Hayatın Renkleri Solmasın Derneği çağrı yaptı; 'Sigarayı bırakın'!

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Osman Turğut, koronavirüs tedavisinde sigara içenlerin durumunun daha sıkıntılı olduğunun bilindiğine dikkat çekerek, “Bu gelişme bile tek başına sigarayı bırakmak için önemli bir nedendir?

SAĞLIK 9.06.2020 10:11:00 0
Hayatın Renkleri Solmasın Derneği çağrı yaptı; 'Sigarayı bırakın'!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dünya genelinde bir yılda sigaradan kaynaklı ölenlerin sayısının 7 milyona yakın olduğunu belirten Turğut , “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı verilere baktığımızda, maalesef yılda ortalama 7 milyona yakın insan, sigara kaynaklı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Bu da dünya genelinde sigara kullanımından dolayı her 3 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesi anlamına geliyor.” diye konuştu.

"KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE SİGARANIN ETKİSİ..."

Covid-19’a yakalananların tedavisinde sigara içenlerin daha riskli durumda olduğunu belirten Turğut, “Bu riskli durumun açıklanmasının ardından sigara kullanımı çok ciddi manada azaldı. Tedavi konusunda sigara içenlerin durumu, içmeyenlere göre daha sıkıntılı. Zaten bu gelişme bile tek başına sigarayı bırakmak için önemli bir nedendir” diye konuştu.

"EKONOMİK ZARARLARI VAR"

Sigaranın ekonomik anlamda da zararları olduğuna dikkat çeken Turğut, şunları söyledi:

“Sigara paketine 15- 20 TL veren bir vatandaş, ayda ortalama 600- 700 TL civarında harcama yapmış oluyor. Bu da asgari ücretin üçte birine tekabül ediyor. Ayda 600-700 TL sigaraya veren biri, çocuğunun ve ailesinin hakkına giriyor, bu da israf demektir. Sigara içmenin israf olduğunu, israfın da haram olduğunu Diyanet İşleri Başkanı, alimler ve ilahiyatçılar dahil herkes söylüyor. Sigara içenlerin sayısı fazlalaştığında yerlere, sokaklara atılması çevre kirliğine sebep oluyor, doğaya, ekonomiye zarar veriyor. Sigara içmek psikolojik anlamda insanın dertlerini, sıkıntılarını, problemlerini çözmez, örtbas eder. Alkol de böyledir.”

"VAN’DA SİGARA KULLANIMI YÜKSEK"

Van’daki yüksek oranlı sigara bağımlılığına dikkat çeken Turğut, şunları kaydetti:

“Van’da genç kesimde sigara içme oranı yükselmeye başladı. Sokağa çıkıldığında, neredeyse her 5 insandan 3’ünün sigara kullandığına şahit olabiliyoruz. Van’da bu oran yüzde 50’den aşağı değildir. Ebeveynler çocuklarına sigara aldırmasınlar. Esnaf da çocuklara sigara satmasın çünkü bir toplumun gençliğini ve ailesini yok etme noktasına getirecektir. Sağlık Bakanlığı 171 Sigara Bırakma Hattı’ndan destek alabilirler. Sağlık Müdürlüklerine bağlı polikliniklerden destek alabilirler. Biz dernek olarak onlara şunu söylüyoruz; irade gösterirseniz 171’e, sağlık müdürlüklerine, ilaç tedavisine ihtiyaç kalmadan sigaradan uzak kalabilirsiniz. Eğer kişi ciddi manada bir psikolojik problem yaşıyorsa problemi, sıkıntısı varsa uzman bir psikologdan destek almasını tavsiye ederiz. Sigara bırakma programları, videoları var. Bu videoları izleyip faydalanabilirler. Kişinin bağımlılıklarından, alışkanlıklarından vazgeçmesi zordur ama imkânsız değildir.”

Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi