İran, Türkiye’nin PKK operasyonunu Haşdi Şabi ile tehdit ediyor!

Türkiye’nin PKK yönelik operasyonu İran’ı rahatsız etmiş!

SAĞLIK 20.02.2021 23:32:29 0
İran, Türkiye’nin PKK operasyonunu Haşdi Şabi ile tehdit ediyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye’nin PKK yönelik başlattığı sınır ötesi operasyonun alanı her geçen gün genişledi. En temelde PKK’nın Türkiye’deki varlığını kısıtlayıp Irak ve İran’dan gelen desteği yok etmek isteyen Türkiye askeri harekât ile bunu başarmayı hedefliyor.

Şuana kadar PKK ciddi zarar görse de tam anlamıyla hedeflenen şeye ulaşıldığını söylemek zor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan Gara katliamını da bu bağlamda ele almak gerekiyor. Gara’da yaşananlar Türkiye’nin gerçekleştirdiği operasyona yönelik örgütün cevabı niteliğindeydi. Rehineleri katleden PKK tıynetini de göstermiş oldu!

117044701-116970918-6c7815bc-7ce8-42d3-94cc-683fda955473.jpg

Ancak durum PKK’dan ibaret değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askeri operasyonların gerekirse Kandil’e kadar götürüleceği yönündeki söylemlerinin yansıması İran’dan duyuldu. BBC Türkçe’nin konuştuğu Tahran Üniversitesi'nden hükümet politikalarına yakın görüşleriyle bilinen Prof. Muhammed Marandi, Türkiye’nin ciddi bir ‘direniş’ ile karşılaşacağını ileri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde yine bu bağlamda İran destekli bir grup tarafından TSK’ya saldırıda bulunulduğu iddia edilmişti.

Marandi’nin direnişten kast ettiği ise Irak’taki Haşdi Şabi milislerinin Türkiye’nin Irak’taki ilerleyişinden duyduğu rahatsızlıktan kaynaklanıyormuş. “Irak'taki direniş de Türkiye için bir sorun haline gelecektir ve Türk hükümeti orada kalmak için çok ağır bir bedel ödemek durumunda kalır. Bu durumda işgal de Türkiye'nin üzerinde çok ciddi bir ekonomik ve mali yük olur.” Haşdi Şabi isimli katliam ordusunu ise Marandi şöyle tanımlıyor: "Irak'taki tüm milisler Irak savunma kuvvetlerinin bir parçası. Onlara Amerikalılar 'İran destekli' demeyi tercih ediyor çünkü Iraklıların ABD işgaline karşı olduğuna inanmak istemiyor."

Türkiye’nin Pençe-Kartal 2 operasyonundaki ilerleyişinden rahatsız olan Haşdi Şabi milislerinin 10 bin kişilik bir kuvvetle Sincar’a yerleştirildiği de gelen bilgiler arasında. Irak-İran sınırında bulunan Kandil, PKK’nın merkez üssü olma konumuna sahip. Irak üzerinde İran’ın önemli etkisi de düşünüldüğünde PKK varlığına karşı güçlü adımlar atabilecek olan İran buna yeltenmiyor bile. Aksine Türkiye karşıtlığı yüzünden Türkiye’nin PKK operasyonlarından duyduğu rahatsızlığı biatlı örgütleri eliyle gösteriyor!