Turizmci Abdullah Tunçdemir: 'Urartu' adından faydalanmalıyız!

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATU-DER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Eskiden birçok Avrupa ülkesinden turistlerin Urartu medeniyetine ilişkin bilgileri edinmek ve Urartu dönemine ait eserleri yerinde görmek için Van’a geldiğini” s

KÜLTÜR 24.12.2018 09:55:47 0
Turizmci Abdullah Tunçdemir: 'Urartu' adından faydalanmalıyız!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Birçok tanıtım programına ve düzenlenen etkinliklere karşın, Van yeteri kadar yabancı turist ağırlayamıyor.
Turizm konusunda uzman ve duyarlı bazı çevreler, yaşanan sıkıntıya “güven” boyutunu gerekçe gösterirken, bazı çevreler de “tanıtım” konusundaki eksiklere dikkat çekiyor.

NASIL BİR TANITIM?
VAHATU-DER Başkanı Abdullah Tunçdemir de, tanıtım konusuna daha çok önem veren turizmcilerden.
Tunçdemir, Van’da bulunan ve özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekecek olan marka isimlerin afişe edilmesiyle sıkıntının aşılacağına inanıyor.
Dünyada sadece Van’da süren bir medeniyet olan Urartu uygarlığının önemine dikkat çeken Tunçdemir, özellikle yabancı turistlerin gelmesi için ‘Urartu’ adının her alanda kullanılması gerektiğini söylüyor.

“VAN URARTU MÜZESİ” ÖRNEĞİ
Van Kalesi yanında yapımı tamamlanan ve 2019 yılında açılması beklenen müze binasına dikkat çeken Tunçdemir, bu müzeye verilecek doğru bir ismin Van turizmine büyük bir katkısı olacağını söyledi.
Müze için farklı isim arayışları olduğunu belirten Tunçdemir, şöyle dedi: 
“Mesela ‘Urartu Müzesi’ ismi bu yönde mutlaka değerlendirilmelidir. Samimi söylüyorum, iddia da ediyorum, ‘Van Urartu Müzesi’ ismini koysunlar, işte birinci ayda açılacak, iyi bir tanıtım yapılırsa milyonlarca insan Urartu Müzesi için gelecek. Bunun kimse farkında değil, bilmiyor. ‘Göbekli Tepe’ kadar biz ön planda olacağız. Bunu çok iyi düşünmemiz lazım. Bir ara dediler ki, ismi ‘Medeniyetler Müzesi olsun’. Ama ben karşı geldim, ben tek kaldım. Herkes bir şey söylüyor. Bu isim olmaz. Şu anda ‘Urartu Müzesi’ diye geçiyor ama değiştirmek istiyorlar. Bu olmaz. En doğrusu, ‘Van Urartu Müzesi’ olarak isim koymak.” 

“URARTU TEK BAŞINA BİR DESTİNASYONDUR”
‘Urartu’ adının Van’ın tanıtımı ve turizmi için bir fırsat olduğunu ve doğru değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tunçdemir, şu örneği verdi:
“Eskiden, 30-40 yıl öncesinde, birçok Avrupa ülkesinden turistler, Urartu medeniyetine ilişkin bilgileri edinmek ve Urartu dönemine ait eserleri yerinde görmek için Van’a geliyordu. Hani Van’ın nüfusu 100 bin iken 100 bin turist geliyordu ya, onların yüzde 80-90’ı Urartular için geliyordu. O dönem daha çocuktum, biliyorum, araştırdım da… Gelip, Van’dan da İran’a, Persler için gidiyorlardı. İç turizmde de Trabzon’dan geliyorlardı. Bunlar bizim karakaşımız kara gözümüz için gelmiyorlardı, birinci derecede Urartu için, sonra da Akdamar için geliyorlardı. Urartu tek başına bir destinasyondur. Turizmde bunu doğru değerlendirmeliyiz. Dünyada sadece Van’da var Urartu. Bunu doğru değerlendirmeli ve Van’ımızın tanıtımında, turizminde ‘Urartu’ adından faydalanmasını bilmeliyiz.”

“FARKLI DÜŞÜNCELER OLABİLİR…”
Müze için farklı isim önerenlerin düşüncelerine saygı duyduğunu kaydeden Tunçdemir, “Bu düşüncede olan arkadaşlara da saygı duyuyorum, tamam, ‘Medeniyetler Müzesi’ olsun ama ‘Urartu Medeniyetler Müzesi’ olsun. ‘Urartu’ adını çıkarırsan, başka isimler kullanırsan, bu doğru olmaz. Bir turizmci olarak farklı isimlere karşı değilim ama ‘Urartu’ adı Van’ın tanıtımı, yabancı turist akışı için çok önemli. Ben buna inanıyorum” diye konuştu.
Özel Haber: Adil HARMANCI / M.Selim KURT

Turizmci Abdullah Tunçdemir: 'Urartu' adından faydalanmalıyız!

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: