Başhekim İliklerden, uyardı; ‘En büyük görev halkımıza düşüyor’

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden, canlı yayın konuğu olduğu ‘Nihat Hoca ile Karantina Sohbetleri’ programında, koronavirüse dair önemli açıklamalarda

SAĞLIK 8.05.2020 11:48:42 0
Başhekim İliklerden, uyardı; ‘En büyük görev halkımıza düşüyor’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vanlı Nihat Hoca lakaplı Nihat Işık tarafından sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen ‘Nihat Hoca ile Karantina Sohbetleri’ söyleşisine konuk olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden, koronavirüse ilişkin merak edilenleri cevapladı. Vanlı Nihat Hoca’nın sorduğu sorulara yanıt veren İliklerden, özellikle vatandaşların izolasyona dikkat etmeleri gerektiğine ısrarla vurgu yaptı.

"BİR SÜRE SONRA ŞEHİRLERİN BAŞARISI KONUŞULACAK"

Dünyada koronavirüs ile mücadelede ülkelerin başarısının konuşulacağını ancak bir süre sonra şehirlerin başarısının da konuşulup, tartışılacağını belirten Dr. Öğretim Üyesi İliklerden, şunları söyledi; "Bütün dünyanın karşı karşıya kaldığı bir salgınla mücadele ediyoruz. Ülkeler bazında bu salgınla mücadele başarısı konuşulacak ama bir süre sonra şehirler bazında bu salgınla başarı konuşulmaya başlanacak. Birkaç ay geçtikten sonra, bu işi acaba Van nasıl yönetti, Ankara nasıl yönetti, İstanbul nasıl yönetti diye öz eleştiriler başlayacak. O anlamda ilimizin tüm dinamiklerine büyük bir görev düşüyor. Bu sadece mülki amirler, bürokratlar, yetkili kurumlarla bitmiyor asıl buradaki en önemli konu halkımızın buradaki hassasiyeti, izolasyona verdiği önem ve izolasyon kurallarına uymasıdır. Dünya Sağlık Örgütü bunu şöyle açıkladı; bu salgında başarılı olacak ülkeler iki şey yapacaklar, birincisi hızlı test ve tanı, ikincisi de izolasyon. Tabi biz Van ili olarak çok şükür bunu iyi götürüyoruz. Beklediğimizden çok daha iyi geçiriyoruz. Kalabalık bir nüfusumuz var, 1 milyon 200 bine yakın, ayrıca çevre illerden hasta sevkleri alan, iki donanımlı büyük hastanesi olan bir il olarak bunun hem avantajları hem dezavantajları var. Bu kadar nüfusu izolasyona katabilmek, bu işe katabilmek hakikaten kolay bir iş değil. İlimizde karantinaya alınan bölgelere baktığımız zaman, bizlerin, vatandaşlarımızın biraz daha izolasyon konusuna dikkat etmemiz gerektiği anlaşılıyor."

"ÜLKEMİZDE VAKA SAYISI AZALIYOR, VAN OLARAK BUNA PARALEL BİR VERİYE HENÜZ SAHİP DEĞİLİZ"

Ülke genelinde pozitif vaka sayısında azalma yaşanmaya başlandığını ancak Van'da henüz bu paralellikte bir verinin olmadığını belirten Dr. Öğretim Üyesi İliklerden, "Tabi genel verilere bakacak olursak, kaybettiğimiz vatandaşlarımız açısından, Türkiye ortalamamız 2,7. Bu dünya ortalamasından çok iyi. Van’ı hesaplayacak olursak çok şükür biz de 2,2’lerde gidiyoruz. Bu iyi bir şey. Ama şunu da söylemek lazım, ülkemizde vaka sayısı artık azalıyor, taburcu sayısı da artıyor ama biz Van olarak buna çok paralel bir veriye sahip değiliz. Bunun da bazı nedenleri var. Van olarak nelere daha çok dikkat etmemiz gerekiyor, buna bakmamız lazım." diyerek, kentimizin avantaj ve dezavantajlarından söz etti.

"ÖNEMLİ AVANTAJLARIMIZ VAR AMA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR"

Van'ın genç bir nüfusa sahip olduğunu ve bunun da bu süreçteki en önemli avantaj olduğunun altını çizen Dr. Öğretim Üyesi İliklerden, şöyle devam etti; "2 büyük hastanemiz var, yatak sayılarımız, yoğun bakım sayılarımız gayet iyi. Çok donanımlı sağlık personellerimiz var. Üniversite hastanemizde bu işin akademisyenleri var. Özellikle mikrobiyoloji bölümünde, tanı-test kısmında, tedavi kısmında, halk sağlığı konusunda yine İl Sağlık Müdürlüğümüzün çok yetkin uzmanları var. Bu anlamda büyük avantajlarımız var. En büyük avantajımız da aslında şu; 2019 verilerine göre Van’da 60 yaş altındaki nüfus oranı yüzde 94. Malum bu hastalık 60 yaş üstündeki insanlarda daha ağır seyrediyor. Bu nedenle, genç yaş ortalamamız bizim için büyük bir avantaj. Ama bunu iyi değerlendirmek lazım. İzolasyona daha çok dikkat etmek lazım. Özellikle Ramazan ayında alışveriş saatlerinin iftara yakın olması, toplu kullanım alanlarının belli saatlere yoğunlaşması bu işteki riski arttırıyor. İlimiz olarak biraz daha yakınlığı, teması seven bir milletiz. Bu güzel bir şey ama üzülerek söylemek istiyorum ki, bu süreçte bu bizim için büyük bir dezavantaj. Herkes iki kere öpüşerek tokalaşır, biz üç kez. Taziyeye gidildiği zaman yüzlerce kişi sıraya girer, el sıkışır, öper. Batıda taziyeler ayaküstü geçerken, bizim buralarda 3 – 4 gün oturulur, erken kalkan yadırganır. Bunlar bizim kültürümüzde olan şeyler ve çok güzel şeyler ama bu süreçte bunlar bizim için büyük bir dezavantaj. Aynı zamanda nüfuslarımız da çok kalabalık. Çekirdek ailelerin nüfus oranı fazla olduğu bir yöredeyiz. Bunlar dezavantaj. Ama, birbirimizi çok sevmemizden ötürü, akrabalıklarımızı, komşuluklarımızı çok sevmemizden ötürü biz bunları pozitif bir hale getirebiliriz. Onlara daha çok değer verdiğimizi gösterip en azından bu süreçte izolasyona daha çok dikkat ederek bunu önlemekte fayda var. Çünkü, ülkemizdeki aşağı doğru olan ivme düşmesini biz Van olarak henüz göremedik. Bu anlamda sadece bürokrasiye, mülki amirlerimize, bize değil, en büyük görev inanın halkımıza düşüyor. Bize gelen son vakalara baktığımız zaman hep aile içi pozitif vakalar çıkmaya başladı. Bunu da şuna bağlıyoruz, evler arası gidiş gelişlerin olmasından dolayı böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Bunun da çok büyük dezavantajı olacaktır. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Dediğim gibi birbirimizi çok seven bir milletiz, teması çok severiz, ziyareti çok severiz, ama bunu bu süreçte pozitif şekilde kullanmaya çalışalım, lehimize çevirelim, bu birbirimizi sevmediğimiz, sormadığımız, gitmediğimiz anlamına gelmez. Ama özellikle bu süreçte çok dikkat etmek durumundayız."

BUNLARA DİKKAT!

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden, dikkat edilmesi gereken konuların da altını çizerek, vatandaşların duyarlı olması gerektiğini kaydetti. İliklerden şunları söyledi; "Özellikle hijyene dikkat etmek, maske takmak, elimizi bileklerimize kadar en az 20 saniye sabunla yıkamak, ağız ve burun gargarası yapmak, ayakkabıları dışarıda çıkarmak, eve girerken elbiseleri balkonda veya ayrı bir bölgede çıkarmak, orayı havalandırmak, özellikle dışarı çıkarken maske takmak, bunlar çok önemli. Vaka sayısının yükselmesinin sebebi; vatandaşımız grip semptomları gösterdiğini bilmesine rağmen maske takmıyor olmasıdır. Eğer Van’a bu virüsü taşıyan ilk vatandaşlar maskeli olmuş olsalardı şuanda Van’da biz Covid’i konuşmuyor olacaktık. Bazen genç insanlarda bu çok rahat atlatılabiliyor. Normal bir grip gibi geçirip atlatıyorsunuz. Bazı insanlarımızda, a semptomatik dediğimiz normal grip ya da çok daha az semptomlarla bu hastalığı evlerinde geçiriyorlar. Ama ne oluyor, evinde yaşlı biri varsa ona taşımış oluyor. Kendisi hasta olmuyor ama evindekine, komşusuna, iş arkadaşına bunu taşımış olabiliyor. Bu nedenle şunun altını özellikle çizmek istiyorum; grip semptomları olan vatandaşlarımızın mutlaka maske takmaları gerekiyor. Grip semptomu olan vatandaş maske takarsa biz zaten bu olayı çözeriz fakat daha da geniş tutuyoruz diyoruz ki herkes maske taksın. Ama bu süreçte görüyoruz ki grip semptomları olan vatandaşımız maske takmadığı için bulaş oluyor, hala bunu görüyoruz maalesef. Dolayısıyla bu çok önemli buna çok dikkat etmek gerekiyor. Alışveriş saatlerine yoğunlaşmamak lazım. Olabildiğince alışveriş saatlerimizi yayalım, 1 metre mesafesini korumak çok çok önemli. Sağlık çalışanlarımızı çok seviyoruz diye paylaşımlar yapılıyor, bunu da sağlık çalışanlarımız adına söylemek istiyorum; kendinizi de sevin, koruyun ama bizi de çok seviyorsanız lütfen bizi de koruyun. Bizim de iş yükümüzü hafifletin, sizlere daha iyi sağlık hizmeti verebilmek için sizler izolasyonunuza hem kendiniz hem bizim için dikkat edin lütfen."

İLAÇ KULLANANLARA UYARI

Dr. Öğretim Üyesi İliklerden, bir uyarıyı da ilaç kullanan hastalar için yaptı. İliklerden, bu konuda da şöyle konuştu; "Bu süreçte lütfen, hastalığından dolayı ilaç kullanan vatandaşlarımız normal kullanmakta oldukları ilaçları bırakmasınlar. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlarını düzgün, saatinde kullansınlar. Çünkü bu süreçte beyin kanamaları, beyin pıhtıları, akciğer pıhtıları görülme ihtimalinin, riskinin arttığını söyleyen yayınlar var. Lütfen ilaç kullanan tansiyon hastaları, şeker hastaları, kronik hastalar, bu süreçte de rutin ilaçlarını almayı ihmal etmesinler ve özellikle kan sulandırıcı ilaçları kullananlar, düzgün bir şekilde kullanmaya devam etsin. Önümüz de bayram, özellikle ev içi, katlar arası, akrabalar arası, mahalleler arası sosyal izolasyona çok dikkat edelim. Muhakkak ki bundan önce olduğu gibi bundan sonra da, ölülerimiz olacak, hastalarımız olacak, ziyaretlerimiz olacak, bayram yaşayacağız, ancak bu tür toplu buluşmalarda lütfen ama lütfen 1 metre kuralına, sosyal izolasyon kurallarına, maske kuralına çok büyük özen gösterelim. Bu süreçte emin olun kimse kimseye darılmayacak, kimse kimseyi yadırgamayacak, herkes birbirini anlayacaktır. Bu süreçte ziyaretleri askıya almak zorundayız çünkü aile içi pozitif vaka sayısını daha çok görmeye başladık. Lütfen birbirimizi hasta etmemek adına dikkat edelim. Özellikle bayram öncesi alışveriş yapacaksak şimdiden yapmaya başlayalım, sonradan yoğunluk oluşturmayalım. Özellikle altını çizerek tekrar söylüyorum; ateşi, öksürüğü, grip semptomları olan vatandaşlarımız maskesini mutlaka taksın, çünkü bunlardan bulaşacak bu hastalık. Hastanemiz açık, çok acil olmadıkça polikliniklerimizi, acillerimizi biraz sakin tutmamızda fayda var. Bütün çalışanlarımız büyük bir özveriyle çalışıyor. Hiçbir cihaz eksikliğimiz yok. İlimizde plazmamız var, plazma üretimimiz var. İkinci test alanımızı da açıyoruz. Hem İl Sağlık Müdürlüğü olarak, hem üniversite hastanemiz olarak ciddi bir çabayla çalışıyoruz. Halkımızdan da bu anlamda ciddi bir destek istiyoruz ve izolasyona dikkat etsinler diyoruz." / Haber: Umut Tarhan