Çağaç: “Dengeli ve doğru beslenme Alzheimer’da etkili olabilir”

Van’da hizmet veren En-e Form Diyet ve Form Danışmanlık Merkezi sahibi ve aynı zamanda Diyetisyen Mehmet Sait Çağaç, dengeli ve doğru beslenmenin önemine değinerek, “Günümüzde en korkulan hastalıkların başında gelen Alzheimer’ın h?

SAĞLIK 21.11.2019 11:52:35 0
Çağaç: “Dengeli ve doğru beslenme Alzheimer’da etkili olabilir”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Geçtiğimiz hafta hizmete açılan En-e Form Diyet ve Form Danışmanlık Merkezi’nin yetkilisi ve aynı zamanda Diyetisyen olan Mehmet Sait Çağaç, gazetemize Akdeniz diyetinin önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

   Çağaç, son yıllarda Alzheimer hastalığının risk faktörleri arasında damar risk faktörleri denilen hipertansiyon, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliğinin de suçlandığını belirtildiğine dikkat çekerek, “Bundan dolayı bu risk faktörlerine karşı önerilen diyetler Alzheimer hastalığı için de önerilmeye başlanmıştır. Bunların başında da Akdeniz Diyetinin geldiği belirtiliyor. Öncelikle B1, B6, B9, vitamin E ve folat açısından zengin diyetlerle beslenmeyle birlikte antioksidan besinleri diyete sıklıkla katmak gerekir. Bu arada esansiyel yağ asitlerini de unutmamak gerekir. Bu da deniz ürünleri ve balıklardır. Bunlar Omega 3 yönünden zengindirler. E vitamini yağda çözünen önemli bir antioksidandır ve özellikle hücre zarları için önemli antioksidan işlevler görmektedir. Bunama durumlarında vitamin E kaynaklarına yönelmek bu açından yarar sağlayabilir” şeklinde konuştu.

    M.Sait Çağaç, söz konusu diyete vurgu yaparak, “Bu diyet, yani zeytinyağı, tahıllar, fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, sivri biber, nane, yumurta sarısı, karaciğer, süt, ıspanak, havuç, yeşil sebzeler, kayısı, domates, yeşillikler, az sığır eti, balık, gibi B, E, C ve A vitaminlerinden zengin besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Vitamin B6-B9-folat ıspanak, brokoli ve Brüksel lahanasında bulunurken, B12 kırmızı ette ve spiriluna yosununda, vitamin E ise sarı olan bütün besinlerde bulunur. Diğer antioksidanlar ise elma-soğan, kırmızı üzüm, zerdeçal, siyah ve yeşil çay bulunur. Akdeniz diyetinin yanı sıra düzenli egzersiz, kitap okuma, yeni hobiler edinme, bilmece ve bulmaca çözmenin beyni korumada etkili olduğunu belirtmektedir. Alzheimer’ın kesin tedavisinin olmadığını ancak hastalığın hızının yavaşlatılması konusunda bilim çevrelerinde bazı önerilerin bulunduğuna dikkat çekmek istedik” şeklinde konuştu.Bölge:Bişar Ulutaş