Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok net Doğu Akdeniz mesajı: Gerek zor kullanarak bunu gösterdik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

POLİTİKA 24.08.2020 20:36:59 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok net Doğu Akdeniz mesajı: Gerek zor kullanarak bunu gösterdik
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplandı.

Kritik toplantıda Karadeniz'de keşfedilen 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi ile ilgili izlenecek yol haritasının ele alındığı kaydedildi.

Öte yandan dünyada ve ülkemizde ölümlere neden olan koronavirüs (Covid) salgını da toplantının ana başlıkları arasında yer aldı.

Erdoğan açıklamalarda bulunuyor

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Giresun'da 8 vatandaşımızın hayatını kaybettiği sel felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Afetin duyulduğu andan itibaren devletimiz halkımızın yanında yer almıştır. Bugünkü kabine toplantımızda durumu etraflıca değerlendirdik. Giresun'daki vergi mükelleflerimizi mücbir sebep kapsamına alıyoruz. Bildirimlerin süresini 15 Aralık 2020'ye , tahakkuk eden vergilerin ödeme süresine 31 Aralık 2020'ye kadar uzatıyoruz. Her türlü ceza, gecikme sürelerini 31 Aralık'a alıyoruz. 2020 yılı üçüncü geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamelerinin de alınmamasını kararlaştırdık. Amme borçlularından faizsiz şekilde 24 ay süreyle erteliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yeni bir dönemi başlattık"

Fatih Sondaj Gemisi'nin Zonguldak açıklarındaki Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfine ilişkin de mesajlar veren Erdoğan, "Her ne kadar ufak tefek petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olsak bile bunlar ihtiyacımızın yanında devede kulak kalıyordu. Enerji ihtiyacımızın sürekli yükselmesi dışarıya bağımlılığımızı artırması anlamına geliyordu. Cari açığı bir türlü kapatamıyorduk. Önce yerli ve milli imkanlarımızı seferber ederek enerjideki bu açığa kısmi bir çözüm getirmeye çalıştık. Ancak petrol ve doğalgazdaki dışa bağımlılığımız ciddi bir düzeydeydi.Yeni bir dönemi başlattık. Derin denizi aramak için sondaj gemimizi alarak Bismillah dedik. Fatih, Yavuz, Kanuni adını verdiğimiz bu derin deniz sondaj gemilerimizde dünyanın en büyük filolarından biri olduk." dedi.

"Gerek zor kullanarak bunu gösterdik"

Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerle ilgili "Çalışmalarımızı engellemek isteyenlere gerek zor kullanarak hakkımızı savunacağımızı gösterdik" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ege'de de Akdeniz'in en uzun kıyısına sahip ülke olarak, ülkemizin hakkını hukukunu çıkarlarımızın gereğini yerine getirdik. 9. sondajımızda ülkemizin bugüne kadar tespit ettiği rezervi bularak emeklerimizin karşılığını aldık. Karadeniz'de Sakarya Gaz sahası adını verdiğimiz bölgede 320 milyar metreküp rezerve sahip doğalgaz kaynağı keşfettik. Ülkemizin geleceği açısından bu müjdeyi geçtiğimiz Cuma günü paylaştık. İnşallah bu müjdenin devamı gelecek. Tek kuyu değil 2-3-4 devam edecek. Bu kuyuların fazla oluşu umutlarımızı çok daha arttırıyor. Gazın çıkarılması 2023'ü bulacaktır. Akdeniz'de de güzel haberler alacağımıza inanıyorum."

Ölümcül salgına karşı uyarı yaptı

Dünyada ve ülkemizde ölümlere neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını konusunda vatandaşları uyaran Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Aziz milletim dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan salgınla ilgili mücadelemiz sürüyor. Olumsuz bir görüntüyle karşı karşıyayız. Düğün cenaze tatil gibi toplu etkinlikler virüsün yayılma hallerine dönüştü. Buralarda yayılma alanı çok çok fazla. Can kaybında küçük de olsa artış yaşanıyor. Bundan dolayı üzgünüz. Türkiye bu illeti yenene kadar bu kurallara uyalım, uymayanları ikaz edelim. Bugün bir şey daha hatırlatacağım. Lütfen şu sigaralarınızı artık çöpe atın. Biliniz ki en büyük tehdit unsurlarından bir tanesi de o sigaradır. Kendi kendinize adeta ölüm fermanını imzalıyorsunuz o sigaranın dumanıyla. Bunu da bir kenara koymanız lazım. Her türlü toplu etkinliğe bu dönemde son verelim. Ben çok çok sevdiklerimin düğünlerine dahi bu sırada gitmiyorum. Kendilerini makamına davet ediyorum. Orada görüşüp hediyelerini veriyorum ve temennilerimi söyleyip uğurluyorum. Ülkemizin normalleşme adımlarını daha ileriye ulaştırmak için bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak mecburiyetindeyiz. Hasta vefat ve yoğun bakım sayılarının belli bir çizginin altına düşürmeden huzura kavuşamayız. Türkiye'nin üretimde ihracatta istihdamda ulaşmaya çalıştığı başarılar salgının düşü seyrinden geçiyor."

Ayrıntılar geliyor...