Van Gölü’ndeki Kuzu Adası korunacak

Van’ın Gevaş ilçesi bölgesinde, Van Gölü içinde bulunan Kuzu Adası, kesin korunacak bölgeler arasına alındı. Kuzu Adası, Potansiyel Doğal Sit Alanı olarak ilan edildi. Kararı memnuniyetle karşılayan çevreciler, aynı kararın Van Göl

KÜLTÜR 12.09.2019 11:25:35 0
Van Gölü’ndeki Kuzu Adası korunacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararlara göre, 9 farklı bölgede “kesin korunacak hassas alanlar arasında” Van Gölü’ndeki Kuzu Adası da, “Potansiyel Doğal Sit Alanı” olarak ilan edildi. 

Antalya, Denizli, Muğla, Osmaniye, Van, Rize ve Adana'da 9 ayrı bölgenin kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Kesin korunacak hassas alanlar arasında Van'da bulunan Kuzu Adası da yer alıyor... 

VAN GÖLÜ’NÜN KORUNMASI TALEPLERİ

Van’daki dernekler, sivil toplum örgütleri, çevreciler ve turizmciler, Van Gölü’nün tamamının koruma altına alınması için son yıllarda önemli farkındalık etkinlikleri düzenliyor.

Önemli bir turizm havzası olan Van Gölü havzasında Kuzu Adası ile ilk kez bir bölgenin kesin korunacaklar listesine alınması Van Gölü’nün tamamının koruma altına alınması için bir ilk adım olarak da değerlendiriliyor.

“VAN GÖLÜ’NE VESİLE OLSUN”

Karar, Van’daki çevreciler ve turizmciler tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, aynı uygulamayı Van Gölü için de beklediklerini söyledi.
“Bu açıdan kararın heyecan verici olduğunu” ifade eden Özel, şunları söyledi:

“Van Gölü’ndeki Kuzu Adası’nın kesin korunacak yerler arasına alınması haberi bizlerde heyecan uyandırdı. Diğer tarihi ve doğal güzelliklere sahip adalar gibi Kuzu Adası’nın korunacak olması turizm açısından oldukça önemli bir karar olmuştur. Bu minvalde Van Gölü havzasına önem gösteren sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederiz ve bu önemli koruma kararının bölgenin adeta canı olan Van Gölü için de verilmesi en büyük arzumuzdur.”

KUZU ADASI

3713 kilometre kare büyüklüğündeki Van Gölü’nde 4 ada var, Kuzu Adası, bu adaların en küçüğü…

Ada, yeşilliği ve içindeki kuş 
türleri ile göz kamaştırıyor; adayı ilginç kılan bir başka unsur ise burada bulunan ve 1305 yılında yapıldığı tahmin edilen şapel…

Kuzu Adası, Van Gölü’nün güneyinde, Akdamar Adası’nın batısında yer alıyor.  
Kuzu Adası denmesinin nedeni ise, karşısında bulunan Uysal, Akdamar, Dereğazı yerleşim alanlarından hayvancılık yapanların kuzularını, kayık ile götürüp burada otlatmaları. 

Adanın, “Arter Adası” olarak adlandırıldığı da belirtiliyor.

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi