VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir: "Turizm pazarından pay almak zorundayız"

Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, İran pazarının Van turizmi için önemine vurgu yaparak; "“Van, İran’a çok yakın bir il. İran pazarı bizim için olmazlardan biridir. İran’da

KÜLTÜR 10.01.2019 11:01:31 0
VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir: "Turizm pazarından pay almak zorundayız"
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’ın, özellikle İran ve Avrupa yönünden turizmde yaşadığı yetersizlikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Gazetemize konuşan Tunçdemir, Van’daki turizmin gelişmesi için dernek olarak ciddi bir çalışma içinde olacaklarını, ancak yaşanan sorunların çözümüyle ilgili lobi oluşturulması gerektiğini söyledi. 

İRAN PAZARI

Van turizmi açısından İran pazarının önemine vurgu yapan Tunçdemir, şöyle dedi: "İran pazarından turizm konusunda yeterince pay almak durumundayız. Bu konuda avantajlı bir iliz de. Bu avantajı iyi kullanmalı, bu pazardan hak ettiğimiz payı alabilmeliyiz. Sadece belli dönemlerde değil, İran'ın turizm pazarından yılın 12 ayı da faydalanmalıyız" diye konuştu.

“SINIR İLLERİ ZAMDAN MUAF OLMALI” 

İran’ın gümrük çıkışlarıyla ilgili vatandaşına uyguladığı yüksek zamlardan sonra Van’a İranlı turist akışında ciddi bir azalma yaşandığını ifade eden Tunçdemir, şunları söyledi: 

"Tabi son bir yıldır İran kendi vatandaşı için çıkış ücretlerini yükseltti. Bu durum bizi de olumsuz etkiledi. Yılbaşında geldiler ama, daha önce yoğun olarak ilimize gelen İranlı turistler artık gelmemeye başladılar. Biz bu sorunu çözebilmeliyiz. Van’daki turizmciler, diğer kurumlar bir araya gelemedik, konuşamadık. Zaten en büyük sıkıntımız da budur, bir sorunumuz olduğunda onunla ilgili bir araya gelemiyoruz. Mesela şöyle bir girişimde bulunabilirdik, gerçi şimdi de bu yapılabilir; İran’a yakın iller çıkışlara uygulanan zamlardan muaf tutulabilirdi. İran devletinin böyle bir karar alması için girişimlerde bulunabilirdik. Hani Tahran’dan gelenler 400 TL ödesin ama Tebriz ve Hoy’dan gelenler 400 TL ödemesin, 25-50 her ne ise onu ödesin. Zaten bize gelen İran illeri sınırımıza yakın iller. Sınır ticareti kapsamında belki bu kabul ettirilebilirdi. Çıkış harçları indirilebilirdi. Zaten bize gelen de bu sınır illeridir. Şiraz’daki, Tahran’daki gelmiyor ki Van’a, onlar Antalya’ya, İstanbul’a gidiyor. Ama biz bunu yapamadık, halen de önümüz açık, bunu yapabiliriz.”

“LOBİ ŞART” 
Dernek olarak şimdiye kadar belli bir çaba içinde olduklarını ancak Van’daki tüm dinamiklerin harekete geçmesi gerektiğini anlatan Tunçdemir, şu öneride bulundu:
“Biz dernek olarak bu konuyu bir yıldır gündeme getiriyoruz. Van’da yetkili herkesle ayrı ayrı konuştum. Ticaret Odasıyla, Turizm İl Müdürlüğüyle, valilik, belediye, turizmcilerle, ayrı ayrı gidelim, onlarla ilişkimizi hiç kesmeyelim dedik. Ama biz bunu yapamadık, bunu yapabilseydik, en asgaride bir şeyler elde ederdik. Halen de bu yapılabilir, lobi oluşturulabilir, bunu çözebiliriz. Bunu yaptığımızda da o eski potansiyeli yine Van’a taşıyabiliriz.”

“ALMANLARI VAN’A ÇEKEBİLİRİZ” 

2019 yılının iç pazar ve kültür turları açısından iyi bir başlangıç yaptığını, ancak İran’ın yanı sıra yabancı turist için de özel bir çaba gerektiğinin altını çizen Tunçdemir, şunları kaydetti:
“İran pazarı dışında bize en gerekli olan iç pazar ve kültür turlarıdır. Eskiden yerli ve yabancı turistin en fazla geldiği il Van’dı. Trabzon ve Hatay’dan başlar, Van’da biterdi. Bizim 2019’un ilk ayında, şu anda iç pazar çok iyi, kültür turları çok iyi gidiyor ve devamı da olacak. Fakat ikinci nokta da, Avrupa’daki, dışarıdaki yabancıları da yavaş yavaş almamız lazım. Özellikle kültür turlarının çoğunu yapan Alman halkını bu bölgeye çekebiliriz. Nasıl çekebiliriz? Bu bölgenin daha güvenli, daha huzurlu bir duruma geldiğini anlatarak… Van Urartu Müzesi’ni de tanıtarak yapabiliriz. Şu anda Turizm Bakanlığı, Göbeklitepe’yi dünyaya tanıttı, bizim de elimizde Van Urartu Müzesi gibi bir fırsat var, bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Biz dernek olarak da böyle bir çalışmanın çabası içinde olacağız. Tabi bu sadece bizim derneğimizle olacak bir iş de değil, hep birlikte turizmi geliştirmek için el ele vermeliyiz, birlikte hareket etmeliyiz.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi