Irmaksever, uyardı: Abartmayalım!

Koronavirüs'ün Türkiye'de de görülmesinin ardından birçok ilde özellikle kolonya, maske, hijyen ürünlerinde fiyat artışlarının olduğu iddia edilirken, Van Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Irmaksever

SAĞLIK 13.03.2020 10:24:18 0
Irmaksever, uyardı: Abartmayalım!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Irmaksever, uyarıda da bulunarak; "Alışveriş konusunda aşırıya kaçmayalım. Rica ediyorum; abartmayalım" dedi. Fahiş fiyat iddialarına da  değinen Irmaksever; "Fiyatlar konusunu kendi üyelerimiz olan marketlerle istişare ettik. Kimse bu süreçte fiyat artışına gitmiş değil. Maalesef bu konu da sosyal medyada abartılıyor. Çünkü böyle bir şey yok" ifadelerini kullandı. 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın, Türkiye’de bir koronavirüs vakasına rastlandığı yönündeki açıklamasından sonra, virüse yönelik önlemler de artmaya başladı. 
Uzmanların ‘hijyene dikkat edilmesi gerektiği’ şeklindeki açıklamaları üzerine vatandaşlar kolonya başta olmak üzere hijyene yönelik malzemelere yöneldi.

Bu durum ise, birçok yerde hijyen malzemelerinin tükendiği ve yüksek oranda fiyat artışları olduğu iddialarına yol açtı.

PERDER’E GÖRE DURUM NASIL?

Kolonya başta olmak üzere bazı hijyen maddelerinin fiyatlarında yükseliş olduğuna dair iddiaları sorduğumuz PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Irmaksever, kendi üyeleri olan marketlerde böyle bir fiyat artışı olmadığını belirterek, “Bizim üyelerimizde böyle bir durum yok. Bizim arkadaşlara fiyat artışı yapıp yapmadıklarını sordum, kimse fiyat artışı yapmamış.” dedi. 

Bir takım sıkıntılar olmasına rağmen fiyat artışına gitmediklerini ifade eden Irmaksever, “Sıkıntı var, nasıl sıkıntı var? Biz kolonya alımı için 3-4 bayiyle çalışıyoruz. Elimizde kolonya bitince bayileri aradık, istedik. İki firma zaten siparişleri iptal etmiş, gönderememiş, sadece bir firmada bulduk. Ama genel manada yerel marketlerin hiç birinde fiyat yükseltme diye bir şey olmamış. Özellikle PERDER çatısı altında olan hiç bir yerde olmamış. Sosyal medyada bu konuyu biraz abartarak göstermeye çalışıyorlar. Şuana kadar bizim tespit etiğimiz herhangi böyle fahiş fiyata ürün satan bir market yok.” diye konuştu. 

‘ABARTMAYA VE PANİĞE GEREK YOK’

Hijyen malzemeleri başta olmak üzere vatandaşların alışveriş konusunu abartmaması gerektiğini anlatan Irmaksever, şunları söyledi: 

“Şu an hiçbir markette yeteri kadar ürün yok. Yeteri kadardan kastımız şu; biz şunu anladık, elimizdeki ürün 1-2 gün içinde tükenirse, İtalya’da olduğu gibi halk marketlere yönelirse, kimsenin elinde yetecek kadar stok yok. Ama şunu söyleyeyim, kimse abartmasa ve panik yapmasa bizim şehrimizde virüs olsa bile herkese yetecek kadar ürün var. Tabi insanların abartmaması lazım, yani 3’er-5’er ürün almazsa... Bu paniğe hiç gerek yok. Abartılı bir yaklaşım tarzı bu.”

‘DEPREMDEKİ GİBİ DAVRANACAĞIZ’

Kendi üyeleri başta olmak üzere, Van’daki diğer esnafın 2011 yılındaki depremde gösterdiği dayanışmasının aynısını salgın hastalıkla ilgili de ortaya koyacaklarını belirten Irmaksever, şunları kaydetti:

“Şu an marketlerimizde kolonya fiyatlarımız 6 TL ile 25 TL arasında değişiyor. Bu fiyat değişikliği şundan kaynaklanıyor; ürünün gramajına göre ve ürünün markasına göre değişiyor ama öyle 2-3 katına fiyatlar çıkmış diye bir şey yok. Kendi üyelerimizle telekonferans görüşmesi yaptık, kimse fiyatlara dokunmamış bile. Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlarda kasıt mahalle bakkalları olabilir, ya da küçük çaplı marketler olabilir ama biz büyük marketler 3 tane kolonyaya 2-3 lira zam yapalım diye bir anlayışa girmeyiz. Kolonyanın tamamı kâr olsa bile yapacağı 1-2 lira bir şeydir ona da bizden kimse tenezzül etmez. Özellikle bizim memleketimizde marketlerde dayanışma söz konusu, bunu depremde de gördük. Van’da büyük marketler üyelerimiz ve hatta üyelerimiz olmayan bizim ölçekte olan marketlerin müşteriye bakış açılarını depremde de gördük, kimse ne fahiş fiyata ürün sattı, ne de böyle bir fırsatçılığa girdi. Herkes mümkün mertebe ticaretini ahlak kuralları içerisinde devam ettirdi. Kesinlikle her zaman yerel marketler vatandaşın yanında yer aldı ve yer almaya da devam edecek. Ben bunu sadece kendi marketlerim için demiyorum, bütün marketlere ben kefilim, aksini ispatlamak isteyen varsa gelsin gidelim, birlikte bakalım, o kadar da rahatım yani. Son olarak şunu belirtmek istiyorum, kimse panik yapmasın, kontrolü elden bırakmayalım, marketlere saldırmaya da gerek yok, herkes ihtiyacı kadar alışveriş yapsın.”
Özel Haber: M. Selim KUR

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi