Korkutan koronavirüs iddiası: İkinci dalga geliyor

Koronavirüsün çıkış noktası olan Vuhan'da vaka artış hızının azalmasının ardından gelen son bilgilere göre Çin, Güney Kore ve diğer Asya ülkeleri için tehlike geçmiş değil. Asya'da virüsün ikinci dalga olarak yayılmas?

SAĞLIK 19.03.2020 16:27:24 0
Korkutan koronavirüs iddiası: İkinci dalga geliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tüm dünyada büyük çaplı can kayıplarına neden olan corona virüs yüzünden en fazla sıkıntı çeken ülkeler arasında Çin, İtalya, İran, Fransa, Güney Kore ve Almanya yer alıyor. Salgının kaynağı olan Vuhan şehrinde son 24 saatte 1 yeni vaka olduğu açıklanmıştı ancak Asya'da virüsün ikinci dalga olarak yayılmasından şüphe duyuluyor. Gelen bilgilere göre Singapur ve Güney Kore'de virüs vakalarında artış sürüyor.

Salgının çıkış yeri olan Çin'de dün Vuhan dahil ülke içi kaynaklı hiçbir corona virüsü vakasının görülmediği açıklandı. Bu, salgının seyri açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.
Fakat, yakın bir zaman önce Çin'e dönen kişiler arasında 34 yeni vaka tespit edildiği duyuruldu. Singapur dün 47 yeni vaka açıkladı. Bu kişilerin 30'unun yurt dışından dönenler üçünün de yabancılar olduğu belirtiliyor.

Güney Kore'de vaka sayısı Perşembe günü yeniden artış gösterdi. Açıklanan 152 vakadan kaçının ülke dışı kaynaklı olduğu konusunda bilgi verilmedi.

Yeni vakaların büyük bölümü Daegu kentinde görüldü. Yaşlıların kaldığı bir bakımevinde 74 kişinin testleri pozitif çıktı.

Japonya'da Çarşamba günü sadece üç yeni vaka rapor edildi. Şimdiye kadar 154 vakanın görüldüğü Hokkaido'da salgının durma noktasına gelmesi nedeniyle Şubat'tan beri devam eden acil durumun kaldırılacağı açıklandı.

Bununla birlikte yetkililer kent sakinlerini evlerinden çıkmamaya çağırdı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre Vali Naomiçi Suzuki, "Şimdiye kadar dışarı çıkmama konusunda katı önlemler uyguladık. Şimdiyse sosyal ve ekonomik faaliyetlerimize devam ederken enfeksiyonun yayılması riskini azaltma aşamasına geçeceğiz" dedi.

Uzmanlar, bu dört ülkede ülke içi kaynaklı vakaların sınırlanması konusunda büyük başarı sağlandığını ancak başka bölgelerde görülen artışın bu ilerlemeye sekte vurabileceğine dikkat çekiyor.

Salgında gözler şimdi Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne kaymış durumda. Fakat yeni açıklanan veriler, Asya'da tehlikenin hâlâ sürdüğüne işaret ediyor.