Abalı Kayak Merkezi kar bekliyor

Van'ın Gevaş İlçesi Abalı Mahallesi'nde bulunan Abalı Kayak Merkezi, geçen sezon olduğu gibi yine yeterli kar yağışı olmadığı için sezonu açamadı. Van'ın birçok bölgesine aşırı derecede kar yağarken, kayak merkezini

METEOROLOJİ 5.01.2019 09:48:01 0
Abalı Kayak Merkezi kar bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

2017 yılı sonunda Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Abalı Kayak Merkezi'nin yolları genişletilip yeniden asfaltlanmış, otopark bölümü iki katına çıkarılarak düzenleme yapılmış ve asfaltlanmıştı. Ancak geçtiğimiz sezon yeterli kar yağışı olmadığı için söz konusu kayak merkezinde sezon açılamamış ve kimse kaymamıştı.


         Geçtiğimiz sezon teleski ve telesiyej bölümleri çalıştırılmazken, bazı kayakseverler yürüyerek karın olduğu bölgelere gidip kendi imkanları ile kayak yapmaya çalışmıştı.
Vanlı kayakseverler bu sezon ise yeterli kar yağışı olmadığı için yine Abalı Kayak Merkezi'nde kayak yapamıyor. Bazı profesyonel kayakçılar ise çevre illere gidiyor.


          KAYAK MERKEZİ TAŞINABİLİR Mİ?
2018 Aralık ve 2019 Ocak ayının ilk haftası birçok bölgeye aşırı derecede kar yağmasına rağmen Abalı'ya yeterli kar yağışının olmaması, kayak merkezinin yılın en az üç-beş ayı yeterli kar yağışının olacağı başka bir bölgeye taşınma ihtimalini gündeme getiriyor. Geçtiğimiz yıllarda da tartışılan, ancak kar yağışının olması ve kayak merkezinin sezonu açması ile gündemden kalkan tartışmanın, yeniden gündeme geleceği konuşuluyor.


         Kayak severler ise Van dışındaki illere giderek kayak yapmanın maliyetli olduğunu ve bütçelerini aştığını söyleyerek, "İlimizdeki birçok kayaksever başka şehirlerdeki kayak tesislerine gitmek zorunda kalıyor. Bazıları fiyatlardan yakınıyor, bazıları ise ulaşımın kendilerine zaman açısından sıkıntı çıkardığını belirtiyor. Bizler şehrimizdeki kayak tesisinin yılın üç-dört ayı hizmet vermesini istiyoruz. 2012 ve 2013 yıllarında Nisan ayında bile Abalı Kayak Merkezi'nde kayak yapılırken, sonraki yıllarda belki de küresel ısınmanın da etkisi ile Mart ayında kayak yapılamaz bir duruma gelindi. Geçen sezon ve bu sezon ise henüz Abalı'da tabiri caizse siftah açmadık. Van'ın birçok bölgesinde aşırı derecede kar var, ama kayak tesislerinin olduğu bölgede yeterli kar yok. Bu konuda yetkililerin bir çalışma yapmasını istiyoruz. Gerekirse bu tesisler başka bir bölgeye taşınsın" yorumunda bulundular.
Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, yeterli kar yağışı olmamasından dolayı kayak sezonunu açamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.Van Bölge Gazetesi