Turizme kar engeli!

14 Şubat Sevgililer Gününe sayılı günler kala Van’da bu özel günü kutlamak isteyen İranlı turistler de Salı günü itibari ile kente giriş yapmaya başladı.

KÜLTÜR 13.02.2020 13:03:04 0
Turizme kar engeli!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ancak yoğun kar yağışı ve soğuk havalardan dolayı birçok İranlı turistin rezervasyonlarını iptal ettiği ve kente gelmekten vazgeçtiği belirtildi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, hava muhalefetinden dolayı bekledikleri oranda İranlı turistin kente gelemeyeciğini söyledi. Yeşilağaç; "Bir süre önce gerçekleştirilen rezervasyonların bir kısmı, kar yağışı ve soğuk havalardan dolayı iptal edildi. Otellerimizdeki doluluk oranımızın bu hafta yüzde 60 - 70 oranında olmasını beklerken, maalesef bu oran yüzde 50-55 bandında gerçekleşmiş oluyor" dedi.
Özel günü Van’da geçirmek isteyen İranlı turistler, günler öncesinden rezervasyon yaptı. Ancak hem Van ve bölgede, hem de İran’da devam eden yağışlı ve soğuk havanın hissedilir derecede etkisini göstermesinden dolayı bir kısım rezervasyonların iptal edildiği kaydedildi. Yaşanan bu olumsuz durum, konaklama sektöründe turizme hizmet veren otelci esnafının işlerine olumsuz yönde etki etti.  
Ancak olumsuz hava şartlarına rağmen İran'dan Van'a gelen turist kafileleri de söz konusu. Kentte 14 Şubat'ı geçirmek için gelen turistlerin ortalama konaklama süresinin 3 gün olduğunu belirten turizmciler, bunun için eğlence mekanlarında bir birinden farklı eğlence programlarının hazırlandığını, ancak yoğun kar yağışı ve soğuk havaların bu hazırlıkları bir yere kadar boşa çıkardığını da söylüyor.

“KAR YAĞIŞINDAN DOLAYI BEKLEDİĞİMİZ DOLULUK ORANINI YAKALAYAMADIK”

14 Şubat Sevgililer Gününden dolayı kente İranlı turistlerin gelmeye başladığını belirten Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle beklentilerinin karşılanmayacağını söyledi.
VANODER Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, durumu şu şekilde açıkladı: “Kar yağışından dolayı beklediğimiz doluluk oranını yakalayamadık. Aynı sıkıntı İran tarafında da var, yani yoğun kar yağışından dolayı çoğu rezervasyonlarımız iptal oldu. Şuan doluluk oranımız yüzde 50-55 civarında, beklediğimiz oran ise yüzde 60-70 civarı olmasıydı. Gelecek olan turistlerin 3 günlük bir konaklama rezervasyonları var. Misafirlerimiz Salı gününden itibaren gelmeye başladılar. Bir kaç gün kalacaklar. Bu 3 gün için gelişler var ama beklediğimiz oranda değil. Yani geçen seneye göre gözle görülür şekilde düşüşteyiz. Bunun da sebebi dediğim gibi yağışların olmasından kaynaklanıyor. Bu sebeple gelmesini beklediğimiz misafirlerimiz ülkeye giriş yapamadılar. Belli sayıda misafirlerimiz dün itibari ile giriş yapmaya başladılar. Cuma günü de çıkış yapacaklar. 3 günlük bir yoğunluğumuz var, tabi tam istediğimiz yoğunluk olmasa da yine de fena sayılmaz. Kısa da sürse birkaç günlük bir hareketlilik olacak Van’da. Van’da bulunan her otel ve işletme, kendi çapında, kendi durumuna göre etkinlik yapacak. Bu da ilimize gelen turistler için bir farklılık olacak. Kentimiz turizmi için de kısa da sürse bir hareketlilik söz konusu olacak”dedi.
Özel Haber: M Selim KURT 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi