Otlu peynire turist ilgisi

Sıcak havaları geride bırakmaya hazırlandığımız bu günlerde, bazı süt ürünleri fiyatında kısmi artışlar oldu. Besiciler ve esnaflar da, yaşanan kısmi fiyat artışlarını, sezona bağlıyor. Ancak fiyatların yüksek olmasına rağmen,

KÜLTÜR 28.09.2019 10:19:02 0
Otlu peynire turist ilgisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Otlu peynire turist ilgisi

Sıcak havaları geride bırakmaya hazırlandığımız bu günlerde, bazı süt ürünleri fiyatında kısmi artışlar oldu. Besiciler ve esnaflar da, yaşanan kısmi fiyat artışlarını, sezona bağlıyor. Ancak fiyatların yüksek olmasına rağmen, kente gelen turistlerin peynire ilgi göstermesi esnafın yüzünü güldürüyor. Peynirciler Çarşısı esnafı, başta Irak'tan olmak üzere il dışı ve yurt dışından gelen turistlerin peynir ve diğer süt ürünlerine büyük ilgi gösterdiğini ve bu durumun da kendilerini memnun ettiğini söylüyor.

İçine bir çok ot türü katılarak yapılan Van Otlu Peyniri, kentte hemen her öğünde tüketiliyor. Vanlılar ile birlikte il dışı ve ülke dışından gelen turistlerin 
Van Otlu Peynirine rağbet göstermesi, esnafın yüzünü güldürüyor. Van'a gelen yerli ve yabancı turistlerin, giderken
 hem kendileri için hem de eş, dost ve akrabaları için hediye niyetine otlu peynir aldığını kaydeden esnaflar,
 "Ekonomik olarak sıkıntılar yaşadığımız bir süreçte, turistlerin peynire gösterdiği ilgi açıkçası bizler için doping etkisi yarattı. Bu durumdan gayet memnunuz" dediler.

"TURİST İLGİSİNDEN MEMNUNUZ"

Peynirciler Çarşısı esnaflarından Apaydın Şarküteri sahibi Rüstem Apaydın, yerli ve yabancı turistlerin çarşıya olan ilgisinden memnuniyetle söz etti. Özellikle de Iraklı turistlerin gerçekleştirdikleri alışverişin yüzleri güldürdüğünü belirten Apaydın; "Son zamanlarda Van’ımıza çevre ülkelerden  turist akını var ve bu da gözle görülen bir durumdadır. Yine yerli turizmde de önemli bir hareketlilik var. İranlı turistlerin alışveriş  tercihi genellikle konfeksiyon, takı, gezmek, konaklamak şeklinde oluşor. Çok fazla peynir alışverişi yapmıyorlar. Yani bize direkt olarak değil belki ama Van ekonomisine ciddi bir katkıları olduğunu söylemek lazım. Tabi Van ekonomisine katkıları olduğu için bunun bize yansıması da dolaylı olarak oluyor. Irak’tan gelen turistlerin ise giyim merakları yok, bunların tercihleri ise daha çok gıda üzerine. Buinlar da gıda ile ilgili çok fazla alışveriş yapıyorlar. Bizim sektör için konuşmam gerekirse Iraklı turistler, İranlı turistlerden çok daha fazla alışveriş yapıyorlar. Irak’tan gelen turistler bize gelip şarküteri ürünlerinden bolca alıyorlar. Biz esnaflar olarak bu durumdan çok memnunuz, çünkü bunlar yeni yeni başladılar Irak’tan Van’a gelmeye. Bu turistleri memnun etmek için biz de elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Yine yerli turistlerin de çarşımıza ilgisi oluyor. Van’a gelen yerli ve yabancı turistlerin yüzde 80’i çarşımıza gelip geziyorlar, tarihi bir mekân olduğu için gelenler de var, alışveriş için gelenler de var. Zaten buraya geldikleri zaman da çam sakızı çoban armağanı, gittikleri yerlere hadiye amaçlı ürünlerimizi alıyorlar.” diye konuştu.

“GEÇEN SENE BU DÖNEMLERDE AYNI FİYATA SATIYORDUK”

Peynir fiyatlarındaki kısmi artışların sezona bağlı olduğunu ifade eden 
Apaydın: “Aslında son zamanlarda peynir fiyatlarında bir zamdan söz 
etmek doğru olmaz. Kısmi fiyat artışları sezonla alakalıdır. Şuan kış sezonuna giriliyor, salamura peynirin son dönemindeyiz. Yeni sezon küp peynir çıkıyor, bu peynirler ilkbahar aylarında tutulan peynirlerdir. İlkbaharda peynirin kilosu 20-25 TL’den alınıp, salamura haline getiliyor. Bunun yüzde 30-35’i fire oluyor. Bu sebeple şuan peynirin kilosu 35-40 TL’ye kadar çıktı. Ama geçen seneyle fiyat kıyasladığımız zaman bir fark yok diyebiliriz, çünkü geçen sene bu dönemlerde de peyniri aynı fiyata satıyorduk. Fiyatlar yüksek olsa da, otlu peynir sofralarımızın olmazsa olmazlarındandır.” dedi.

“PEYNİRCİLERİN VE SAKATATÇILARIN BİR ARADA BULUNMASI SIKINTILIYDI”

Van Peynirciler Çarşısının yapılan restorasyon sonrası daha modern ve hijyenik bir hal aldığını, bunun da müşterilerini memnun ettiğini anlatan Apaydın: “Öncelikle hakkını vermeden geçmek istemiyorum; çarşımızın restorasyonunu sağlayan önceki dönem valimize teşekkür ederiz. Peynircilerin ve sakatatçıların bir arada bulunması sıkıntılıydı. Şimdi ise bizim peynirciler çarşısı, önceki haline göre yüzde 90 daha hijyenik durumda. Belediye, sağlık müdürlüğü, tarım ve esnaflar iş birliği yaparak çarşının hijyeni konusunda daha çok çaba sarfetmeliyiz. Bu durum hem gelen müşterilerimiz için daha iyi hem de çarşı temiz olursa biz de bu işi daha zevkle yaparız. Çünkü burada şarküteri ürünleri satılıyor, bu sebeple çarşının temiz olması şarttır”ifadelerini kullandı.
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi