‘Koronavirüste en kötü senaryoları yaşadık, bundan sonra iyiye gideceğiz’

Prof. Dr. Coşkun Usta’nın koronavirüsle mücadele konusundaki iyimser sözleri ümit verdi. Bir nevi duadır. Amin.

SAĞLIK 25.03.2020 23:34:38 0
‘Koronavirüste en kötü senaryoları yaşadık, bundan sonra iyiye gideceğiz’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Salı gecesi Habertürk’teki GECE GÖRÜŞÜ programında koronavirüs salgını konuşulurken moderatör Erdoğan Aktaş “Biraz da pozitif şeyler duymak istiyoruz” deyince,  program konuklarından Prof. Dr. Coşkun Usta şunları söyledi:

“Zaten olaylar gittikçe pozitife gidecek. Zaten kötü şeyler yaşadık, dünya zaten kötü şeyler yaşadı; bakın, Çin çok kötü bir tecrübe yaşadı, İtalya çok kötü bir tecrübe yaşıyor… Bundan sonra biz artık daha iyiye gitmek durumundayız. Daha iyiye gideceğiz. Onlar en kötü senaryoları yaşadı. Bir bilinmezlikten buraya geldiler. Bakın, çok kısa süre içerisinde gerek bilim adamları gerek hekimler, çok özverili çalışmaları sayesinde, bunu buldular, hemen virüsün yapısı ortaya çıkarıldı. Hemen virüsün yapısında olan -‘Acaba biz buna nasıl aşı geliştirebileceğiz’ sorusunu cevaplamak için bilinmesi gereken- proteinlerini buldular. İnsanlarda hangi hücreye yapıştığını bulduk hemen. Bütün bunlar çok kısa sürede… İnanın, bu bilgileri, başka bir hastalıkta veya başka bir durumda olsaydı, belki bir yıl içerisinde, belki iki yıl içerisinde elde edebilecektik… Virüsü tanıyoruz, virüsün proteinlerini biliyoruz; ona ne yapacağımızı, nereden aşı geliştirebileceğimizi… Daha önce yapılan çalışmalarla, bunun akrabası olan virüsle ilgili ilaç çalışmaları zaten elimizde vardı; bunu şimdi akrabasına denemeye başladık. Ve tabii ki bir akrabalık, birbirine benzerlik olduğu için olumlu etkiler görmeye başladık ve çok daha hızlı bir şekilde sonuca varabileceğiz; çünkü çok odaklanmış dünya bu işe. Kesinlikle halledilecek bir şey olduğuna inanıyorum.”

Bu sözleriyle içimizi bir nebze ferahlatan Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta’ya kocaman bir teşekkür.  

Bir nevi duadır. Amin.

ANKARA EKSPRESİ