İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Sünnetçioğlu: 'Doktor sorunu, şefliklerle çözülecek'

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu Van’ın sağlık alanındaki sorunlarının çözümü için çabaladıklarını söyledi.

SAĞLIK 19.07.2019 11:01:34 0
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Sünnetçioğlu: 'Doktor sorunu, şefliklerle çözülecek'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hastane polikliniklerinde tedavi olmak için randevu başvurusunda bulunan hastaların karşılaşmış olduğu sorunlar başta olmak üzere, kentteki doktor eksikliği, bazı polikliniklerin yeterli olmaması gibi konuları gazetemize özel değerlendiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Sünnetçioğlu, yaşanan tüm sorunların çözümü noktasında gayret gösterdiklerini anlattı.
Yaptıkları çalışmalar sonucunda, ilerleyen dönemlerde var olan sorunların büyük ölçüde azalacağına işaret eden Doç. Dr. Sünnetçioğlu, “Özellikle kadın doğum ve çocuk alanında biraz sıkıntılar yaşayabiliyoruz ama bu alanları da mümkün olduğunca rahatlatmaya çalışıyoruz. Vatandaşımız sıkıntı çekmesin diye ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz ve ek mesai ile, saat 17.00’dan sonra da bir çok hekimimize poliklinik yapma şansı tanımış duruldayız. Hekimlerimizden bir kısmı mesaiden sonra da hasta bakıyor, amaç bu yığılmaları önleyebilmek. Eskiye nazaran baktığımız zaman oldukça mesafe katedilmiş durumda, zamanla daha da iyi olacak, buna inanıyoruz”  dedi.
Gerçekleştirdiğimiz özel röportajda Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu sorduğumuz sorulara şu cevapları verdi;

'BÖLGEYE HİTAP ETTİĞİMİZ İÇİN YOĞUNLUK YAŞANIYOR'
Bazı polikliniklerde randevu sorunu yaşanıyor. Randevu ya alınmıyor ya da ileri bir tarihte ancak alınabiliyor. Bu konuda şikâyetler var. Bu sorun neden kaynaklanıyor ? Ve bu sorun nasıl aşılacak?
“MHRS  sistemi üzerinden aslında randevu alınması lazım, her hekime belli bir randevu kontenjanı veriliyor, hasta sayısı veriliyor. Tabi hasta sayısı çok olduğu için ve bölgeye hitap ettiğimiz için, bilindiği gibi Ağrı, Muş, Bitlis, Hakkâri illerinden de bize hastalar geliyor, bu illerden de hasta geldiği için, hasta popülasyonumuz fazla oluyor. Bna rağmen bir hekim diyelim günde 50 hasta bakıyorsa, onunla sınırlı kalmıyor yani yüzde 50-70 hasta bakma sayısını artırıyoruz. Tabi geniş bir bölgeye hitap ettiğimiz için bu poliklinik sırası almada sıkıntılar yaşanabiliyor çünkü hasta diyelim Hakkâri’den geliyor veya Başkale’den geliyor, MHRS'ye yani sisteme girmeden geliyor, muayene olmak istiyor, böyle olunca yığılma da oluyor. Bunun önüne geçmekte zor oluyor ama mümkün olduğu kadarıyla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bazı bölümlerde, özellikle de kadın doğum ve çocuk polikliniklerinde biraz sıkıntılar yaşayabiliyoruz ama bunları da mümkün olduğunca rahatlatmaya çalışıyoruz. Vatandaşımız sıkıntı çekmesin diye ne gerekiyorsa yapmaya gayret ediyoruz ve ek mesai yani saat 17.00’den sonra da bir çok hekimimize poliklinik yapma şansı tanımış durumdayız. Hekimlerimizden bir kısmı mesaiden sonra da hasta bakıyor. Amaç bu yığılmaları önleyebilmek. Eskiye nazaran baktığımız zaman oldukça bir mesafe katedilmiş durumda, zamanla daha da iyi olacak, buna inanıyoruz. İnşallah daha iyi sonuçlarla karşılaşacağız. Hastalarımızın mağdur olmaması için ne gerekiyorsa yapacağız.”

'HEKİM İHTİYACI, ŞEFLİKLER KURULARAK AŞILACAK...'
Hangi branşlarda doktor ihiyacı bulunuyor? Doktor ihtiyacını karşılamak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
“Bizim daha çok kadın doğum ve çocuk bölümünde hekim ihtiyacımız var. Tabi bu sadece Van’da değil Türkiye genelinde de bu sıkıntılar söz konusu. Biz bunu aşmaya çalışıyoruz. Bakanlığımız da bize destek veriyor. Kadın doğum uzmanı olsun, çocuk uzmanı olsun bu konularda diğer illerle kıyasladığımızda bize bakanlığın desteği çok ve şeflikler kurulmasını istedik bakanlıktan, inşallah zamanla belli bölümlerde kadın doğum, çocuk, genel cerrahi, dahiliye ve belki acil uzmanlığı dalında 5 dalda şeflikler açılacak. Bakanlık da bu konuda bize destek vereceğini söyledi. Bunun alt yapısını da hazırlıyoruz, kısa sürede bunu da gerçekleştirmeye çalışacağız yani bu şeflikleri kurarak bu sorunları daha da iyi çözeceğiz, hekim eksikliğini büyük ölçüde gidereceğiz. Bunlar kalıcı çözümler, şeflikler oluşursa asistan talepleri olacak, bakanlık bize asistan verecek, asistan verildiği zaman sistem daha iyi kurulmuş olacağı için hekim ihityacını büyük ölçüde gidermiş olacağız. Ama yine de Türkiye geneline baktığımız zaman iyi bir durumdayız, bunu da belirtmek lazım. Sıkıntıları biliyorum var ama mutlaka olacak da, bunların da sabırla, mücadeleyle inşallah önüne geçeceğiz. Bakanlıkla yazışmaları başlattık, şefliklerin kurulması, doktor öğretim üyesi alınması için bize bakanlıktaki yetkililer de yardımcı olacaklarını söylediler. Biz de süreci hızlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Aslında her kura dönemi de bakanlığa gidiyoruz, taleplerimizi dile getiriyoruz. Sağ olsunlar onlar da dinliyorlar, eldeki imkanlara göre bize yardımcı olup, doktor vermeye çalışıyorlar. Bir de bilindiği gibi mecburi hizmet süresi kısa, mecburi hizmet süresi uzatılırsa muhtemelen doktor eksikliği kısmen de olsa giderilmiş olacak ama zamanla iyi sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Ama dediğim gibi özellikle şeflikler kurulursa bu sorunları kökten çözmüş olacağız. Bizim için esas acil olan kadın doğum, çocuk, genel cerrahi ve daha çok ihtiyaç doyulan bir branş içinde şeflik açmayı düşünüyoruz. Toplam 5 branş önemli, bu branşlarda şeflik açıp sıkıntıları büyük ölçüde gidermek amacındayız. Bu sorunlar basamak basamak çünkü Doğu Anadolu'da Van ve Diyarbakır özellikle şuan bu konuyla daha çok ilgileniyor çünkü 2 eğitim ve araştırma hastanesi var. Bakanlık da bu iki il üzerinde duruyor. İlk etapta 5 branş ondan sonra gittikçe artırılacak. Çünkü bir anda tüm branşlarda şeflik kuramayabiliyorsunuz bunun için her branşta 2 doçent olması gerekiyor, yani öğretim üyesi bulmakta biraz sıkıntılı ve zaman alıyor.”

'ERCİŞ'E AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ YAPILACAK, BU ŞEKİLDE VAN'DAKİ YOĞUNLUK DA AZALMIŞ OLACAK'
Diş Hastanesinde de randevu problemi yaşanıyor, buradaki sorunun çözümü için neler yapılıyor?
“Biz oranın PVC ödemesini de  artırmak için müracaat ettik ve muhtemelen onaylanacak. Gerçekten Van Sağlık Müdürlüğü olarak Ağrı, Hakkâri, Bitlis ve Muş gibi bir kaç ile hizmet veriyoruz, sadece Van’da yaşayan ve Van’a bağlı ilçeler değil, diğer illere de hizmet verdiğimiz için yığılma oluyor. Yani eskiye nazaran daha iyi ve PVC tablosu ünit sayısı artırılacak, bildiğim kadarıyla onaylanmak üzere. Bu olursa sıkıntılarımız biraz daha  azalacak ve Erciş’te de 30 ünitelik ağız ve diş sağlığı merkezi için bakanlıkla görüşüyoruz. Bakanlık da makro plana aldı, büyük ihtimalle ihalesi bu sene yapılacak. Bunun ihalesi yapılırsa ve 30 ünitlik Erciş’in de ağız ve diş sağlığı merkezi yapılırsa, sıkıntılar tamamen giderilecek diye düşünüyorum. Yani güzel çalışmalar var, büyük ihtimalle de kabul olacak çünkü bakanlıktan da söz aldık,tasarruf planından çıktıktan sonra ihalesi verilecek ve inşaatına da başlanacak.”

'ÇARŞIDAKİ EK POLİKLİNİĞİMİZİ DAHA AKTİF HALE GETİRME PLANIMIZ VAR'
Şehir merkezindeki hastanede çocuk acil olmaması yine çok eleştirilen konulardan  birisi. Şehir merkezinde çocuk acil açılması gibi bir planınız var mı?
“Çocuk acil için çocuk yan dallarının da olması gerekiyor. Zaten çocuk acili de açmayı düşünüyorduk, yani bunu zamanla ilerleyen dönemde duruma bakarak elimizdeki doktor sayısına göre açmayı düşünüyoruz. Şuan çocuk acilden ziyade çarşı merkezdeki ek polikliniğimizi daha aktif hale getirme planımız var.”

'SIKINTILARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABALIYORUZ'
Genel olarak bize ulaşan şikayetler üzerinden randevularda yaşanan problemler ve hekim eksikliğinden kaynaklandığını düşündüğümüz yoğunluğu sorduk, sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Dediğimiz gibi, bölge illerine hitap ettiğimiz için ve diğer illerden randevusuz gelen hastalar olduğu için, hastanelerimizde yoğunluklar yaşanıyor. Normalde sistemden randevu almaları gerekiyor, sistemden randevu almadan direkt hastaneye geldiklerinde yığılmalar olabiliyor. Bu sorunu kısmen de olsa aşabilmek için ek mesai saati bıraktık. Özelliklekadın doğumcular ve diğer belli branşlar için bu uygulamayı başlattık. Özellikle hasta popülasyonunun çok olduğu, doktor sayısının az olduğu birimlerde ek mesai yapılıyor şuanda. Vatandaşlarımız sorun yaşamasın diye böyle bir uygulamayı hayata geçirdik. Gerçekten bu yöntem iyi de oldu ve iyiye doğru da gidiyor. Diğer söz ettiğiniz sıkıntılar da masamızda ve çözümü için gayret gösteriyoruz. Zamanla tüm bu sorunlarımızın çözüleceğini düşünüyorum...”
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi