özel bir durum olmadığını, yapılan yeni atamalarla bu sorunun da büyük ölçüde aşıldığını söyledi.
Prof. Dr. Sünnetçioğlu; “Bir ara sadece Van’da değil genel itibari ile hekim sıkıntısı yaşandı. Bilindiği gibi istifalar durdurulmuştu ama Temmuz ayında açılınca emekliye ayrılanlar, yer değiştirenler veya istifa edenler söz konusu oldu. Ama sağolsun sayın bakanımız bize büyük bir destek verdi, o zaman ki uzman hekim eksikliğine rağmen istifalardan sonra bize iyi bir sayıda hekim gönderildi. İkinci atamada yine hekim gönderildi ve sorun büyük ölçüde giderildi. Mutlaka biraz sıkıntılar olacak ama genel olarak bu sıkıntıları büyük ölçüde aştık. 102’inci kura da bu ay içinde başlayacak ve onda da eksikliğin büyük kısmını gidermiş olacağız” diye kaydetti.
Sağlık personeli konusunda genel anlamda bir sıkıntının olmadığını aktaran Prof. Dr. Sünnetçioğlu, yeni hizmet vermeye başlayan hastanelerde  personel eksikliği yaşandığını, bunun da yapılan takviyelerle giderildiğini söyledi. Yeni yapılacak atamalarla Van’ın ihtiyaç duyduğu oranda personel alımı gerçekleşmesi durumunda bu sorunun da tamamen çözüleceğini belirten Prof. Dr. Sünnetçioğlu: “Sağlık personeli konusunda bir sıkıntımız yok. Sirkaç tane yeni hastanemiz açıldı; Saray, Gürpınar ve Yeni Çaldıran Hastanesini hizmete açtık. Bu yeni açılan hastanelerimizde belli sayıda personel ihtiyacımız oldu, onu da aşmak için başka hastanelerden ve merkezden destek vermeye çalıştık. Bilindiği gibi bakan bey ve Cumhurbaşkanımız açıklama yaptı, sağlık personeli alınacak, biz de yeterli sayıda alırsak inşallah daha da iyi olacak” diye konuştu.

“RANDEVU PROBLEMİ DE AŞILACAK”

Randevu alma konusunda vatandaşların yaşadığı mağduriyetin  yeni yapılacak atamalarla çözüleceğinin altını çizen Prof. Dr. Sünnetçioğlu, randevu konusunda yaşanan aksaklıkların, çevre illerden gelen hasta yoğunluğundan kaynaklandığını söyledi. 
Prof. Dr. Sünnetçioğlu: “Bilindiği gibi Van bölgeye hitap ediyor. Ağrı, Bitlis, Muş ve Hakkari illerine de hitap eden bir iliz. Bazen bize Siirt’ten vakalar geliyor, Iğdır’dan geliyor. Tabi bu çevre illerdeki gelen hastalarla  burada yoğunluk yaşıyoruz, onda da arkadaşlarımız mümkün olduğunca çözüm üretmeye çalışıyorlar. Hekimlerimizle ek mesai yapıyoruz, yani saat 17.00’den sonra da poliklinik hizmeti vermeye başladık. Bu sorunu da bu şekilde gidermiş olduk ama son 102’inci kura ile inşallah o bahsettiğimiz sorunlar da tamamen çözülecek” ifadelerini kullandı. 

“İŞ YOĞUNLUĞUMUZUN BÜYÜK BİR KISMI GİDERİLMİŞ OLACAK”

Vatandaşların randevu alma konusunda sorun yaşadığı diğer bir kurum da Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi. Merkezde yaşanan randevu sorununun yine bölge il ve ilçelerden gelen yoğun hasta sayısından kaynaklandığını belirten Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, bu sorunun da 2022 yılının yaz döneminde açılması planlanan Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin hizmet vermeye başlamasıyla çözüleceğini vurguladı.
Prof. Dr. Sünnetçioğlu, şunları söyledi: “Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizin açılması ile bizim Van’ın kuzey kısmı büyük bir rahatlık sağlayacak. Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 30 birimlik olacak, bu sağlık merkezi ile hem o bölgenin hem de Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin yükü büyük ölçüde azaltılacak. İnşallah yaza doğru o hastanemizi hizmete açacağız. Yine 76 birimlik Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz bölge için güzel bir hizmet veren bir merkez. Hekim konusunda fazla bir eksiğimiz yok, sadece 4 hekim ihtiyacımız var. Onu da ilçelerde pandemide görevlendirdiğimiz diş hekimlerimiz var, inşallah bir kaç güne kadar onları da Van  Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine tekrar verip oradaki ufak sıkıntıyı da gidereceğiz. Bizim merkezimiz 76 birimlik, Erciş’teki 30 birimlik, buradaki 13 ilçeye hitap ediyor, Erciş'teki 3-4 ilçeye hitap edeceği için bizim ağız ve diş sağlığı ile ilgili iş yoğunluğumuzun büyük bir kısmı giderilmiş olacak.”

“VATANDAŞLARIN YOĞUN BİR TALEBİ VAR”

Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin yeni bir hizmeti olan ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören implant uygulaması hakkında da kısa bir açıklamada bulunan Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, uygulamanın başlamasıyla vatandaşların yoğun bir talebi ile karşılaştıklarını söyledi. 
Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu: “Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz kurulduğundan bugüne ilk kez implant uygulaması başladı. Hem yerli hem ithal implant yapılıyor. İkisi de vatandaş için uygun fiyata yapılıyor, yani neredeyse normalin 3’te bir, 4’te bir fiyatına yapılıyor. İnşallah bu güzel hizmetleri daha da artırmaya çalışıyoruz. Hastalar şuan sıraya girmeye başladı, ilk günden hasta alındı, en son ziyaret ettiğimizde 20 hastadan bahsediliyordu. Bence harika bir hizmet oldu, biz de bir Vanlı olarak hemşerilerimize gerçekten bu hizmeti sunmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT