Prof. Dr. Cereci’nin Mersin Filmi Gösterimde

Kentsel kuruluş tarihi 150 yılı geçmeyen Mersin’in, kuruluşundan bu yana aldığı göçlerle değişen yapısını ve kent kimliğini konu edinen ve Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen Dardağandan Falafele adlı belgesel film, 23 Şub

KÜLTÜR 29.01.2019 18:07:31 0
Prof. Dr. Cereci’nin Mersin Filmi Gösterimde
Tarih: 01.01.0001 00:00

Prof. Dr. Cereci’nin Mersin Filmi Gösterimde

Kentsel kuruluş tarihi 150 yılı geçmeyen Mersin’in, kuruluşundan bu yana aldığı göçlerle değişen yapısını ve kent kimliğini konu edinen ve Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen Dardağandan Falafele adlı belgesel film, 23 Şubat Cumartesi günü Mersin Fotoğraf Derneği’nde gösterilecek.

2017 yılında yapımına başlanan filmde, Mersin’in sömürgeciler tarafından coğrafi konumunun keşfedilip, Çukurova’nın bereketli topraklarında yetişen hammaddeleri Avrupa’ya taşımak üzere yapılan ilk demiryolu, dekovil ve rıhtımlar başlayan göç öyküsünün, canlı kaynaklarla anlatıldığı bildirildi. Önce Hristiyan Arapların yerleştiği kente, ardından Yahudilerin, Yörüklerin, Giritlilerin, Beyaz Rusların, Doğu Anadolu göçmenlerinin, Suriyelilerin yerleştiğinin anlatıldığı filmde, Mersin’in simgelerinden biri olan palmiye ağacının meyvesi dardağandan söz edildiği, son 10 yılda yaşanan Suriyeli göçüyle kentin her yanında falafel lokantalarının yaygınlaştığı belirtildi.

21 kişinin görev aldığı ve katkıda bulunduğu filmde, Mersin’in kent olma tarihinde önemli rolleri bulunan temsilcilerle görüşüldüğü, Salamon Gatenyo, Lina Nasif, Fazıl Tütüner, Fatma Aymer, Nuray Bozok, Sinan Akkaşoğlu gibi simge isimlerle röportajlar yapıldığı belirtildi. Ali Murat Merzeci’nin fotoğraf arşiviyle katkıda bulunduğu filmde, Son Habr Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatma Aymer ve Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üye. Ahmet Taylan’ın danışman olarak katkıda bulunduğu bildirildi.

Filmde, görüş belirten herkesin eski Mersin’e duyduğu özlem ve saygın kent kimliğine vurgu yapmasının dikkat çektiği belirtildi. Mersin’de son yıllarda yaşanan göçlerle, eski uygar kentin yozlaştığı, insan ilişkilerinin çıkarlara dayalı ve düzeysiz bir nitelik kazandığına, kentin yaşanabilirlik kalitesinin azaldığına vurgu yapıldığı öğrenildi. Eski bir Mersinli olan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, Mersin’in modern sorunu olan göç ve kimlik değişimini vurgulamak üzere Dardağandan Falafele adlı projeyi gerçekleştirdiği belirtildi.

Yazarlık, yönetmenlik, müzisyenlik, oyunculuk, reklamcılık, sunuculuk, yapımcılık, akademisyenlik, danışmanlık, kültür araştırmacılığı, fotoğrafçılık, koro şefliği, bestecilik, rehberlik, gezginlik yapan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, 20den fazla kitap yazdığı, 19 film çektiği, 90a yakın ülkede etkinliklere katıldığı, 5 fotoğraf sergisi açtığı, 30dan fazla ülkede filmlerini gösterdiği, ödüller aldığı öğrenildi.