Kara kış!

Van son yılların en soğuk ve en yağışlı kış mevsimini yaşıyor. Uzun yıllardır yağmadığı kadar karın yağdığı Van'da, olumsuz hava şartları hayatı da olumsuz etkiliyor.

METEOROLOJİ 11.02.2020 11:09:39 0
Kara kış!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çetin kış şartlarında yer yer 1 metreyi bulan kar yağışı nedeniyle ulaşımda güçlükler yaşanırken, karla mücadele çalışmaları da  devam ediyor. Olumsuz hava şartları eğitimi de aksatıyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle dün il genelinde eğitim – öğretime ara verilirken, bugün için de tatil kararı alındı. Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, dün olduğu gibi bugün de il genelinde ilk ve orta dereceli eğitim-öğretim, halk eğitim, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve rehberlik araştırma merkezlerinde eğitim-öğretime 1 (bir) gün süre ile ara verildi. Ayrıca engelli ve hamile kamu personeli de idari izinli sayıldı.

Van, kelimenin tam anlamıyla kara kışı yaşıyor. Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları, hayatı da olumsuz etkiliyor.
Geçtiğimiz hafta, yine olumsuz hava şartları ve kar yağışının ardından meydana gelen çığ olayıyla birlikte 41 kişinin hayatını kaybederek yürekleri yaktığı Van'da, hava sıcaklıkları da – (eksi) 20'lere kadar hissedilir oldu.
Şehir merkezi ve ilçelerde yoğun kar yağışı nedeniyle özellikle taşımalı eğitimde sorun yaşanmaması için eğitime de ara veriliyor.
Kent genelinde meydana gelen yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartlarından dolayı dün olduğu gibi bugün de ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 gün ara verildi.
Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada; “Devam eden yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle 11.02.2020 Salı günü de ilimiz genelinde ilk ve orta dereceli eğitim-öğretim, halk eğitim, rehberlik araştırma merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine 1 (bir) gün süre ile ara verilmiştir. Ayrıca engelli ve hamile kamu personeli idari izinli sayılacaktır.” denildi.
Yoğun kar yağışından dolayı kent genelinde eğitim – öğretime dün de ara verilmişti.

360 YERLEŞİM YERİ ULAŞIMA KAPANDI

Van kent genelinde yoğun kar yağışından dolayı bir çok mahallenin yolu ulaşıma kapandı.
Kar yağışından dolayı Bahçesaray'da 17 mahalle, 50 mezra, Başkale'de 14 mahalle 20 mezra, Çaldıran'da 5 mahalle 7 mezra, Çatak'ta 28 mahalle 68 mezra, Edremit'te 1 mahalle, Erciş'te 15 mahalle 4 mezra, Gevaş'ta 5 mahalle 5 mezra, Gürpınar Güzelsu'da 8 mahalle 10 mezra, Gürpınar Kırkgeçit'te 18 mahalle 20 mezra, İpekyolu'nda 3 mahalle, Muradiye'de 10 mahalle 3 mezra, Özalp'te 20 mahalle 13 mezra, Saray'da 4 mahalle ve Tuşba İlçesi'nde de 4 mahalle olmak üzere toplam 360 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.
Karla mücadele ekipleri, kapanan yolları ulaşıma açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

ÇALDIRAN – DOĞUBEYAZIT YOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Yoğun kar yağışı ve tipi dolayısıyla görüş mesafesinin düştüğü Çaldıran-Doğubeyazıt karayolu Tendürek Geçidi de dün saat 10.45 itibariyle trafiğe kapatıldı.

ÇATAK'TA ÇIĞ DÜŞTÜ

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, Çatak İlçe merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan, Çatak-Pervari Karayolu Kaçit Mahallesi yakınına da çığ düştüğü bildirildi. Çığdan dolayı herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığı açıklandı.

ÜST ÜSTE UYARILAR

Yoğun kar yağışı ve soğuk havanın etkisi altına giren Van'da birçok aracın da donduğu ve çalışmadığı görüldü. Meteoroloji uzmanlarının da sık sık çığ ve buzlanma uyarısı yaptığı Van'da, bir uyarı da Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı.
Kent genelinde kar temizleme çalışmalarının aksamaması için araçların yol kenarlarına park edilmemesi istenirken, zorunlu olmadıkça da, toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesi istendi. Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi