“Her 4 saniyede 1 kişi sigaradan ölüyor”

Hayatın Renkleri Solmasın Dernek Başkanı Sosyolog Osman Turğut, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her 4 saniyede 1 kişi, yani yılda 8 milyon kişi sigara kullanımı sebebiyle ölürken, buna rağmen bazı ülkelerde yeterli bilg

SAĞLIK 31.05.2019 13:32:08 0
“Her 4 saniyede 1 kişi sigaradan ölüyor”
Tarih: 01.01.0001 00:00

“31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” dolayısıyla açıklama yapan Hayatın Renkleri Solmasın Dernek Başkanı Sosyolog Osman Turğut, yılda 8 milyon kişinin sigara kullanımı nedeniyle öldüğünü belirterek, “Bu yüzden bu yıl Dünya Sigarasız Günü teması ‘Akciğer sağlığı’ olarak belirlendi. Tütünün kanserden kronik solunum yolları hastalığına kadar akciğer sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılarak kişileri bilinçlendirme hareketinin güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

WHO VERİLERİ

Sigaradan ölümlerle ilgili WHO verilerine de dikkat çeken Turğut, şunları söyledi:

“WHO verilerine göre her 4 saniyede 1 kişi, yani yılda 8 milyon kişi sigara kullanımı sebebiyle ölürken buna rağmen bazı ülkelerde yeterli bilgi ve bilincin oluşmamış olması sigara kullanımını her geçen gün artırıyor. Sigaranın neden olduğu akciğer kanseri yılda 1.8 milyon kişinin ölümüne sebep olurken, sigara içenlerin sigara içmeyenlere kıyasla yaşamları boyunca akciğer kanserine yakalanma olasılığı 22 kat daha fazla oluyor. Evde veya işyerinde sigaraya maruz kalan pasif içici kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski de sigaraya maruz kalmayan kişilere oranla yüzde 30 daha fazla. Bununla beraber tütün kullanımını bıraktıktan 10 yıl sonrasında akciğer kanseri riski, sigara içenlere kıyasla yaklaşık yarı yarıya kadar düşüyor.”

AKCİĞER SAĞLIĞI

Bu yıl ‘Akciğer sağlığı' temasıyla yapılacak kutlamaların önemine değinen Hayatın Renkleri Solmasın Dernek Başkanı Sosyolog Osman Turğut, şöyle devam etti:
“Bu nedenle WHO ve küresel ortaklarının kararıyla her yıl 31 Mayıs'ta kutlanan ‘Dünya Sigarasız Günü, tütün kullanımı ve pasif içiciliğin zararları ile ölümcül etkileri hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Tütünün kanserden kronik solunum yolları hastalığına kadar akciğer sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması ve sigaraya maruz kalmamış akciğerlerin insanların sağlığı için oynadığı temel rollerin araştırılarak kişileri bilinçlendirme hareketinin güçlendirilmesi gerekiyor”

GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI

2019 Dünya Sigarasız Günü'nün tütün tüketimini azaltmak için etkili politikaları savunurken aynı zamanda tütün kontrolü için yapılan mücadelede paydaşları birden fazla sektöre dahil eden bir eylem çağrısı olarak da düşünülebileceğini belirten Turğut, “Gereken bilincin oluşturularak akciğerlerin sağlıklı olmasının önemi vurgulanmalı, sonrasında da sağlıklı yaşamak için gerekli olan adımlar atılmalı” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ OLUŞTURULMALI

Nelerde farkındalık yaratmak gerektiği konusunda WHO'nun birçok riski ele aldığını da ifade eden Turğut, şunları kaydetti:
“Bunlardan bazıları sigara içmek ve pasif içicilik nedeniyle dumana maruz kalmaktan kaynaklanan riskler. Bununla beraber kronik solunum yolu hastalıkları ve akciğer kanseri dahil olmak üzere tütünün neden olduğu akciğer hastalıklarının küresel olarak ölüm ve hastalık oranlarını artırdığının bilincine varılmalı. Tütün kullanımı ile tüberkülozdan ölümler arasındaki bağlantı ve bu konuda elde edilen verilere dayalı kanıtların incelenerek pasif içiciliğe maruz kalan kitlelerin de incelenmesi gerekiyor. Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşları, kitlelerin tütün kullanımı nedeniyle ortaya çıkan akciğer sağlığı risklerini azaltmak için uygulanabilir önlemleri almalarına dair çözüm önerilerinin oluşturulması amaçlanıyor.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi