Kanser Haftası etkinliği düzenlendi

Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Kanser Haftası nedeniyle eğitim semineri düzenlendi. Açılışta konuşan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, “Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında

SAĞLIK 4.04.2019 11:10:06 0
Kanser Haftası etkinliği düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) eğitim semineri düzenlendi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Çetin Kotan ile Dr. Öğretim üyesi Osman Toktaş’ın sunum yaptığı seminere, Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Şebnem Kartal, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, bazı sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin kadın komisyon üyeleri ile öğrenciler katıldı.

“KANSER HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR”
Seminerin açılışında Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Şebnem Kartal, kurum olarak Van’da, sağlık alanında yaptıkları çalışmalara ilişkin genel bir bilgilendirme yaptı. 
Daha sonra, Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, haftaya ve seminer içeriğine ilişkin bir konuşma yaptı. 
Kanserle mücadelenin gerekliliğine değinen Sünnetçioğlu, şunları söyledi:
“Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Türkiye’de yılda 163.500 civarında yeni kanser vakası teşhis edilmektedir. Ülkemizde bir günde yaklaşık 450 kişinin kanser teşhisi aldığı söylenebilir.”

KADIN VE ERKEKLERDEKİ ORAN
Kadın ve erkeklerde görülen kanser tipine ve oranına da değinen Sünnetçioğlu, şu bilgileri verdi: 
“Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanser, meme kanseri olup, her 4 kadından birisi meme kanseri olmaya devam etmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kalın bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. 
Dünyada ve Türkiye’de kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde tütün ve obezite ile mücadele programımız kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır.”

ERKEN TEŞHİS
Kanser hastalığında erken teşhisin önemine dikkat çeken Sünnetçioğlu, şöyle devam etti: 
“Kanser, tedavi üzerine yapılan yatırımlar ile değil, önleme ve erken teşhis üzerine yöneltilen eylem planları ile kontrol altına alınabilir. Bunlarla beraber alkol ile mücadele, fiziksel aktivitenin arttırılması, tuzun kısıtlı kullanılması, enfeksiyon ajanları ile mücadele de çok önemli unsurlardır. Kanser türlerinin uyarılarını erken fark etmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır.”

YAPILAN ÇALIŞMALAR
Kanserle ilgili Van’da yürütülen çalışmalara değinen Sünnetçioğlu, şunları kaydetti: 
“Ülkemizde ve ilimizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğundan yola çıkılarak 2018 yılında ilimiz İpekyolu ve Tuşba ilçelerinde Sağlıklı Hayat Merkezleri açılmış olup bu merkezlerdeki KETEM birimlerinde her üç kanser türünde tarama çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri, KETEM birimleri ile Aile Sağlığı Merkezleri’nde kanser taramaları yapılmaktadır. Birinci basamak sağlık kurumlarımızda halkımıza yönelik yürütülen kanser taramaları ağrısız, acısız yöntemlerle gerçekleştirilmekte olup ayrıca tamamen ücretsizdir. Sağlık Bakanlığınca, geçen yıl Türkiye genelinde yapılan meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (bağırsak) kanser taramalarından 7 milyon kişi yararlanmıştır. 2018 yılında ilimizde yürütülen kanser tarama çalışmalarında ise her üç kanser türünde toplamda yaklaşık 42.000 kişiye tarama yapılmıştır. Siz değerli halkımızı evvela kendiniz ve sevdikleriniz için 10 dakikanızı ayırıp bu taramaları yaptırmaya davet ediyorum. Tarama 10 dakikamızı kanser ise hayatımızı alır. Unutmayalım ki kanserden değil, geç kalmaktan korkalım.”

SUNUMLARA GEÇİLDİ
Açılış konuşmaları ardından seminerle ilgili sunumlara geçildi. 
Dr. Öğretim üyesi Osman Toktaş, meme kanseri ile ilgili sunum yaparken, Prof. Dr. Çetin Kotan da, diğer kanser türleri ve kanser taramaları hakkında katılımcılarla bilgiler paylaştı.
Yapılan sunumlar ardından program, soru-cevap bölümüyle son buldu. 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: