Bakan Koca: 'Durumu kontrol etme çabası içindeyiz'

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bir dizi değerlendirmelerde bulunmak ve yerinde inceleme gerçekleştirmek üzere sabah saatlerinde Van'a geldi. Havalimanında Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komut

SAĞLIK 10.09.2020 15:05:18 0
Bakan Koca: 'Durumu kontrol etme çabası içindeyiz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

“DURUMU KONTROL ETME ÇABASI İÇİNDEYİZ”

Valilikte basın açıklaması yapan Bakan Koca, “Van, son dönemde yüksek hasta artışlarını gördüğümüz illerden biri haline geldi. Van'daki hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse 2 katına çıktı. Son haftaya baktığımızda ise bu artış yüzde 17 düzeylerinde. Van'da değil genel olarak Orta ve Doğu Anadolu illerimizde sıkıntılarımız yer yer oldu. Valilerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Hastalıkla mücadelenin sürdüğünü belirten Bakan Koca; “Koordinasyon içerisinde mücadelemizi sürdürüyoruz. Van'da 3 hafta öncesinde başlayan ciddi bir yoğunluk yaşamaktayız. Bu dönemde yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerde bugün durumu kontrol etme çabası içindeyiz. Sağlık kuruluşlarımızda bu anlamda şuan bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Van'da 80 olan filyasyon ekibi sayımızı bu dönemde hızla 128'e çıkardık. Her ekip 3 kişiden oluşmakta. Şuanda 128 ekip sahada temaslı taraması yapmaktadır. Bu dönemde filyasyon süresini 27 saatten 16 saate düşürdük, bunu daha da aşağı düşürmek ve günü birlik filyasyon yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

“FİLYASYONU EN İYİ YAPAN ÜLKELERDEN BİRİYİZ”

“Her zaman altını çiziyorum, temaslıları ne kadar erken tecrit edebilirsek, salgının kontrolünde o kadar başarılı oluruz” diyen Sağlık Bakanı Koca, “Türkiye, dünyada filyasyonu yani temaslı takibini en iyi ve yaygın yapan ülkelerder biridir. Bu gücümüzü Van'da da yoğun şekilde sahaya sürdük. Önümüzdeki günlerde bunun etkisini görmeyi umuyoruz” şeklinde konuştu.

“BÜYÜKLERİMİZİN KORUNABİLİR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Van'da 65 yaş üstü hasta sayısının fazlalığından söz eden Bakan Koca, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Bir diğer önemli hususu daha vurgulamak istiyorum. Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş maalesef ağır hastalarımız ve vefatların da artışına sebep oluyor. Van ilimizde 65 yaş üstü nüfusumuz yüzde 4.2. Oysa ne ne yazzık ki 65 yaş üstü hasta oranımız yüzde 15.6. Yani 65 yaş üstü, nüfusa göre 4 katına yakın oranda vaka olduğunu görüyoruz. İlde yoğun bakım hastalarımızın çoğunu da 65 yaş üstü vatandaşlarımız oluşturuyor. Bununla özellikle şunu ifade etmek istiyorum; yaşlılarımızın, yani büyüklerimizin özellikle korunabilir olması çok önemli. Nüfusa göre oranda 4 katına varan vaka artışının 65 yaş üstünde görülmesi bu anlamda ciddi risk oluşturmakta. Gençlerimizin büyüklerimizle temasını, belirtisiz geçirdikleri için önlemek son derece önemli. Pozitif ve temaslı olan kişilerin izolasyonunu da hassasiyetle yapmamız gerektiği anlaşılıyor.”

“UNUTULAN TEDBİRLER HEPİMİZE ACILAR YAŞATIYOR”

Bakan Koca, maske, mesafe ve temizlik hatırlatmasını da bir kez daha yaparak, şöyle dedi; “Unutulan tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik, maske ve mesafeden taviz veren her ilimizde bu tabloları görüyoruz. Bu anlamda Van başta olmak üzere bölgedeki tüm hemşehrilerimizi bir kez daha tedbirlere sıkı sıkıya sarılmaya davet ediyorum. Bugün bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek için buradayız. Az sonra İl Sağlık Müdürümüzün, Saha Koordinatörümüzün ve Başhekimlerimizin katılımı ile İl Değerlendirme Toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bu anlamda alınabilecek yeni tedbirleri de istişare edeceğiz. Daha sonra ise bölgede Hakkari, Bitlis ve Muş İl Sağlık Müdürlerimizin ve yine başhekim ve saha koordinatörlerimizin katılımı ile bölge değerlendirmesi yapacağız. Böylece bu 4 ilimizdeki güncel durumu, ihtiyaçları ve sağlık alt yapılarını detaylıca değerlendirmiş olacağız. Şimdi öncelikle Van Eğitim ve Araştırma Hastanemizde incelemelerde bulunacağız ve sonrasında değerlendirme toplantılarına geçmiş olacağız. Daha sonra akşama doğru, alınmış olan kararları ve yatırımlarla ilgili genel bir değerlendirmeyi basın açıklaması ile duyuracağız.”