Vali Bilmez’den çığ ve kar açıklaması

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gele çığ olayı ile ilde devam eden kar yağışına ilişkin açıklama yaptı.

METEOROLOJİ 13.02.2020 19:34:10 0
Vali Bilmez’den çığ ve kar açıklaması
Tarih: 01.01.0001 00:00

Valilikte yapılan açıklamaya Vali Yardımcıları Faruk BülenT Baygüven ve Ferhat Atar,Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar yerine vekaleten bakan Muş AFAD İl Müdürü Veysi As, Jandarma Özel Arama Kurtarma JÖAK Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali İhsan Ersoy, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Levent Akay, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tarık Kuşman, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi ve paydaş kurumların temsilcileri katıldı.

Bahçesaray’da 41 kişinin yaşamına ilişkin bilgiler veren Bilmez, şunları söyledi:

“4 Şubat’ta Bahçesaray ilçemizde çığ olayı meydana geldi. Bu haberi alır almaz ilimizdeki ilgili ekipleri kurtarma bölgesine gönderdik. Uzun bir uğraştan sonra minibüse ulaşıldı. O gün 6 kişi sağ kurtarıldı. İklim koşulları çok olumsuz olmasına rağmen herkes çalıştı. Bölgede telefonların çekmemesi, telsizlerin çalışmaması bizim için ciddi bir dezavantajdı. Saat 22.00’de bölge boşaltıldı. Öbür gün sahada AFAD’ın koordinesinde çalışma yapılıyordu. Uzmanların öngördüğü yerden değil de daha alt bölgede bir çığ daha meydana geldi. Bölgede yaklaşık 300 kişi vardı. Bir kısmı jandarmanın faaliyet alanı dışındaydı. Asıl felaketi bize bu ikinci çığ yaşattı. Bu olay olduğunda da hemen olay bölgesine intikal ettik. Muş, Erzurum, Hakkâri, Ankara AFAD ekipleri bölgeye gönderildi. Herkes seferber oldu 68 kişi o gün sağ kurtarıldı. Ama 36 insanımız da hayatını kaybetti. Ve halen belediyemiz itfaiye biriminde çalışan bir arkadaşımızın çığın altında olduğunu değerlendiriyoruz. Başka birinin olduğunu değerlendirmiyoruz. Bize ulaşan herhangi bir şikayet de yok.”

Belediye olarak karla mücadelede yürütülen çalışmalara da değinen Bilmez, şu bilgileri verdi:

“Bu yaralarımızı sarmaya çalışırken Çatak yolu üzerinde de 3 tane çığ meydana geldi. Dün de ciddi bir kar yağışı başladı. Bu nedenle de dün itibariyle Kriz Merkezi kurduk. Bütün ekiplerimiz 24 saat esasına göre çalışacak. Büyükşehir Belediyemiz 988 yerleşim yerinin ulaşımını sağlamakla uğraşmaktadır. Yol ağı 6340 kilometredir. Bu süre içinde 177 iş makinası ve 630 personel ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bugün de kadın personellerimiz hariç idari personelimiz de kaldırımları temizlemekle görevlendirildi. 

Bu süre zarfında sadece Büyükşehir Belediyesi 8400 kamyon kar taşıdı. Buna rağmen şehir merkezinde ulaşımı zorlaştıracak kar tekrar birikti. 643 bin litre yakıt harcadık. 2 bin ton tuz kullandık. 

Son 26 yılın en ciddi yağışı ile karşı karşıyayız. Zaman zaman karayollarımızı trafiğe kapattık. Çalışmalarımız sırasında kurumlarımızın da ciddi destekleri oldu. 15 bin taziye yemeği pişirildi. Şu anda ilimizdeki bütün belediyelerimizin imkânlarını birleştirerek karşı karşıya kaldığımız yağışa karşı mücadele veriyoruz.”

Bilmez, Çaldıran’da donarak öldükleri iddia edilen göçmenlerle ilgili olarak çalışmaların devam ettiğini, ancak böyle bir olayın yaşanmadığı yönünde ihbarlar da aldıklarını kaydetti.