Vanlı turizmciler sezonu değerlendirdi: 2019 en verimli sezon oldu

Van’da bu yıl hem farklı ülkelerden hem de batı illerinden gelen yerli turistlere dikkat çeken Vanlı turizmciler, 2019 yılının turizm açısından son yılların en verimlisi olduğunu söylüyor.

KÜLTÜR 28.10.2019 10:49:30 0
Vanlı turizmciler sezonu değerlendirdi: 2019 en verimli sezon oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da, 2019 yılı turizm sezonunda gerçekleşen iç ve dış turizm ile hem esnaf hem sektör ciddi bir nefes aldı.

Vanlı turizmciler, 2020 yılının da verimli geçmesi için şimdiden kolları sıvamış durumda.

“BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE OLDU”

 Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, “Gerek konaklama sektörü olsun gerekse turizme hizmet eden diğer sektörler olsun çok iyi bir sezonu geride bırakmaya hazırlanıyoruz” dedi.
 Yeşilağaç, “2017 yılının aynısını 2019 yılında yaşadık, yüzdelik oranlara baktığımızda ortalama yüzde 80’lerde bir doluluk oranı ile bitirdik. Sezon beklediğimizin çok üstünde oldu. Çünkü 2018 yılında çok kötü bir sezon geçirmiştik. 2018 yılını iyi kapatamamıştık. 2019 yılının da kötü geçeceğini düşünerek, açıkçası bu yoğunluğu beklemiyorduk. Bu sezon beklediğimizin üstünde oldu, umarım 2020 yılı da böyle geçer.” dedi. 

FARKLI PAZARLAR

2019’da sadece İran pazarı ile yetinmediklerini, farklı arayışlar içinde olduklarını belirten Yeşilağaç, şöyle devam etti:

“İran pazarı haricinde yine ilimizde bir yoğunluk yaşandı. Geçen yıl hiç bir pazardan misafir alamadık, ne İran, ne Irak, ne de iç pazar da, fakat 2019 yılında İran dışında Irak Kürt bölgesinden de ciddi anlamda misafir aldık. İç turizmde kültür turları ağırlıklı ciddi anlamda misafir aldık. Otellerin bu süreçte doluluk oranları çok iyiydi. Bu ay yani Ekim ayında yüzde 50-55’lerde seyrediyor. Önümüzde Kasım ve Aralık ayları var, yüzde düşüş görülüyor, yüzde 40-45 bandında görünse de sezonun sonlarını kurtarabiliriz.”

YENİ SEZON HAZIRLIKLARI

Yeni sezon için de hazırlıkların yapıldığını, sektörün bu konuda aktif olması gerektiğini ifade eden Yeşilağaç, şunları kaydetti:

“Kasım ayının ilk haftasında bir konser olacak, bu konuda dernek olarak organizasyon firmasına destek verdik. Çünkü bu tür organizasyonlara ihtiyacımız var. Ölü sezonlarda bu organizasyonlar canlılık katıyor. 4-5 günlük konser sürecinde yüzde 80 doluluk oranına sahibiz. Konaklama sektöründe geçmiş yıllarda olduğu gibi ciddi anlamda bir sorun yaşamadık, dışarıda kalan misafirlerimiz olmadı. Şöyle söyleyeyim; ayda belki 1-2 gün sıkıntı yaşandı ama genele baktığımızda sıkıntı olmadı. Sezonun son 2 ayında bir düşüş görüyoruz, yüzde 50’lerde gitsek de bu iyidir ama şuan da yüzde 40-45 civarlarında görüyoruz. Önümüzde yeni bir yıl var, 2020 yılını karşılayacağız. Turizmciler olarak temennimiz şu, umuyoruz ki 2020 yılı sezonu 2019 sezonundan daha iyi başlar ve daha iyi geçer yani hep birlikte çalışıp yeni sezona daha iyi girmemiz lazım.”  

“SEZONLARIN EN İYİSİNİ GEÇİRDİK”

Grand Hotel İşletme Müdürü Erkan Sağınç da, 2019 yılı turizm sezonunun çok verimli ve beklediklerinin üzerinde bir yoğunlukla geçtiğini söyledi.

Altyapı olarak belli başlı yenilemelerin etkenlerden biri olduğunu ifade eden Sağınç, şöyle dedi:

“Şimdiye kadar olan bütün süreci göz önünde bulundurduğumuzda en iyi sezondu bizim için, bu inkar edilemez bir gerçeklik. Szonların en iyisini geçirdik, yoğundu, keyifli bir süreçti. Biz devamını da bekliyoruz, hiç kesilmemesini istiyoruz. Sezon çok iyi geçti, ciddi yoğunduk, istediklerimizin hemen hemen hepsini alabildik. Alt yapı olarak şimdiye kadar her ne kadar hazır değilsek de eksiklerimizin olmasına rağmen birtakım yenilemelerle İran pazarı tekrar bizi tercih etti, geldi ve bizi yüzüstü bırakmadı. O ayrı bir keyifti ve bize katkıda da bulundu.”

ÇEŞİTLİLİK ETKİSİ

Turizmde çeşitliliği tercih etmiş olmanın da Van turizmini yukarı çektiğini anlatan Sağınç, “Turizm çeşitliliğimiz yavaş yavaş değişkenlik gösteriyor, eğlence turizmini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Artık o da yavaş yavaş oturdu, göle biz değer verdiğimiz takdirde eğlence turizmi de hayata geçiyor, İranlılar kültürel turizmi de kullanıyor artık. Sağlık turizmi de dahil oldu buna. Şunu da söyleyeyim her geçen gün özel sektör kendisini güncelliyor, alt yapı olarak biz zorladığımız sürece kurum ve kuruluşlar da düzeltiyorlar.” diye konuştu.

‘ETKİSİ 2020’DE DEVAM EDECEK’ 

Bu yıl organizasyonlarda, altyapıda ve tanıtımda sağlanan ilerlemelerin önümüzdeki sezona da etkisini göstereceğini belirten Sağınç, şunları kaydetti:  

“Doluluk oranlarımız çok iyiydi. Şu sürece kadar yüzde 90’nın altına çok düşmedik. Bu sene İranlı turistlerin dışında iç turizmde bir yoğunluk vardı, şöyle ki; Marmara, İç Anadolu, Akdeniz bölgelerinden kültür turizmi için gelen yerli turistimiz vardı. Yani yerli turizm de çok kötü değildi bu sene. Birçok tur geldi ve bunların hepsi de kültürel turizm için geldi. İran pazarının yanı sıra onun da ciddi bir katkısı oldu. Bu yıl ağırlık İran pazarı ve yerli turistti, farklı ülkelerden de gelenler oldu. Geçmişteki pratiklerimizden biliyoruz ki önümüzdeki 2 ay biraz durgun geçecek ama şunu da söyleyeyim diğer senelere oranla aynı seviyede seyretmeyecek. Geçen senelere oranla biraz daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Önümüzde Kasım ayı var. Kasım ayının 5 ila 8’i arası konser var. Konsere ciddi bir talep var, rezervasyonlar yapıldı, 4 gün boyunca çok yoğun geçecek. Bu da şu demek oluyor; Kasım ayının 10-15’ine kadar yine doluluk ve pazar iyi olacak, ondan sonraki sürecin de çok ölü geçeceğini düşünmüyoruz. 2019 yılının 2020’ye de yansıması olacak elbette.”     

Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi