Kar yağmayınca kürekler elde kaldı

Van’da kar kürekleri satan esnaflar, bu yıl fazla satış yapamamaktan yakınıyor. Esnaflar, sadece kar beklentisi içine girenlerin kürekleri sorduğunu, bu nedenle düşük bir satış yaptıklarını söylüyor.

METEOROLOJİ 24.12.2018 09:54:13 0
Kar yağmayınca kürekler elde kaldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Normalde yoğun kar yağışı gerçekleşen Van’da son yıllarda normalin altında kar yağışı gerçekleşiyor.
Geçen yıl il merkezine çok az kar yağarken, bu yıl merkeze henüz kalıcı şekilde kar yağışı gerçekleşmedi.

KARDAN KİM NE KAZANIYOR?
Kar ulaşımda ve ısınmada sorun yarattığı gibi, bazı alanlarda da vatandaşlar için ekmek kapısı olabiliyor.

Birçok kimse damları ve işyerlerinin önünü temizleyerek ekmek parası kazanırken, bazı vatandaşlar da kendi imkânlarıyla tahta kürekler ve kürek sapları yaparak satışa sunuyor. 

Kadınlar da özellikle yünden kazak, bere, çorap gibi soğuklardan koruyan giyecekler yaparak ev ekonomisine katkıda bulunuyor. 

KÜREKLERDE SATIŞLAR DÜŞTÜ

Son yıllarda kar yağışının ve dolayısıyla soğukların azalmasıyla birlikte kışa yönelik üretilen malzemelere olan rağbet de düştü. 

El üretimi kışlık giysilerden ziyade özellikle kar küreklerinin satışında düşüş yaşandığı belirtiliyor.

“KAR BEKLENTİSİ OLANLAR ALIYOR”

Kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar daha çok kendi imkânlarıyla kar küreklerini sağlarken, şehir merkezinde yaşayanlar ise, esnaflardan satın alıyor.
Süleyman Keskin isimli esnaf, geçen yıl iyi bir satış yaptıklarını, ancak bu sene henüz kar yağmadığı için, sadece kar beklentisi içine girenlerin gelip kar küreklerini aldıklarını söyledi.

10-15 TL ARASINDA SATILIYOR

Kürekleri 10-15 TL arasında saplarıyla birlikte sattıklarını belirten Keskin, “Şimdiye kadar kar yağmadı ama Salı günü yağacakmış, telefondaki hava durumunda öyle yazıyor. Bir kısım küreği sattık ama çoğu duruyor. Sattıklarımızı da, kar yağışı için önceden hazırlık yapanlara sattık. Tabi kar yağmasa elimizde kalacak. Bir şey de olmaz, seneye saklayacağız kar yağmazsa. Tanesini 10-15 TL’den satıyoruz. Elden üretilen kürekler oluyor, vatandaş kendisi yapıp bize getiriyor, ya peşin parasını veriyoruz, ya da her satılan küreğin parasını veriyoruz. Aslında kar düşünce üşüyoruz, ama birçok kişinin de ekmek kapısı olabiliyor” diye konuştu. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi