Koronavirüs karantinası Ramazan'ın sonunada kadar devam edecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı planlamaya göre, eğer bir dalgalanma olmazsa Ramazan Bayramı’ndan sonra kademeli olarak normalleşme gündeme gelecek. Haziran başında her il için farklı bir uygulama başlatılacak.

SAĞLIK 19.04.2020 11:09:50 0
Koronavirüs karantinası Ramazan'ın sonunada kadar devam edecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle birçok ile giriş çıkışlar kapatıldı. 31 büyükşehirde hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanırken, 20 yaşından küçükler ve 65 yaşından büyükler için sürekli evden çıkma yasağı var. Peki bu karantina ne zaman bitecek? Türkiye ne zaman normale dönecek? İşte bu sorunun cevabını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hazırladığı plan verdi.

Önümüzdeki 2 haftanın verileri belirleyecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili önceki gün yaptığı açıklamalarla umutları yeşertti. Vatandaşların tedbirlere sıkı sıkıya uyduğu takdirde 7 hafta sonra düşüşlerin yaşanacağına dikkat çeken Koca’nın çizdiği bu takvimle ilgili de planlama yapıldığı öğrenildi. Ancak önümüzdeki iki hafta çıkacak verilerin çok önemli olduğu, yeni mücadele takviminin buna göre oluşacağı belirtiliyor.

Her ilin pik yapma tarihi farklı olacak

Edinilen bilgiye göre toplantılarda, önümüzdeki iki haftalık ve bir aylık süreçlere ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Alınan kararların uygulaması konusunda sıkıntının sürdüğü, sosyal mesafe ve sokağa çıkmama konusunda ihlaller yaşandığı ifade edildi. Toplantılarda, önümüzdeki bir haftanın kritik olduğu, iki haftalık verilerin de sonraki süreçle ilgili planlamaları belirleyeceği kaydedildi. Buna göre, her ilin pik noktasının farklı tarihlerde gerçekleşmesi bekleniyor. Sokağa çıkma yasağının hafta sonu ile sınırlı kalması veya daha da genişletilmesine bu verilerin çıkmasından sonra karar verilecek.

İstanbul'da PİK noktasına yaklaşıldı

İstanbul’da plato noktasına yaklaşıldığı, Ankara ve İzmir’in henüz bu noktadan uzak olduğu belirlendi. Ankara’da ise kontrollü yaşamın diğer iki kente göre daha başarılı olduğu belirtildi. Gelişmelere göre Bilim Kurulu’nun yeni önerileri gündeme getireceği ifade edildi.

Ramazan Bayramı'ndan sonra her şehir için farklı uygulama

Bakan Koca’nın dile getirdiği mayıs ayı takvimine göre, Ramazan Bayramı’ndan sonra kademeli olarak esnemenin gündeme getirilebileceği belirtiliyor. Haziran ayı başında her il için farklı uygulamaya gidilebileceği ifade ediliyor.