BU HASTALIĞIN ADI NE... ?

Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Nedir?

SAĞLIK 23.05.2020 15:08:21 0
BU HASTALIĞIN ADI NE... ?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Son dönemlerde artış gösteren hastalık hastalığı , tıp dilinde “Hipokondriyazis” olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda halk arasında evhamlılık, pimpiriklik ve takıntılık olarak da nitelendirilmektedir. Kişide herhangi bir hastalık bulunmadığı ve sağlıklı olduğu halde başkalarında gördüğü hastalıkların kendinde de olduğunu iddia etmesi durumudur. Kişi, sağlıklı olduğu halde ciddi hastalıkların kendinde olduğunu düşünerek bir korku yaşar. Bu durum yaklaşık 6 ay kadar sürebilmektedir.

   Bu bilmin ve de tıp uzmanlarınca adı konmuş bir hastalık. Birde dünyanın hiç bir yerinde benzeri olmayan ,adı konmayan Anadolu insanına has bir versiyonu var bu hastalığın. Dünya bilim adamları haberdar olmadıklarından ötürü böylesi bir hastalığa isim ve tanı koyma şansları da yok maalesef. Behçet hastalığına ismini veren bilim adamımız gibi bu hastalığa da isim koymak bizlere nasip olacak gibi duruyor. Belki de bu dünya da bir benzeri daha olmayan vakaya belki en uygun ismi siz değerli okurlarım bulacaksınız. O halde ben bu hastalığın  belirtilerini maddeler halinde belirteyim ;

  1. Hastahane ve  ASM leri dedikodu sohbet etmek için cafe gibi görürler.
  2. Eşlerinin ilgisini üzerlerine çekmek için  hastalık oyununu oynarlar.
  3. Sürekli e randevu sistemiyle belki giderim diye randevu alıp acil durumdaki hastalar için boş kontenjan bırakmazlar .  
  4. Her gün eften püften şikâyetlerle poliklinikleri sırayla ziyaret ederler.
  5. Acillerde takılan serumla yapılan selfieleri sanal   ortamda paylaşıp dikkat çekmeye çalışırlar.
  6. Yazılan ilaçları eczaneden alıp evdeki dolaba son kullanım tarihi geçinceye kadar kullanmadan kilitlerler.
  7. Vücutlarına yüklenen radyasyonu düşünmeden doktorlardan ısrarla radyoloji birimine ait filimler isterler.
  8. Hastane koridorlarında oluşan uzun kuyruklarda deşarj olmak için sıra ihlâli yapıp tartışmalar çıkarırlar.
  9. Muayene sırası geldiğinde doktorlara ahiret soruları sorarak zamanını israf etmeye çalışırlar.

  1. Az ilaç yazan doktorları pek kaale almazlar.
  2. Resmi kurumlarda çalışanları devletin kendilerine tanımış olduğu sağlık ve tedavi hakkını kullanarak işe gitmemek için hocam kendimi iyi hissetmiyorum diyerek giriş çıkış ardından okey oynamaya giderler.
  3. Hastaneye kendi tedavisi için gelirken biraz hava alsınlar diye korumasız küçücük  çocuklarıyla birlikte gelirler.

Benim aklıma gelen belirtiler bunlar. Muhtemelen sizler daha bir çok belirti ekleyebilirsiniz. Bu hastalar var oldukça ülkenin her noktasına hastane yapılsa, sağlık çalışanlarının sayısı beş kat arttırılsa  dahi yine de kifayetsiz kalınır.

Covit19 bu işi çok güzel çözdü. Bu tür hastalar artık hastane koridorlarını hınca hınç doldurmuyor. Gerçek anlamda hasta sayısı bu kadarmış demek ki. Diğerleri adı ileriki dönemlerde konulacak hastalığın mensuplarıymış.

Dostlar; Hiç bir ilaç şeker değildir. Her birinin bir çok yan etkisi bulunmaktadır. O sebeple taktırıp  selfie çektirdiğiniz serumlar için özel hastanelerin acillerine ödediğiniz 100 tl ile enaz 10 kg çeşitli meyvelerden alıp ailenizle birlikte hijyen olan evinizde tüketebilirsiniz.  Unutmayın ki hastane ve eczaneler ödediğiniz o meblağların kat be kat daha fazlasını devlet sizin adınıza o kurumlara ödüyor. GELİN NORMALLEŞMEYE GEÇİLEN BU DÖNEMDE SAĞLIK KONUSUNDAKI BU ZAAFIYETIMIZIDE NORMALLESTIRELIM. GERÇEKTEN TEDAVIYE IHTIYACI OLAN KARDESLERIMIZIN HAKKINI GASBEDERK KUL HAKKINA GIRMEYELIM.

Tüm İslam Aleminin Ramazan Bayramını Kutluyorum..