Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ardından önemli aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında 'aşı' gündemiyle toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Bakan Koca yaptığı açıklamada 'Aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planl

SAĞLIK 2.12.2020 23:25:13 0
Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ardından önemli aşı açıklaması
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalamış durumdayız. Bir mRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor.' dedi.

Bilim Kurulu sonrası Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye'ye 11 Aralık'tan sonra gelmesi beklenmektedir.

Gelişmeler beklediğimiz yönde olumlu seyrederse Türkiye, aşılama çalışmalarına erken dönemde başlayan ilk ülkelerden olacaktır 

Bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalamış durumdayız. Bir mRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor.

4 AŞAMALI PLAN

(Kovid-19) Aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlanmaktadır.

BİRİNCİ AŞAMA

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, korumaevlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacaktır.

İKİNCİ AŞAMA

(İkinci aşama) Toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlar aşılanacak

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Üçüncü aşama 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanlarını kapsıyor

DÖRDÜNCÜ AŞAMA

(Kovid-19) Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.

Aşılar geldiğinde önce Halk Sağlığı ve TİTCK laboratuvarlarınca ülkemize ithal edilen tüm aşılarda uygulanan incelemeler yapılacaktır.

(Kovid-19 aşıları) Ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek, uygulamaya bu aşamadan sonra geçilecek.

AŞI DAĞITIM PLANI

Aşı dağıtım planlamasında DSÖ tarafından dikkat çekilen insan haklan, eşitlik, adalet ve meşruiyet çerçevesinde bir dağıtım çerçevesinin oluşturulmasına çalışılmaktadır. Bu çerçevenin temelini oluşturan etik ilkeler arasında maksimum fayda sağlanması, sağlık eşitsizliklerinin azaltılması, aşının adil, şeffaf ve kanıta dayalı dağıtılmasının sağlanması bulunmaktadır..