Sıkıntılı olduğu kadar bereketli de!

Van'a bu yıl, son 26 yılın en fazla karı yağdı. Yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiledi.

METEOROLOJİ 17.02.2020 11:10:13 0
Sıkıntılı olduğu kadar bereketli de!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çetin geçen kış aylarında maalesef büyük acılar da yaşandı. Bahçesaray yolunda meydana gelen çığ felaketinde 41 insanımız hayatını kaybetti. Bir çok yerleşim yeri yolunun kapanmasına sebep olan kar, eğitim öğretimi de sekteye uğrattı. Ancak, zor ve sıkıntılı süreçlerin yaşanmasına sebep olsa da karın bir de bereketli bir yönü var. Özellikle barajların yüzde 100 doluluk oranına ulaşmasını sağlayacak olan kar, tarım için de önemli bir nimet. Yaz aylarının kurak geçmesi ile birlikte büyük zarara uğrayan çiftçiler, yoğun kar yağışının tarıma olumlu yansımaları olacağını söylüyor.

Van’a son 26 yılın en yoğun kar yağışı gerçekleşti.

Yapılan tahminlere göre, yüksek kesimlerde kimi bölgeye 2 metreye yakın kar düştü. Şehir merkezinde ise kar kalınlığı 1 metreye yaklaştı.

 CAN KAYBINA YOL AÇTI

Yoğun kar yağışı, oluşan tipi ile birlikte acı kayıplara da yol açtı.
Bahçesaray ilçesinde yola düşen iki ayrı çığ nedeniyle 41 insanımız hayatını kaybetti. Çığ altında kalan bir kişinin ise halen aranmasına devam ediliyor.

Yürekleri yakan olayın, kolay kolay hafızalardan silinmesi beklenmiyor. 

YOLLAR KAPANDI

Yoğun kar yağışı nedeniyle, Van-Çatak, Van - Bahçesaray, Çaldıran - Doğubeyazıt gibi yollar da zaman zaman ulaşıma kapanıyor. Yoğun karın sebep olduğu en önemli sorunlardan biri olan ulaşımdaki aksama, beraberinde çeşitli sorunları da getiriyor.

YAŞAM OLUMSUZ ETKİLENDİ

Edinilen bilgilere göre, kurak geçen 2019 yılında yeteri miktarda yem depolayamayan ve hayvanlarını arazide otlatmaya devam eden hayvan besicileri de zor duruma düştü.

Hayvanlarını ahıra kapatmak zorunda kalan üreticilerin yem arayışına çıktıkları, bazılarının da yem elde etmek için hayvanlarını satışa çıkardıkları öğrenildi.

Kar yağışı bu arada yolları kapalı olan bölgede kalan acil hastaları da olumsuz etkiledi.  Hastalar, ekiplerin yoğun uğraşları sonucu hastaneye yetiştirildi. Bazı hastalar da, helikopterle sağlık merkezlerine götürüldü.

ZARAR VERDİ AMA FAYDASI DA VAR 

Van, bu sene son yılların en fazla yağış alan yılını yaşarken, geçen yıl ise az yağış düşen bir sezonu geride bırakmıştı.

Çiftçilerin geçen yıl büyük sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çeken Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, “Yaşanan bunca acıların üzerine insan ne söyleyeceğini bilemiyor, ama düşen kar toprağın tabanını besleyecek. Göletler, dereler, barajlar beslenecek. Bu açıdan da 2020 yılı tarım açısından daha verimli geçecek.” diye konuştu.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi