VAYAB hedef büyüttü

Van Yazarlar Birliği (VAYAB) Başkanı Yaşar Adıyaman, dernek olarak başlattıkları kitap dağıtım kampanyasının devam ettiğini belirterek: "Hedefimiz 20 bin kitap dağıtmaktı. Ancak hedeflediğimiz 20 bin rakamını aşınca, çıtayı d

KÜLTÜR 9.08.2019 11:35:33 0
VAYAB hedef büyüttü
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vanlı şair-yazar Yaşar Adıyaman öncülüğünde kurulan ve 70’e yakın şair, yazar, gazeteci, akademisyen, öğretmen, psikolog ve ses sanatçısından oluşan bir dernek olan VAYAB, önemli bir kampanya yürütüyor.

İlk hedefini 100 kitap dağıtmak olarak belirleyen birlik, ileriki dönemlerde bununla birlikte çeşitli hedeflere de ulaşmak istiyor. Birlik, tüm kültürel ve sanatsal faaliyetlerin tek çatı altında toplanması için VAYAB’a ait bir bina, maddi durumu yetersiz olan öğrencilere kırtasiye yardımına devam etmek ve VAYAB Yayın Evininin çalışmalarını kente ve ülkeye kazandırmak gibi bir dizi adım atmayı planlıyor.

"20 BİN HEDEFİNDEN 100 BİN HEDEFİNE..."

Birliğin çalışmaları hakkında gazetemize konuşan Van Yazarlar Birliği (VAYAB) Başkanı Yaşar Adıyaman, başlattıkları ve hedeflerini aştıkları kitap kampanyasına ilişkin olarak; "Öncelikle Prestij Haber olarak sizlere çok teşekkür ediyor, kültürümüze yapmış olduğunuz katkılardan, desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. VAYAB olarak, toplumumuzun değişen sosyolojik ve demokratik yapısıyla beraber toplumumuza katkı sunmak istiyoruz ve kendi arkadaşlarımızla oturup düşündüğümüzde bu katkının nasıl olabileceği üzerine tartışmalar yürüttük. Ve sonrasında okumak ve okutmak üzerine bir eylemle harekete geçtik. Bu çerçevede bir kampanya yaparak, 20 bin kitaba ulaşıp, bu kitapları dağıtmak üzere harekete geçtik. Ve 20 bin hedefine ulaşmakla kalmadık, hedefimizi aştık. Tabi bu hedefi aştıktan sonra, çıtayı yükselterek 100 kitap kampanyasına dönüştürdük kampanyamızı. 1’inci, 2’inci, 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci etap şeklinde olmak üzere, 100 bin kitap dağıtmak üzere yola koyulduk. Ve şuanda da son dönemde dağıttığımız kitaplarla birlikte 25 bin kitabı dağıtmış bulunuyoruz. Şimdiki hedefimiz olan 100 bin kitaba doğru da adım adım ilerliyoruz." diye konuştu.

“VAN’IN NÜFUSU 1 MİLYON, HERKES 1 KİTAP HEDİYE EDERSE 1 MİLYON KİTAP EDER”

Kitap dağıtım kampanyası süresince kendilerine verilen destekler ve dağıtılan kitaplara ilişkin de bilgi veren Adıyaman, şunları söyledi: “Kitap kampanyamız için öncelikle biz gurbette olan Vanlı dostlarımızdan yardım istedik. 1’inci etap için, Van Dernekler Federasyonu bünyesinde barındırdığı 25 dernekten destek almaya çalıştık. Bunların çoğu İstanbul’da... VİŞAD’tan destek almaya çalıştık, VanTSO’nun bize çok büyük katkıları oldu. Yine geçen dönem belediye başkanı Fevzi Beyin öncülüğünde Van Tuşba Belediyesi büyük katkıları oldu. Bizi 18 lise ile buluşturdular. Ayrıca Van esnafından, medyasından, basınından destek aldık. Öğrenciler dahi 1 adet kitap göndererek katkı sundular. Bizim de zaten amacımız bu. Van’ın nüfusu 1 Milyon'dan fazla. 1 kişi 1 kitap hediye ederse 1 Milyon kitap eder. Bunun için de 1 kitap bile olsa herkesten destek bekliyoruz. 30 kilometre yol gelip bize 1 kitap teslim eden kıymetli hemşehrilerimiz ve civar illerden gelen dostlarımız da oldu. Öncelikle bizim hedefimiz ilk ve orta öğretim olduğu için, Milli Eğitim Bakanlığının kendi listesinde yayınladığı 100 temel eser üzerine yoğunluk gösterdik. Diğer hedefimiz de şuan en çok okunan kitap listelerini çıkardık, bunun yanında Van’da yaşayan şairlerimizle bizim irtibatta olduğumuz, ülkemizdeki şair, yazar, akademisyen ve gazeteci dostlardan yardımlar istedik. Bir dönem Kürtçe Mealli olan Kur-anı Kerim geldi, bunları camilerimize dağıttık. Hedefimiz ilk ve orta öğretim olduğu, için biz 100 temel üzerinde yoğunlaşıyoruz, eğer bu konuda da bize katkı sunmak isteyenler olursa, buna göre bir destek sunarlarsa çok daha makbule geçer..."

“VAYAB YAYIN EVİNİ KURDUK”

VAYAB’ı 3 aşamalı bir proje olarak değerlendirdiklerini de anlatan Adıyaman: “ 1’inci amacımız VAYAB’ın kuruluşu ve Van’a tanıtımıydı. Sanırım bunu başardık. Şuan 70’e yakın kültürel ve sanatsal faaileyetler yapmış durumdayız. Bundan sonraki hedefimiz ise; 3 ana kulvarda VAYAB’ı başta kentimize, sonra ülkemize kazandırmak. 1’inci hedefimiz Van Şair Yazarlar Sanatçılar Ozanlar Derneğinin faaliyetlerini resmi olarak yürütmek, Van Şair ve Yazarlar Platformunu bu programlar çerçevesinde sosyal olarak yönetim kurulu ile beraber değerlendirmek, 3’üncüsü VAYAB Yayın Evini kurduk, yayın evi de kendi bünyesinde çalışmalarını, akademik eserleri ve çıkacak kitapları derleyip toparlayarak Van’a ve ülkemize kazandırmaya çalışacaktır...” ifadelerini kullandı.

“BU YILKİ  HEDEFİMİZ, EN AZ 200 ÖĞRENCİMİZİN KIRTASİYE MALZEMESİ İHTİYACINI KARŞILAMAK”

VAYAB çatısı altında etkinliklerin yapılabilmesi için 1 bina ihtiyacının olduğunu belirten Adıyaman, bu yıl gerçekleştirmeyi planladıkları bir başka hedeflerinin de ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye malzemesi desteğinde bulunmak olduğunu söyledi. VAYAB Başkanı Yaşar Adıyaman, hedeflerini şu sözlerle anlatarak, açıklamalarını tamamladı: “ Tüm faaliyetleri yapabileceğimiz bir bina inşaa etmek, bunu da özellikle belediye ve valilik, üniversite, ilçe belediyeleri ile beraber ortak bir çalışma ile yapıp VAYAB’ı Van’da kurumsal hale getirip, resmi bir statü kazandırmak istiyoruz. Bunun dışında hedeflerimiz arasında bulunan, durumu iyi olmayan öğrencilerimize kırtasiye malzemesi yardımında bulunmak istiyoruz. Bu sene  hedefimiz en az 200 öğrencimizin kırtasiye malzemesi ihtiyacını kendi bünyemizde karşılamak. Bunu sonraki dönemlerde daha da büyütebiliriz. Dünya 2 düzlem üzerinde idame ediliyor. 1’incisi iyilik, 2’incisi kötülük... Herkes iyilik üzerine doğar ve fıtratı da iyilik üzerine devam etmesi gerekirken, farklı bir yöne evrilebiliyor zamanla. Biz de son dönemlerde bu farklı yönün, kötülük dediğimiz şeyin daha çok yoğunlukta olduğunu düşündüğümüz için, bu iyilik hareketini başlatmak istiyoruz. Bununla beraber dem meclislerimiz her ay devam ediyor ve her dem meclisinin bir teması vardır, bu altıncı dem meclisinin teması ise 'Van Gölü Kirlenmesin, Van Denizi Temiz Kalsın' sloganıyla biz de Edremit’te bir kahvaltı salonunda yaklaşık 120 kişiyi ağırlayarak bu farkındalığı oluşturacağız. Bunun öncesinde Van Denizinin Lala Paşa Parkının yaklaşık 300 metre kordon boyunu bir sponsor eşliğinde temizleyip bir farkındalık oluşturacağız...”

Özel Haber: M. Selim Kurt 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi