Kültürel asimilasyon etkisini iyice artırıyor

Kültürel asimilasyon günden güne etkisini artırırken, özellikle sosyal medya üzerinden gençlerin dünya görüşü ve ahlakı üzerinde ciddi yanıltmalara yol açan mecralar, toplumsal düzeni de dinamitliyor.

KÜLTÜR 6.01.2020 11:00:23 0
Kültürel asimilasyon etkisini iyice artırıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Emperyalizmin en büyük saldırı araçlarından biri olan kültürel asimilasyon son zamanlarda etkisini iyice artırdı. Özellikle sosyal medya üzerinden gençlerin dünya görüşü ve ahlakı üzerinde ciddi yanıltmalara yol açan mecralar, toplumsal düzeni de dinamitliyor. TikTok, Wattpad benzeri uygulamalar ve KPOP müzik grubu, çocukların ve gençlerin ahlak sınırlarını zorluyor.

Wattpad çocukların algıları ile oynuyor!

Herhangi bir yaş sınırı olmadan erişim sağlanabilen Wattpad’da genç kızlar tarafından yazılan kitaplar, insani sınırları zorlayacak derecede cinsellik ve şiddet içerikleri ile ön plana çıkıyor. Gençler arasında son derece popüler olan internet sitesinin Türkiye’de 3,5 milyonu aşkın kullanıcısı bulunuyor. Birçoğu çocuklar tarafından yazılıp yine onlar tarafından okunan ensest ve şiddet içerikli kitaplarla dolu olan Wattpad isimli internet sitesi, toplumun dayandığı ahlaki değerleri sarsarak, henüz büyüme çağında olan çocukların algıları ile oynuyor.

2018’in ilk çeyreğinde yaklaşık 45 milyon kez indirilen sosyal medya uygulaması “TikTok” gençleri etkisi altına alıyor. Her gün yeni akımlara maruz kalan gençleri şekilden şekle sokan ve yüz kızartıcı durumlara düşüren uygulamayla, ahlaki değerler ayaklar altına alınıyor. Bu şaklabanlık gösterilerinde Müslüman kadının iffetinin simgesi, başörtüsü de kullanılıyor. Başörtülüleri gayri ahlaki, yakışıksız durumlarda gösteren uygulamaya yetkililer müdahale etmezse yeni bir toplumsal sorunun ortaya çıkacağı belirtiliyor. Türkiye, TikTok uygulamasının dünyada en çok kullanıldığı 3’üncü ülke olurken, TikTok’a maruz kalan çocukların aileleri ise durumdan habersiz.

Kültürel dezenformasyona dikkat!

Uzak Doğu kökenli müzik gruplarının ve özellikle Güney Kore’den yayılarak dünya gençlerini etkisi altına alan, “K-Pop” gruplarının, 12-18 yaş arası kitle üzerinde, kültürel dezenformasyon ve bunalım ayrıca dikkat çekiyor. Bu tür grupları dinleyen gençler ardı ardına intihar ediyor. Renkli ve etkileyici ama bir o kadar da yalan ve kurmaca hayatlara çocukların kapılıp gitmesine ve hatta onları örnek almasına izin verilmemesi gerekiyor. Ayrıca Türkiye’de de en az 150 bin “K-Pop” hayranının olduğu belirtiliyor. Bu, hiç de görmemezlikten gelinecek bir rakam değil.