Van’daki kitapçılar satışlardan memnun değil

Van’da, kitap satışı gerçekleştiren esnaflar, 2019 yılında satışlarda düşüş yaşandığını, yeni yılda da henüz bir hareketlilik gözükmediğini söyledi.

KÜLTÜR 6.01.2020 10:48:36 0
Van’daki kitapçılar satışlardan memnun değil
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da, bazı yayınevleri bünyesinde, bazıları karma, bazıları da ikinci el kitap satışı gerçekleştiren birçok esnaf bulunuyor. 

İkinci el kitap satan sahaflar, daha çok eski Mısır Çarşısı bölgesinde satış gerçekleştirirken, diğer kitapçılar da farklı yerlerde okurlara hizmet vermeye çalışıyor.  

SATIŞLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Çocuk kitaplarının yanı sıra roman, öykü, anı, tarih gibi her türlü kitap satışının yapıldığı kitapçılarda 2019 sezonu sıkıntılı geçti.

Sahaflar ve diğer kitapçılar, 2019 yılında en fazla aşk ve anı türü kitaplar satabildiklerini, ancak konusu daha ağır olan kitapların satışında düşüş yaşandığını söyledi.

Bir sahaf, “Satabildiğimiz kitaplar daha çok fiyatı düşük kitaplar oluyor, fiyatı 30 TL ve üzerinde olan kitapları çok az satabiliyoruz.” diye konuştu.

Kitap satışları düşünce, bazı kitapçı esnafı da giderleri karşılayamadığını söyledi.
Bu nedenle de bazı kitapçı esnafı iş yerlerini kapatmayı dahi düşündüğünü belirtiyor.

İNTERNETİN ETKİSİ

Bu arada bazı okurlar da kitap okumaktan uzaklaşmanın nedeninin sadece kitap fiyatlarının yüksekliği değil, internetin etkisi olduğunu da düşünüyor.

Musa Caner isimli okur, şunları söyledi:

“Maddiyat elbette önemlidir, ama kitap okumamanın başka nedenleri de var; mesela bunlardan biri internet. Orada kitap dahi okuyabiliyorsun. Haber okuyorsun, dünyadaki gelişmeleri öğreniyorsun. Telefonda ve cebinde her şey.”

Bir başka vatandaş da, geçtiğimiz günlerde düzenlenen kitap fuarının oldukça rağbet gördüğünü, okurların kitap ihtiyacını karşıladığı için satışların bu aralar az olmasının normal olduğunu belirtti.
Özel Haber: M.Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi