Van’ın dört bir tarafı turizm hazinesi

Urartular başta olmak üzer farklı medeniyetlere başkentlik eden Van, tarihi ve doğal varlıklarıyla adeta bir turizm hazinesi. Van’da hüküm süren medeniyetler, özellikle VaDn Kalesi ve civarını merkez olarak kullansalar da, hangi ilçesine g

KÜLTÜR 25.04.2019 17:58:30 0
Van’ın dört bir tarafı turizm hazinesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın, tarihi zenginliklerle doğal güzelliklerin yoğunlaştığı ilçelerden biri de, Başkale ilçesi ve yol güzergahı… 

Van’dan ilçeye doğru yola çıktığınızda, daha Kurubaş geçidinden itibaren tarih ve doğa sizi karşılıyor, bu da turistler için ayrı bir haz.

Turizm Haftası etkinlikleri sayesinde, geçtiğimiz hafta bu tarih ve doğa hazinesi bölgeyi izleme fırsatı bulduk.

Van il merkezinden hareket ederken önce Kurubaş geçidi sizi karşılıyor. Burası, bölgede 2260 metre ile rakımı en yüksek yerlerden biri… Burada, Van’ı kuşbakışı izleme fırsatı buluyorsunuz. Güney tarafında Edremit ilçe manzarası ve Van Gölü’nün o muhteşem mavisi tam da karşınızda duruyor.

Yine buradan Gürpınar ilçesini izlemeniz mümkün. Tarihi Çılaş (40 değirmen), uzaktan size göz kırpar. 
Ve Çavuştepe Kalesi de Başkale için sizin yol güzergahınızda, daha tepedeyken uzaktan gömeniz mümkün.

Burası, II. Sarduri tarafından M.Ö. 764-734 tarihinde yapılmış. İ.Ü Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda ortaya çıkmış. 

Çavuştepe Kalesini geçtikten sonra Gürpınar ovasını seyre dalıyorsunuz, belli bir müddet yol aldıktan sonra sizi Zernek Barajı ve virajlı yolu karşılıyor. 

Hoşap Kalesi, Van Kalesi’nden ayrı olarak başka bir tarihi hikâyeyi anlatıyor size. Sarp ve dik kayalık bir mevkide bulunan Hoşap Kalesi’nin geçmişi Urartulara dayanıyor, daha sonra Mahmudi Beyleri burayı mekan ediniyor. Bütün ihtişamı ile bu kale, turizm için de bir nimet.

Hoşap Kalesi’nden sonra Başkale yol güzergahında sizi Güzeldere virajları karşılıyor. Virajların sayısı da 32. Tırmanılarak çıkılan yol aynı şekilde inilerek devam ediyor Başkale’ye doğru.

Yol güzergâhındaki önemli tarihi mekânlardan biri de Bartholomeus kilisesi, bu da ilçeye bağlı Albayrak Mahallesi’nde bulunuyor. Kilisenin Hristiyanların hacı olmak için geldikleri kutsal bir yer olarak biliniyor.

Traventerler ve Peri Bacaları ise, Başkale’nin turizm için çok daha önemli durakları arasında yer alıyor.  

17 bin Peri Bacası, tarihi evler, mağaralar, traventerler, adeta keşfe muhtaç bir turizm hazinesi…

Yöre halkının sıcak ilgisi ise, tarihi ve doğal zenginliğe bir de insani zenginlik katıyor.   

Başkale’de görebileceğiniz, günümüz katkısı diyebileceğimiz bir gelişme de, burada eksi 40 dereceye dayanıklı deve yetiştirilmesi…

Daha çok sıcak iklimde yaşayan develerin Başkale’de boy göstermesi, ilginç görüntülere sahne oluyor.

Başkale ilçesine kadar yol güzergahında tarihi ve turistik hazineler, keşfedilmeyi ve turizme kazandırılmayı bekliyor. Yöre halkının en büyük beklentisi ise, bu tarihi ve doğal değerlerin daha çok tanıtılıp, turizme mal edilmesi…

Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: