Genelge 81 ile gönderildi! Şehir içi toplu ulaşıma HES kodu zorunluluğu getirildi

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen yeni koronavirüs genelgesiyle şehir içi toplu ulaşımda HES kodu zorunlu hale getirildi.

POLİTİKA 30.09.2020 16:03:13 0
Genelge 81 ile gönderildi! Şehir içi toplu ulaşıma HES kodu zorunluluğu getirildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

İçişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında 81 il valiliğine yeni bir genelge gönderdi.

Şehir içi toplu ulaşıma HES kodu zorunluluğu

"Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama" ve "Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu" başlıklı genelgelerle birlikte, şehir içi toplu ulaşıma HES kodu zorunluluğu getirildi.

Seyahat kartları HES uygulamasına entegre olacak

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen "Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama" genelgesi kapsamında şehir içi toplu ulaşım araçlarında kişiye özel elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri, Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına entegre olacak.

Genelge kapsamında gerçekleştirilecek söz konusu entegrasyon ile; koronavirüs tanısı konmuş ya da tamaslısı olanların varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartları, izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak.

Koronavirüs tanısı konmuş ya da hasta ile temas etmiş olan ve izolasyonda olması gerekirken toplu ulaşım aracı kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Kamu ve özel tüm konaklama tesislerine HES kodu zorunluluğu

Bakanlık tarafından gönderilen bir diğer genelge olan "Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu" genelgesi kapsamında ise bugünden itibaren kamu ve özel tüm konaklama tesislerine kabullerde HES kodu zorunluluğu getirildi.

Vatandaşların HES kodu sorgulaması tesis tarafından müşterilerin kabulü sırasında yapılacak ve herhangi bir risk bulunmayan (tanılı ya da temaslı olmayan) kişilerin tesise kabul işlemleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilecek.

Tesisler 10 günlüğüne faaliyetten men edilecek

HES kodu sorgusunda koronavirüs tanısı konulan ya da temaslı olduğu tespit edilen müşteriler ise “misafir izolasyon odalarına” yerleştirilecek.

Genelge kapsamında, HES kodu sorgulaması yapmayan veya sorgulama sonucunda tanı ya da temas tespit edilen müşterilerin konaklamasına izin veren tesisler 10 günlüğüne faaliyetten men edilecek.

Misafir izolasyon odalarının sayıca yetersiz kaldığı durumlarda ise Vali/Kaymakamlarca gerekli tedbirler alınacak.